Μην χασετε

Ιωάννα Παππά: «Ήξερα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρω»

Η Ιωάννα Παππά ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδάκι.

Advertisements

Η ηθοποιός βιώνει την καλύτερη περίοδο της ζωής της και μιλάει για τον ερχομό του μωρού της και δίνει τις δικές της συμβουλές στις γυναίκες 40 plus που θέλουν ν’ αποκτήσουν παιδί και τους δίνει κουράγιο.

Τι σημαίνει για σένα «φέρνω στον κόσμο ένα παιδί»;

«Το βλέπω σαν κάτι που εμπεριέχει την έννοια της δημιουργίας. Γιατί εν μέρει, φέρνοντας στον κόσμο ένα παιδί, έχεις την ιδιότητα ενός μικρού θεού. Υπάρχει μια δημιουργία άλλου τύπου από αυτήν που έχεις συνηθίσει, στο θέατρο, για παράδειγμα. Μια δημιουργία ζωτικής σημασίας. Βιώνοντας μια εγκυμοσύνη αρχίζει να λειτουργεί το ίδιο το μυαλό σου διαφορετικά. ‘Εχεις άλλες αγωνίες, νιώθεις να ί παρουσιάζονται άλλες ανάγκες σε σχέση με τον εαυτό σου και τους γύρω σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεσαι πιο δύστροπος. Το αντίθετο. Πιστεύω ότι η γυναίκα που κυοφορεί έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει έναν ολοκληρωτικά νέο κόσμο που μόνο χαρά μπορεί να της δώσει»

Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί στα 40 plus;

«Μια γυναίκα στα 40 μπορεί άνετα να γίνει μητέρα! Καταρχάς, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που πλέον αντιμετωπίζονται σχεδόν τα πάντα. Επίσης, αν δεν μπορείς να μείνεις έγκυος με φυσικό τρόπο, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι να το προσπαθήσεις. Και για να απαντήσω ολοκληρωμένα στην προηγούμενη ερώτηση, δεν με άγχωσε καθόλου το θέμα της ηλικίας ακριβώς γιατί δεν μπήκα αγχωμένη ή προκατειλημμένη στη διαδικασία αυτή.

Ήταν μια συνειδητή απόφαση, ήξερα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρω, αλλά αυτό ισχύει και για ένα κορίτσι 25 χρόνων, απλώς οι πιθανότητες μετά τα 40 αυξάνονται. Και πάλι όμως μιλάμε για πιθανότητες. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις, δεν πρέπει να αφήσεις να σε καταβάλει ψυχολογικά, να νιώσεις ότι υστερείς κάπου ως γυναίκα ή να παραιτηθείς από τη ζωή. Ειδικά σήμερα που, με την αλλαγή της νομοθεσίας, είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του εκεί έξω και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλήξει σε κάποιο ίδρυμα»

Άκουσες ατάκες όπως «Εσύ, πότε θα γίνεις μάνα;»;

«Πολλές γυναίκες έχουμε ακούσει «Πότε θα κάνεις παιδί;» ή «Πότε θα παντρευτείς;». Είναι κάτι που έχει περάσει μέσα στις ελληνικές παραδόσεις, ακόμη και σε οικογένειες που θεωρούνται πιο προχωρημένες υπάρχει σαν ένα είδος πίεσης. Σε καμία περίπτωση μια γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει ότι επιβάλλεται να κάνει παιδί για να ευχαριστήσει τους γονείς της, τον άντρα της ή για να “ταιριάξει” με την υπόλοιπη παρέα της.

Advertisements

Οφείλεις εσύ η ίδια να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα, για να αναπτύξεις αντιστάσεις απέναντι σε αυτούς που θα σε ρωτήσουν «Εσύ, πότε θα γίνεις μάνα;». Να αναπτύξεις άμυνες για να μην είσαι έρμαιο της κάθε κρίσης. Προσωπικά, δεν με αφορά καθόλου το τι θέλουν οι άλλοι για μένα. Και αυτό με έχει προστατέψει από στραβοπατήματα και λάθος επιλογές. Στην περίπτωση μου, η ανάγκη ενός παιδιού ήρθε τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν κάτι που είχα ξανανιώσει στο παρελθόν» εξήγησε στο people

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα