Μην χασετε

Σκανδιναβική Διακόσμηση: Φέρτε στον Χώρο σας το Στιλ που Ήταν, Είναι και Θα Είναι Πάντα στη Μόδα

Η μίνιμαλ προσέγγιση στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων μπορεί να έρχεται και να φεύγει, υπάρχει όμως μια καθαρή διακοσμητική γραμμή που δεν θα βγει ποτέ εκτός μόδας: η σκανδιναβική.

Advertisements

Σε αντίθεση με άλλα στιλ που θέλουν τους χώρους ευάερους αλλά άχρωμους, η σκανδιναβική διακόσμηση χρησιμοποιεί μια μίξη υφών, αντιθέσεων και απαλών χρωμάτων και δημιουργεί χώρους που είναι ζεστοί και φιλόξενοι. Αγκαλιάζοντας την φιλοσοφία του hygee η σκανδιναβική διακόσμηση έχει γίνει πλέον πιο άνετη από ποτέ. Διαβάστε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό και εμπνευστείτε για να την φέρετε στον δικό σας χώρο.

Φυσικό φως Η σκανδιναβική διακόσμηση είναι γνωστή για τις μίνιμαλ χρωματικές παλέτες, τις ζεστές πινελιές και τα έπιπλα σε μοντέρνα γραμμή. Ο σχεδιασμός συνήθως λαμβάνει υπόψη του το φυσικό φως – κάτι που δεν είναι τόσο αυτονόητο στις σκανδιναβικές χώρες. Οι χώροι είναι λοιπόν φτιαγμένοι για να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινοί και να αναδείξουν το λιγοστό φως που υπάρχει.

Ο σχεδιασμός συνήθως λαμβάνει υπόψη του το φυσικό φως.

Αντιθέσεις Οι μεγάλες αντιθέσεις είναι το σήμα κατατεθέν της διακόσμησης της Σκανδιναβίας. Η τραπεζαρία της παρακάτω φωτογραφίας συνδυάζει τις μαύρες καρέκλες με το ανοιχτό ξύλινο τραπέζι πάνω σε ένα χαλί – σκακιέρα μέσα σε ένα κατά τα άλλα λευκό σπίτι. Επίσης, τα μοντέρνα έπιπλα έρχονται συχνά σε αντίθεση με τα ιστορικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στη βόρεια Ευρώπη.

Οι μεγάλες αντιθέσεις είναι το σήμα κατατεθέν της διακόσμησης της Σκανδιναβίας.

Έργα τέχνης Τα χρωματιστά έργα τέχνης δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο στην σκανδιναβική διακόσμηση (συνήθως προτιμώνται τα ασπρόμαυρα). Τις φορές, ωστόσο, που τα συναντάμε παρατηρούμε ότι συνδυάζονται πολύ όμορφα με ζεστές υφές και με ξύλο δημιουργώντας ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον. Είναι μια παραλλαγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Τα έργα τέχνης συνδυάζονται πολύ όμορφα με ζεστές υφές και με ξύλο.

Άνεση Η σκανδιναβική διακόσμηση δίνει βάση στην άνεση ακόμα και στους πολύ μικρούς χώρους, όπως το παρακάτω υπνοδωμάτιο. Θα παρατηρήσετε πως το κρεβάτι είναι χωμένο σε μια γωνιά του χώρου και παρόλο που οι τοίχοι είναι λευκοί ο χώρος δεν δείχνει καθόλου ψυχρός. Αντιθέτως, σε συνδυασμό με τον πίνακα στον τοίχο και τις μοντέρνες λάμπες δημιουργεί την αίσθηση της άνεσης και της ασφάλειας.

Η σκανδιναβική διακόσμηση δίνει βάση στην άνεση ακόμα και στους πολύ μικρούς χώρους.

Ζεστασιά Μπορεί να επικρατούν οι μίνιμαλ γραμμές, αλλά οι Σκανδιναβοί γνωρίζουν πολύ καλά πως το κλειδί για έναν ζεστό χώρο είναι οι υφές. Το παρακάτω καθιστικό, για παράδειγμα, κινείται σε γκρι αποχρώσεις και θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ψυχρό – αν δεν είχε το ζεστό χαλί, τα μαξιλάρια και τις διακοσμητικές κουβέρτες που γεμίζουν τον χώρο ζεστασιά.

Το κλειδί για έναν ζεστό χώρο είναι οι υφές.

Διάταξη Στα σκανδιναβικά σπίτια είναι γνωστό πως τα τζάκια βρίσκονται σε κάποια γωνιά του χώρου και όχι στο κέντρο του δωματίου. Τα υπόλοιπα έπιπλα διατάσσονται σύμφωνα με αυτήν την τοποθέτηση. Οι καναπέδες μπαίνουν συνήθως στο κέντρο του καθιστικού και αρκετά συχνά συναντούμε καρέκλες ή πουφ που μπορούν να μεταφερθούν κοντά ή μακριά από το τζάκι, ανάλογα με την διάθεση.

Στα σκανδιναβικά σπίτια είναι γνωστό πως τα τζάκια βρίσκονται σε κάποια γωνιά του χώρου.

Ξύλο Οι ζεστοί ξύλινοι τόνοι και οι «σέπια» αποχρώσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλή διακοσμητικά στοιχεία στην σκανδιναβική διακόσμηση και ένας έξυπνος τρόπος για να δημιουργηθούν χώροι που δίνουν την αίσθηση του ήλιου και του φωτός. Μαζί με άλλες ουδέτερες αποχρώσεις δημιουργούν χώρους οι οποίοι είναι «ήσυχοι» και ταυτόχρονα ιδιαίτερα φιλόξενοι. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε.

Advertisements

 

Οι ζεστοί ξύλινοι τόνοι και οι «σέπια» αποχρώσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλή διακοσμητικά στοιχεία.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα