Μην χασετε

Λάδι καρύδας: Ακίνδυνο και ωφέλιμο ή μήπως όχι;

Λάδι καρύδας: Ακίνδυνο και ωφέλιμο ή μήπως όχι;

Αν είστε από εκείνους που έχουν βάλει το λάδι καρύδας στη διατροφή τους διαβάστε τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτό το έλαιο.

Advertisements

Νέα έρευνα για τις επιπτώσεις του ελαίου καρύδας στην υγεία έρχεται να προσθέσει στοιχεία στις ανησυχίες των επιστημόνων σχετικά με τη σύνδεσή του με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Circulation, οι ερευνητές επανεξέτασαν 16 μελέτες που διερευνούσαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα μετά την κατανάλωση ελαίου καρύδας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι αυξάνει σημαντικά την LDL-«κακή» χοληστερόλη κατά σχεδόν 9%, συγκριτικά με τα μη τροπικά έλαια λαχανικών.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία από ιατρικές μελέτες που να δείχνουν ότι το λάδι καρύδας είναι ωφέλιμο για την υγεία. Στην πραγματικότητα, η υψηλή κατανάλωση ελαίου καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, πράγμα που είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Rob M. van Dam από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Είναι το λάδι καρύδας ένα υγιεινό τρόφιμο;

Το λάδι καρύδας παρουσιάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή. Οι διατροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, διατροφές απώλειας βάρους με πολλά λιπαρά, μεταξύ των οποίων και η κετογονική, εκθειάζουν το λάδι καρύδας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στη διάσπαση του λίπους της κοιλιάς, προκαλώντας κέτωση. Οι ειδικοί, πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς περί υγείας.

Μπορεί το λάδι καρύδας να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συμβουλεύει εδώ και αρκετά χρόνια τους καταναλωτές να αποφεύγουν το λάδι καρύδας. Συγκεκριμένα, σε μια συμβουλευτική έκθεση του 2017 για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αναφερόταν ότι το λάδι αυτό «δεν έχει καμία γνωστή θετική επίδραση» και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η Ένωση, μάλιστα, υποστηρίζει το ίδιο και για τα κορεσμένα λιπαρά, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Κάποιες κριτικές έχουν διατυπώσει αμφιβολίες για αυτές τις μακρόχρονες διατροφικές οδηγίες, αμφισβητώντας τις προτάσεις για περιορισμό κατανάλωσης των τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το λάδι καρύδας, το οποίο έχει, επίσης, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνει την HDL-«καλή» χοληστερόλη.

Το 2014 δημοσιεύθηκε μια αμφιλεγόμενη έρευνα στο Annals of Internal Medicin, η οποία υποστήριζε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών δεν εκδήλωναν περισσότερες καρδιακές παθήσεις από όσους έτρωγαν μικρές ποσότητες. Από την άλλη, μια επανεξέταση του 2015 στο BMJ ανέφερε ότι οι άνθρωποι που κόβουν τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή τους μπορεί να καλύψουν το κενό αυτό με ζάχαρη και κενές θερμίδες, πράγμα που επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

πηγή

Advertisements

Διατροφή Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα νέα άρθρα που αφορούν την διατροφή της γυναίκας

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα