Μην χασετε

Πόνος στο στήθος: Πότε είναι επικίνδυνος και τι άλλο μπορεί να «κρύβει»

Advertisements

Είναι ο πόνος στο στήθος όπως τον αισθάνεσαι ακίνδυνος ή μπορεί να κρύβει ένα σοβαρότερο πρόβλημα; Δες τι μπορούν να σου πουν τα συμπτώματα που νιώθεις.

Μπορεί να είναι αθώος ο πόνος στο στήθος;

Κάποια είδη πόνου στην περιοχή του στήθους μπορούν να σε στείλουν αμέσως στο νοσοκομείο. Εάν νιώθεις πόνο, πίεση ή δυσφορία στο κέντρο του στήθους ή στα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι, το λαιμό ή το στομάχι-μαζί με δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, κόπωση ή ζαλάδα- για τουλάχιστον πέντε λεπτά, καλύτερα να καλέσεις το 166.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε μια καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου και είναι απαραίτητο να λάβεις αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, όταν νιώθεις έναν φευγαλέο πόνο στο στήθος, τότε πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

Συμπτώματα που φανερώνουν κάποιο άλλο πρόβλημα

Όπως γράφει ο καρδιολόγος Curtis Rimmerman, MD, στο βιβλίο του The Cleveland Clinic Guide to Heart Attacks, τα ακόλουθα συμπτώματα είναι απίθανο να υποδεικνύουν κάποια καρδιακή προσβολή:

Advertisements

-Στιγμιαία δυσφορία στο στήθος που συχνά χαρακτηρίζεται σαν κεραυνός ή ηλεκτροπληξία.

Η δυσφορία ή ο πόνος που συνήθως είναι οξύς και διαρκεί για λίγα λεπτά συχνά οφείλεται σε κάποιο μυοσκελετικό τραύμα ή φλεγμονή ή κάποιο νευρόπονο, όπως ένα ραγισμένο πλευρό, ένα τράβηγμα στον μυ του θωρακικού τοιχώματος.

-Δυσφορία σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στήθους που χειροτερεύει με την αλλαγή στη στάση του σώματος ή την αναπνοή.

Ο πόνος στην καρδιά είναι συνήθως διάχυτος. Για αυτό το λόγο, ο αιχμηρός πόνος σε ένα συγκεκριμένο σημείο που αλλάζει με την αναπνοή είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει τους πνεύμονες όπως η πλευρίτιδα, μία φλεγμονή των μεμβρανών των πνευμόνων, η πνευμονία ή το άσθμα.

-Πόνος στο στήθος που περνάει με την άσκηση.

Ο πόνος της καρδιάς τυπικά χειροτερεύει με την άσκηση. Ο οξύς πόνος του στήθους που γίνεται πιο ήπιος με την κίνηση είναι περισσότερο πιθανό να συνδέεται με άλλες αιτίες, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αν και ο Dr. Rimmerman επισημαίνει ότι τα συμπτώματα μίας καρδιακής προσβολής ή της στηθάγχης μπορεί να ποικίλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο- με κάποιους να μην εμφανίζουν και καθόλου συμπτώματα- οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, άσχετα με το μέγεθος του πόνου, έχουν το κοινό σημείο ότι δεν μπορούν να βρουν ανακούφιση σε καμία θέση ούτε πίνοντας υγρά ή παίρνοντας βαθιές ανάσες.

Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, εάν ανησυχείς για τα συμπτώματα που παρουσιάζεις, κλείσε ένα ραντεβού στο γιατρό σου το συντομότερο.

Advertisements

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα