Μην χασετε

Τσιμεντένια φύλλα: Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε ένα όμορφο διακοσμητικό για τον κήπο σας

Απλή, οικονομική αλλά και άκρως εντυπωσιακή κατασκευή που ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων που θα χρησιμοποιήσετε ως “καλούπι“, θα δημιουργήσετε όμορφα διακοσμητικά για τον κήπο, το μπαλκόνι αλλά και για την διακόσμηση του εσωτερικού του σπιτιού σας.

 

Το βασικό που θα χρειαστείτε είναι  μείγμα τσιμέντου , το ίδιο όπως για  οποιαδήποτε   τσιμεντένια κατασκευή ,  δηλαδή ένα μείγμα που θα  αποτελείται  από:

1 μέρος τσιμέντου – 4,5 μέρη άμμου – 3 μέρη χαλίκι, όποιου μεγέθους “μεζούρα” κι αν χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου που θα κατασκευάσετε. Aν θελήσετε να παραλείψετε το χαλίκι (σε κατασκευές μικρού μεγέθους) θα προσθέσετε αναλογικά περισσότερη σκόνη τσιμέντου και άμμου.

Advertisements

 

Όπως σε όλες τις τσιμεντένιες κατασκευές μπορείτε φυσικά αντί για το κλασσικό μείγμα να χρησιμοποιήσετε έτοιμα κονιάματα τσιμέντου που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με χρώματα-υλικά οικοδομών και τα οποία απλώς αναμειγνύονται με νερό.

 

Advertisements

Αναμιγνύετε τσιμέντο και άμμο με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να προκύψει ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα που όταν το κρατάτε στο χέρι σας θα διατηρεί το σχήμα του χωρίς να ρέει υπερβολικά.

Αν θέλετε οι κατασκευές που θα δημιουργήσετε να είναι επίπεδες, θα χρειαστεί μόνο να απλώσετε το μείγμα τσιμέντου πάνω σε φυσικά φύλλα μεγάλου μεγέθους τοποθετημένα με την ανάποδη όψη τους προς τα επάνω.

Αρχικά ρίχνετε μια ποσότητα στο κέντρο και σιγά σιγά την απλώνετε με σπάτουλα προς τις άκρες, ακολουθώντας το σχήμα του φύλλου και φροντίζοντας σε όλα τα σημεία το τσιμέντο να έχει το ίδιο πάχος.

 

Advertisements

Δυσκολία θα αντιμετωπίσετε μόνο στην περίπτωση που το μείγμα τσιμέντου είναι πιο αραιό-ρευστό απ΄όσο χρειάζεται, γι΄αυτό κι αν δεν έχετε εμπειρία σε παρόμοιες κατασκευής, απλώς κάντε αρχικά μια δοκιμή σε ένα μικρό φύλλο και ανάλογα προσθέστε στο μείγμα νερό ή τσιμέντο/άμμο έως ότου πετύχετε την ρευστότητα που πρέπει.

Αφήνετε να στεγνώσει μια ολόκληρη μέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά το φύλλο από το τσιμεντένιο ομοίωμά του.

Αν πριν καλύψετε την επιφάνεια του φύλλου με το μείγμα τσιμέντου το αλείψετε με λάδι ή πετρέλαιο, θα ξεκολλήσει ολόκληρο με μια κίνηση.

 

 

Αν θέλετε τα τσιμεντένια φύλλα που θα κατασκευάσετε να είναι κυρτά, να έχουν δηλαδή μια καμπυλωτή κλίση σε ορισμένα σημεία ή και στο σύνολό τους, το μόνο που επιπρόσθετα θα χρειαστεί είναι να τοποθετήσετε το φύλλο πάνω σε μια ανάλογης κλίσης καμπυλωτή επιφάνεια. Το ευκολότερο είναι την δημιουργήσετε με χώμα ή άμμο.

Απλώστε το φύλλο πάνω σ΄ένα χωμάτινο “βουναλάκι” με την ανάποδη όψη προς τα πάνω, στρώστε το όπως περίπου θέλετε να προκύψει στο τσιμεντένιο ομοίωμα και συνεχίστε κανονικά την διαδικασία με το μείγμα τσιμέντου.

Σε μερικές ώρες και πριν το τσιμέντο στεγνώσει και στερεοποιηθεί εντελώς, όσο δηλαδή η κατασκευή είναι ακόμη ελαφρώς εύπλαστη, ξεκολλήστε προσεκτικά το φύλλο και δώστε με τα χέρια σας στην κατασκευή το ακριβές σχήμα που θέλετε να έχει λυγίζοντας στα σημεία που επιθυμείτε μεγαλύτερη καμπυλότητα και στην συνέχεια αφήστε μια ολόκληρη μέρα να σταθεροποιηθεί εντελώς.

 

 

Μπορείτε να βάψετε τα φύλλα ή να τα επεξεργαστείτε όπως οποιαδήποτε άλλη πέτρινη – τσιμεντένια επιφάνεια, να τα τρίψετε για να λειανθούν οι ατέλειες, να τα περάσετε με προστατευτικό βερνίκι για πέτρα, κλπ.

 

Είναι πολύ εντυπωσιακά, ειδικά αν επιλέξετε φύλλα με έντονες ραβδώσεις-νεύρα στην επιφάνειά τους όπως εκείνα της Αλοκάσιας αλλά και φύλλα από Μπανανιά, Συκιά ή Μουριά, και ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε από από διακοσμητικά – διαδρόμους – μονοπάτια εξωτερικών χώρων έως αντικείμενα όπως τασάκιαμπωλ, πιατέλες κλπ.

 

 

 

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα