Μην χασετε

Πως να καθαρίσετε μόνοι σας τα φίλτρα του κλιματιστικού σας

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε με το air condition είναι ότι δεν φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του. Το βασικό του χαρακτηριστικό, εκτός από την δροσιά που μας προσφέρει το καλοκαίρι και την ζέστη τον χειμώνα, είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι μας.

Αυτό το πετυχαίνει συγκρατώντας την σκόνη και την βρωμιά στα φίλτρα του. Αν όμως δεν φροντίσεις να τα καθαρίζεις μπορεί να λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την υγεία σου. Επίσης, όταν ένα φίλτρο είναι βρώμικο, αναγκάζει το κλιματιστικό να δουλέψει περισσότερο για να καταφέρει να βγάλει αέρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής του.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μας προτείνουν οι ειδικοί να καθαρίζουμε τα φίλτρα μία φορά τον μήνα ή ακόμη και δύο τις περιόδους που το χρησιμοποιούμε συνέχεια. Πως μπορείς όμως να το κάνεις μόνος σου!

Κλείσε το κλιματιστικό

Advertisements

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν το σφάλμα να προσπαθήσουν να βγάλουν τα φίλτρα έχοντας ανοιχτό το κλιματιστικό τους.

Χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα

Αρχικά θα πρέπει να βγάλεις το καπάκι από το κλιματιστικό και στην συνέχεια να αφαιρέσεις προσεκτικά τα φίλτρα. Ανάλογα με τον τύπο του κλιματιστικού μπορεί να χρειαστεί να ξεβιδώσεις το καπάκι, οπότε αν δεις ότι ενώ τραβάς δεν βγαίνει κοίταξε καλύτερα μήπως υπάρχουν βίδες.

Αφού τα αφαιρέσεις, πάρε την ηλεκτρική σου σκούπα και πέρασε και τις δύο πλευρές των φίλτρων για να τραβήξεις όλη την σκόνη και την βρωμιά που έχει συσσωρευτεί επάνω τους.

Βάλε τα φίλτρα να μουλιάσουν

Advertisements

Συνήθως, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα δεν μπορείς να τα καθαρίσεις τόσο αποτελεσματικά. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα φίλτρα σου να μουλιάσουν μέσα σε ένα διάλυμα το οποίο θα αποτελείτε από ίση ποσότητα λευκού ξυδιού και νερού. Το ξύδι θα καταστρέψει όλα τα βακτήρια αρκεί να το αφήσεις να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα.

Ξέπλυνε τα και άφησε τα να στεγνώσουν

Το τελευταίο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να τα ξεπλύνεις πολύ καλά βάζοντας λίγη πίεση, αλλά όχι και υπερβολική για να μην προκαλέσεις κάποιο πρόβλημα. Στην συνέχεια, καλό θα ήταν να τα αφήσεις να στεγνώσουν έξω από τον ήλιο, ενώ για να φύγουν τυχόν μυρωδιές θα μπορούσες να τα ψεκάσεις όσο είναι ακόμη βρεγμένα με μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα.

Τι έμεινε; Μα φυσικά να τα ξανά βάλεις στην θέση τους και να απολαύσεις και πάρει τον καθαρό αέρα μέσα στο σπίτι σου!

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα