Μην χασετε

Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί αν περιμένει αδερφάκι

Όταν το πρώτο παιδί μαθαίνει για τον ερχομό του νέου μέλους, νιώθει ενθουσιασμό αλλά και άγχος. Το πώς θα αντιδράσει εξαρτάται πάντα από την ηλικία του αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο δικός σου χειρισμός. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι μικρό πράγμα το να ανατρέπεται όλη σου η ζωή. Το παιδί δεν έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία και θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται- θέλοντας και μη- την αγάπη των γονιών του, ίσως και το δωμάτιό του.

Κάπου εδώ μπαίνεις εσύ, πάντα με τη βοήθεια του συντρόφου σου, προκειμένου να κάνεις τη μετάβαση μία εύκολη διαδικασία και να προετοιμάσεις το παιδί για το νέο μέλος, από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εσύ θα βοηθήσεις στο χτίσιμο μίας υγιούς και καλής αδελφικής σχέσης πριν καν το μωρό αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του μεγαλύτερου αδελφού.

Πότε είναι καλή στιγμή να το ανακοινώσεις; Αυτό εξαρτάται συνήθως από την ηλικία του παιδιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία καλή στιγμή είναι 3-4 μήνες πριν τον τοκετό, όπου μπορείς να ξεκινήσεις μία γενική συζήτηση για τα μωρά και να καταλήξεις μιλώντας για το νέο μέλος. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ακόμα πώς λειτουργεί ο χρόνος, οπότε μπορείς να ταυτίσεις τη γέννηση με τα γενέθλια ενός άλλου αγαπημένου προσώπου ή ένα ιδιαίτερο γεγονός.

Συμβουλές για πριν τον ερχομό του μωρού: Η σωστή προετοιμασία, η αγάπη και η καλή επικοινωνία θα δημιουργήσει θετική στάση στο παιδί για την επικείμενη αλλαγή.

Advertisements

Προμηθεύσου με βιβλία που μιλούν για τις οικογένειες, τα νέα μέλη και τα παιδιά. Δείξε φωτογραφίες με διάφορα είδη οικογενειών και πώς είναι καλό να αυξάνονται τα μέλη.

Δείξε στα παιδιά δικές τους μωρουδιακές φωτογραφίες ώστε να πάρουν μία ιδέα από το πώς θα είναι το νέο μέλος.

Άφησε το παιδί να χαϊδέψει την κοιλιά και να νιώσει τις κλωτσιές του εμβρύου. Μία καλή ιδέα είναι να το πάρεις μαζί σου σε μία επίσκεψη στο γιατρό όταν είναι να κάνεις υπερηχογράφημα.

Ένταξέ το στη διαδικασία αλλαγών του χώρου. Πήγαινε μαζί του για ψώνια και βάλτο να διαλέξει πράγματα που θα χρειαστεί το μωρό.

Advertisements

Αν είναι ακόμα αρκετά μικρό και δεν βλέπει παιδιά σε καθημερινή βάση, βοήθησέ το να εξοικειωθεί με παιδιά φίλων, γειτόνων ή συγγενών σας. Αν μάλιστα έχεις φίλους με νεογέννητο στο σπίτι, άφησέ το να περάσει εκεί κάποιες ώρες ώστε να πάρει μία πρώτη αίσθηση της νέας κατάστασης.

Όσο θα βρίσκεσαι στο νοσοκομείο για τον τοκετό, φρόντισε από πριν:

  • Να το ενημερώσεις ότι για λίγες μέρες θα είναι με ένα άλλο πρόσωπο. Καλό είναι να το γνωρίζει καλά και να νιώθει άνετα μαζί του.
  • Τύπωσε φωτογραφίες με όλη την οικογένεια ώστε να έχει το παιδί στο κρεβάτι του όσο εσύ θα λείπεις
  • Φρόντισε να βλέπεις το παιδί στο νοσοκομείο, έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα, ώστε να μην νιώθει ότι το εγκατέλειψες

Η πρώτη μέρα στο σπίτι είναι αρκετά σημαντική για όλους σας. Δώσε στο παιδί μία μεγάλη αγκαλιά πριν το συστήσεις στο νέο μέλος και κάντου ένα μικρό δωράκι, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από το μικρό του αδερφάκι. Αν οι συγγενείς φέρνουν δώρα για το μωρό, πρότεινε να φέρουν κάτι μικρό και συμβολικό και για το μεγάλο παιδί.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα