Μην χασετε

Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα και πως να τα χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας

Η αποξήρανση φρούτων με σκοπό να καταναλωθούν ως τροφή και να παραμείνουν κατάλληλα για φαγητό για αρκετό διάστημα δεν είναι δύσκολη παρά μόνο χρονοβόρα, αφού για είδη που ένα μεγάλο μέρος της ξήρανσης δεν μπορεί να γίνει με την έκθεσή τους στον ήλιο όπως π.χ για τα αποξηραμένα σύκα, ντομάτες κλπ χρειάζεται ολόκληρο το στάδιο της “αποχύμωσης” -το στέγνωμα δηλαδή των καρπών από όλους τους εσωτερικούς χυμούς τους- να γίνει στον φούρνο της κουζίνας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και είναι μια διαδικασία που ανάλογα με το είδος του φρούτου μπορεί να διαρκέσει από 6-10 ώρες.

Advertisements

Όμως για να αποξηράνετε φρούτα αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση, όπου το μόνο που ενδιαφέρει είναι η εμφάνισή τους μπορείτε να επισπεύσετε το χρονικό αυτό διάστημα, απλουστεύοντας την όλη διαδικασία.

1. Αρχικά κόβετε το φρούτο, για όποιο είδος και αν πρόκειται, π.χ μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, λεμόνια, μπανάνες κλπ. σε λεπτές φέτες και κάποιες από αυτές τις ξανακόβετε στην μέση ώστε να δημιουργήσετε διακοσμητικά διαφορετικού μεγέθους.

2. Βουτάτε τις κομμένες φέτες για 10-15 λεπτά μέσα σε διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού σε αναλογία 1/1. Το λεμόνι βοηθά να διατηρήσουν το χρώμα τους, κυρίως τα φρούτα που μόλις κοπούν “μαυρίζουν” αμέσως όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια κλπ.

3. Τα βγάζετε, τα σκουπίζετε και τα τοποθετείτε μέσα σε ταψί αλλά πάνω σε σχάρα ή και απευθείας πάνω στην σχάρα του φούρνου και τον ανάβετε στους 150 βαθμούς, προτιμότερο στην λειτουργία “αέρα”. Μετά μισή περίπου ώρα χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και τα αφήνετε για άλλη τόση ώρα.
Επειδή ο κάθε φούρνος συμπεριφέρεται διαφορετικά, από την αρχή ελέγχετε ότι το χρώμα τους δεν γίνεται ιδιαίτερα σκούρο, ότι δεν “αρπάζουν” ανομοιόμορφα δηλαδή, αν συμβεί απλώς χαμηλώστε στην θερμοκρασία.

Μπορείτε και να τα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, αλλά οι υδρατμοί που θα παραχθούν επιβραδύνουν την διαδικασία στεγνώματος, γι΄αυτό είναι προτιμότερο να τα αφήσετε ξεσκέπαστα έως ότου αρχίζουν ελαφρά να μικραίνουν σε μέγεθος να “ζαρώνουν” δηλαδή και να αφυδατώνονται. Τότε κλείνετε τον θερμοστάτη και τα αφήνετε μέσα για μία ακόμη ώρα αλλά με ελαφρά ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, ώστε να συνεχίσουν να στεγνώνουν αλλά χωρίς να δημιουργούνται στο εσωτερικό του φούρνου υδρατμοί που θα τα υγράνουν ξανά.

Τα βγάζετε, τα απλώνετε σε ταψί και τα αφήνετε για 1-2 μέρες ακόμη εκτεθειμένα στον αέρα ή αν έχετε τον κατάλληλο χώρο στον ήλιο (το καλύτερο είναι κρεμασμένα αφού τα περάσετε με βελόνα σε μια χοντρή κλωστή) και στην συνέχεια μπορείτε να περάσετε με πινελάκι 1-2 χέρια διαφανές βερνίκι γενικής χρήσης (σαν αυτό που χρησιμοποιείται σε όλες τις χειροτεχνίες-κατασκευές από χαρτί, ύφασμα κλπ. για να αδιαβροχοποιήσει ελαφρά και να προστατέψει την επιφάνειά τους) και είναι πλέον έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους διακοσμητικές συνθέσεις και κατασκευές.

Advertisements

Αν σε οποιοδήποτε στάδιο της αποξήρανσης …κάτι πάει στραβά και δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, απλώς και μόνο τα ξανατοποθετείτε στον φούρνο στην λειτουργία του αέρα. Τα αποξηραμένα φρούτα πάντως, για διακοσμητική χρήση, δεν χρειάζεται να αφυδατωθούν πλήρως, όπως τα αντίστοιχα ως τρόφιμο, αντίθετα αν οι φέτες διατηρήσουν έναν σχετικό “όγκο” είναι ωραιότερες και αν χρειαστεί μπορείτε να επιμηκύνετε το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και να τα αφήσετε παραπάνω να στεγνώσουν με τον φυσικό τρόπο, στον αέρα και τον ήλιο δηλαδή.

Τα αποξηραμένα που θα βρείτε να πωλούνται έτοιμα στο εμπόριο όπως και κάποια σε έτοιμες συνθέσεις, ως διακοσμητικά στο εσωτερικό κεριών κλπ. και παρατηρείτε ότι σχεδόν διατηρούν το αρχικό φυσικό τους χρώμα, είναι εκ των υστέρων επεξεργασμένα/βαμμένα με αραιωμένη μπογιά αντίστοιχης απόχρωσης, κάτι που φυσικά μπορείτε και εσείς να κάνετε, ειδικά σε μήλα, αχλάδια κλπ που η διαδικασία ξήρανσης τα σκουραίνει αρκετά χρησιμοποιώντας απλά ακρυλικά χρώματα ή και τέμπερες.

Η όλη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε φούρνο μικροκυμάτων, απλώς αφ΄ενός η ποσότητα που θα χωρέσει εκεί είναι πολύ μικρότερη που σημαίνει ότι πρέπει να την επαναλάβετε αρκετές φορές, αφ΄ετέρου επειδή γενικά στα μικροκύματα η διαδικασία απόψυξης ή ψησίματος είναι πολύ πιο “απότομη” με πιθανό αποτέλεσμα τα φρούτα να ξεραθούν πολύ γρήγορα παραπάνω απ΄όσο θέλετε, το δε χρώμα και σχήμα τους να αλλοιωθεί αισθητά.

Θα τα χρησιμοποιήσετε σε διακοσμητικές επιτραπέζιες ή κρεμαστές συνθέσεις, σε διακοσμητικά στεφάνια και γιρλάντες, ως διακοσμητικά στο εσωτερικό ή την εξωτερική επιφάνεια χειροποίητων κεριών, συνδυάζονται εξαιρετικά με μπαχαρικά (ξύλα κανέλας, γαρύφαλλα, ξερά φυλλαράκια δάφνης) ή καρπούς (καρύδια, βελανίδια κλπ.) και είναι πολύ ταιριαστά γενικά σε χειμερινές συνθέσεις αλλά και για εποχιακές χριστουγγενιάτικες συνθέσεις/διακοσμήσεις, ακόμη και ως …μπάλες στο δέντρο σας.

Με μικρότερα κομμάτια από αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια,κίτρα κλπ) συνδυασμένα με αποξηραμένα φύλλα, κλαδάκια, λουλούδια, μπαχαρικά κλπ. και μερικές σταγόνες αιθέραιο έλαιο σε όποιο άρωμα σας αρέσει, θα φτιάξετε το δικό σας …ποτ πουρί.

Advertisements

Τρίψτε – ανακατέψτε ελαφρά τα κομμάτια φρούτων, μπαχαρικών, λουλουδιών κλπ. με το άρωμα και βάλτε τα σε έναν δίσκο, θα αρωματίζουν πολύ όμορφα όποιον χώρο τα τοποθετήσετε, ενώ αν τα βάλετε σε μικρά σακουλάκια ή και απλώς τα δέσετε σ΄ένα τούλι και τα βάλετε μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια επίσης θα σκορπίζουν το άρωμά τους για πολύ καιρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα