Μην χασετε

8 λύσεις για να απαλλαγείς από τα μικρόβια όταν καθαρίζεις το σπίτι σου

Aν η επικάλυψη μεταξύ της περιόδου του COVID-19 και της γρίπης, σου έχει δημιουργήσει μια φρενίτιδα καθαρισμού, δεν είσαι μόνη. Αλλά χρειάζονται περισσότερα από ένα απλό καθάρισμα για να απολυμάνεις πραγματικά το σπίτι σου.

Advertisements

Για να σε βοηθήσουμε να προστατέψεις το σπίτι σου – και τους κατοίκους του! – μπορείς να διαβάσεις παρακάτω για το πού μαζεύονται τα μικρόβια και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις σε αυτά τα σημαντικά σημεία.

Καθάρισε επιφάνειες υψηλής αφής

Σίγουρα θέλεις να στοχεύσεις σε μέρη που αγγίζονται συχνά, όπως πάγκους και πόμολα, αλλά υπάρχει μια σημαντική περιοχή που μπορεί να παραβλεφθεί: λαβές συσκευών. Το ψυγείο, το πλυντήριο πιάτων, οι λαβές των θυρών του φούρνου, η επιφάνεια αφής του φούρνου μικροκυμάτων, η καφετιέρα και τα κουμπιά της κουζίνας, χρειάζονται επίσης συχνά απολύμανση, λέει η Carolyn Forte, Cleaning Lab Director του Good Housekeeping.

Για να τα καθαρίσεις, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι απολέπισης και σαπουνόνερο για να σκουπίσεις τυχόν γράσο ή βρωμιά από τις λαβές και μετά σκούπισε με φρέσκο νερό και στέγνωσε. Τέλος, χρησιμοποίησε απολυμαντικό σπρέι για να εξοντώσεις βακτήρια και μικρόβια ιών

Καθάριζε τακτικά τις πετσέτες σου

Εάν κρεμάς τις πετσέτες μπάνιου σου σε μια κρεμάστρα ή πάγκο πετσετών και τις αφήσεις να στεγνώσουν καλά μετά από κάθε χρήση, να ξέρεις ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν περίπου τρεις φορές πριν τις βάλεις στο πλυντήριο. Αλλά οι πετσέτες χεριών είναι μια άλλη ιστορία, λέει η Forte. Οι πετσέτες χεριών λερώνουν γρηγορότερα, οπότε πρέπει να αλλάζονται καθημερινά (το πολύ, κάθε δύο ημέρες), ανάλογα με τη χρήση. Και αν κάποιος στο σπίτι σου είναι άρρωστος, οι πετσέτες δεν πρέπει να μοιράζονται και πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση.

«Χτένισε» το μπάνιο

Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι η τουαλέτα σου είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι σου και, ως εκ τούτου, πρέπει να καθαρίζεται κάθε εβδομάδα. Ο γρηγορότερος τρόπος αντιμετώπισης: Ρίξε 1/3 φλιτζάνι χλωρίνη στο μπολ και στη συνέχεια, βούρτσισε το γύρω από τις πλευρές και κάτω από το χείλος, λέει η Forte. Στη συνέχεια, άφησε το να καθίσει για πέντε λεπτά ενώ προχωράς σε μια άλλη εργασία, όπως η απολύμανση των επιφανειών στο μπάνιο. Για να ολοκληρώσεις την εργασία, απλώς ξέπλυνε τη χλωρίνη.

Εάν αφήνεις το καπάκι επάνω όταν τραβάς το καζανάκι, τα μικροβιακά σωματίδια μπορούν να ψεκαστούν έως και 2 μέτρα σε όλο το χώρο, λέει η Forte. Μην παραλείψεις αυτό το μέρος – ακόμα κι αν οι πάγκοι σου δεν φαίνονται βρώμικοι. Χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό για να απαλλαγείς από τα μικρόβια και εξέτασε το ενδεχόμενο να θεσπίσεις στο σπίτι έναν νέο κανόνα για να σταματήσεις την εξάπλωση: Καπάκι προς τα κάτω πριν πατηθεί το καζανάκι.

Τέλος, δώσε προσοχή στη μπανιέρα και το ντους. Αυτά τα υγρά και ζεστά μέρη αναπαράγουν τη μούχλα, αλλά ένα εβδομαδιαίο καθάρισμα και απολυμαντικό μπορεί να βοηθήσει αυτές τις επιφάνειες να αντισταθούν σε λεκέδες και βακτήρια.

Advertisements

Άλλαζε τα σεντόνια σου περισσότερο συχνά

Όταν βάζεις πλυντήριο, πρέπει να προσθέσεις και τα σεντόνια σου. Αν και τα σεντόνια χρησιμοποιούνται πολύ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα πλένουν συχνά – παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί προτείνουν να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (και ακόμη πιο συχνά εάν κάποιος είναι άρρωστος).

Για να αντιμετωπίσεις τα μικρόβια και τα ακάρεα σκόνης, βάλε τα σεντόνια σου σε έναν κύκλο ζεστού νερού στο πλυντήριο. Και μην ξεχνάς τα μαξιλάρια και το πάπλωμα σου, τα οποία πρέπει να ξεπλένονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Καθάρισε τα ηλεκτρονικά

Καθάρισε τις προσωπικές σου συσκευές – φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, για παράδειγμα – αλλά δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην κοινόχρηστη τεχνολογία, όπως τα τηλεχειριστήρια οικιακής χρήσης. Μεταφέρονται από άτομο σε άτομο και σπάνια καθαρίζονται, αν όχι καθόλου, λέει η Forte.

Για να τα καθαρίσεις, να αποσυνδέσεις ή να αφαιρέσεις τις μπαταρίες και μετά βρέξε ένα πανί με ένα απολυμαντικό. Καθάρισε το αντικείμενο με το πανί, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα κενά μεταξύ των πλήκτρων ή των κουμπιών. (Μια μπατονέτα μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις πρόσβαση σε οποιαδήποτε από αυτές τις στενές περιοχές και αυλακώσεις). Περίμενε λίγα λεπτά για να αρχίσει να εξατμίζεται το διάλυμα καθαρισμού, στη συνέχεια στέγνωσε με ένα πανί χωρίς χνούδι και σύνδεσε ξανά ή επανατοποθετήστε τις μπαταρίες.

Μην ξεχάσεις το γραφείο σου

Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά στο γραφείο που απαιτούν απολύμανση. Το γραφείο σου είναι 100 φορές πιο βρώμικο από το μέσο κάθισμα τουαλέτας (!). Για να αποβάλλεις τα μικρόβια, καθάρισε αυτό το σημείο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τακτοποίησε την επιφάνεια και συνέχισε όπως θα έκανες κατά τον καθαρισμό των ραφιών σου: Ψέκασε με απολυμαντικό, άφησε το για τον απαιτούμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία και μετά σκούπισε το.

Καθάρισε τα παιχνίδια των παιδιών

Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν την τάση να έρχονται κοντά και προσωπικά με τα αγαπημένα τους παιχνίδια, είναι σημαντικό να καθαρίζεις σχολαστικά και συχνά τα παιχνίδια που μπορούν να πλυθούν. Έλεγχε πάντα την ετικέτα φροντίδας, καθώς ορισμένα ευαίσθητα παιχνίδια μπορεί να είναι ασφαλή μόνο για τοπικό καθαρισμό, αλλά γενικά τα συμπαγή πλαστικά παιχνίδια είναι ασφαλή για τοποθέτηση στο πλυντήριο πιάτων. Βεβαιώσου ότι τα κοίλα παιχνίδια με τρύπες στο κάτω μέρος καθώς και τα ειδικά παιχνίδια μπάνιου, στραγγίζουν και στεγνώνουν εντελώς καθώς το νερό ή η υγρασία που αφήνονται στο εσωτερικό μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη μούχλας.

Για να καθαρίσεις τα λούτρινα παιχνίδια, τοποθέτησε τα σε μια μαξιλαροθήκη, κάνε κόμπο την κορυφή και, εάν είναι ασφαλές, πλύνε και στέγνωσε τα σε έναν απαλό κύκλο χαμηλής θερμοκρασίας.

Advertisements

Κάνε ένα βαθύ καθάρισμα στα χαλιά

Το μαλακό χαλί μπορεί να έχει μια ωραία αίσθηση κάτω από τα πόδια, αλλά όλη αυτή η κίνηση φέρνει μια ανησυχητική ποσότητα βακτηρίων – 4.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας σου, για να είμαστε ακριβείς. Σκούπισε με σκούπα χαλιά και χαλάκια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και για επιπλέον φροντίδα, ψέκασε πρώτα με ένα προϊόν απολύμανσης ασφαλές για τα χαλιά. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμοκαθαριστή για βαθύ καθαρισμό.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα