Μην χασετε

Ο Γιάννης Βογιατζής αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας του- «Πρέπει να γυμνάζεις το μυαλό σου»

Στα 92 του χρόνια, ο Γιάννης Βογιατζής συνεχίζει απτόητος τη μεγάλη θεατρική του πορεία, πρωταγωνιστώντας μάλιστα -εκτός από το Εθνικό Θέατρο το οποίο υπηρετεί επί πολλά χρόνια- και σε άλλες παραστάσεις. Όπως η παράσταση «Γοργόνες και μάγκες», μεταφορά στο σανίδι του δημοφιλούς μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη που γυρίστηκε πριν από μισό αιώνα ακριβώς. Κι εκείνος στον ίδιο ακριβώς ρόλο -του εστιάτορα «Παναγή»- με το ίδιο πουκάμισο που φορούσε τότε και ήταν «ξεχασμένο στην ντουλάπα» του και με μουστάκι που άφησε για τις ανάγκες του ρόλου του. Όπως τότε. Το 1968 που είχε γυριστεί η ταινία.

Ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Έλληνας ηθοποιός μιλάει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την απόφασή του να παίξει στην παράσταση «Γοργόνες και μάγκες», για την εξαιρετική διαύγεια που συνεχίζει να έχει, την εξαιρετική -για την ηλικία του- φυσική του κατάσταση, τον ελληνικό κινηματογράφο, τη συμβουλή τού Βασίλη Λογοθετίδη που τηρεί απαρέγκλιτα και εξηγεί πώς αισθάνεται όταν βρίσκεται επί σκηνής.

«Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν πως επρόκειτο να κάνουν θέατρο την ταινία «Γοργόνες και μάγκες» στην οποία είχα παίξει κι εγώ. Μου άρεσε ως ιδέα και με δεδομένο ότι δεν θα ανεβάζαμε με το Εθνικό το έργο του Πιραντέλο, αφού ζήτησα την άδεια των υπευθύνων του, επειδή έχω συμβόλαιο μ΄ αυτό, δέχθηκα να παίξω και κυρίως επειδή μ΄άρεσε η ιδέα ότι θα υποδυόμουν πάλι τον περιβόητο ρόλο του εστιάτορα «Παναγή» ο οποίος λέει μεταξύ άλλων «εν τω τηγανίω», «τουτέστιν» κλπ. Και είχα δίκιο. Τελικά αρέσει πολύ η παράσταση», σημείωσε ο ηθοποιός για τη συμμετοχή του στο θεατρικό έργο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της συγκεκριμένης παράστασης ίσως είναι ότι ο παραγωγός ή ο σκηνοθέτης σκέφθηκαν και πρότειναν στον 92χρονο Γιάννη Βογιατζή, τον μεγαλύτερο σε ηλικία εν ενεργεία ηθοποιό, να παίξει τον ίδιο ρόλο…

Advertisements

«Κρύβε λόγια, κρύβε λόγια (γελάει). Η ηλικία είναι για να γράφεται στην ταυτότητα, για κανέναν άλλο λόγο. Ο καθένας έχει την ηλικία που φέρει. Όσον αφορά τους ηθοποιούς, αν έχουν ζωντάνια, διαύγεια -εφόσον λειτουργεί το μυαλό τους- και λειτουργούν τα αντανακλαστικά τους θα μπορούν να παίζουν. Αν υπάρχουν όλα αυτά κανένας δεν θα τους ζητήσει ταυτότητα», λέει χαρακτηριστικά για την ηλικία του και αποκαλύπτει το μυστικό της καλής υγείας του.

«Ποτέ δεν είπα πώς θα τραφώ ή πώς θα διατηρηθώ σε καλή κατάσταση. Μάλλον από ένστικτο αυτοσυντήρησης τρώω μόνο δύο φορές τη μέρα. Και μάλιστα από μισή μερίδα. Ίσως η φύση με οδηγεί από μόνη της όσον αφορά τη διατροφή μου… Νομίζω πως όπως κάποιος γυμνάζει το σώμα του και κοιτάζει τη δίαιτά του, πρέπει να γυμνάζει το μυαλό του διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι λειτουργώ. Όχι τώρα, από παιδί. Και ίσως αυτό με βοηθάει ώστε να έχω διαύγεια. Ακόμη και στο λεωφορείο με το οποίο μετακινείται ο θίασος διαβάζω. Όχι μυθιστορήματα, αλλά π.χ. Μπαμπινιώτη, ώστε να λειτουργεί διαρκώς το μυαλό μου και να διευρύνω τις γνώσεις μου»!

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα