Εν συντομία
- Τα περιστατικά: Μικρές μελέτες διαπιστώνουν ότι η τεχνική αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και του άγχους.
- Αναρωτηθείτε: Οι απαντήσεις στις προκλήσεις μας είναι πολύ απλούστερες από όσο πιστεύουμε. Έχουμε ότι χρειαζόμαστε μέσα μας. Η εναλλακτική λύση είναι η συνταγογραφούμενη αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή ή άλλες ουσίες.
Η αναπνοή είναι μια από τις πιο υποτιμημένες και υπό-λειτουργικές μεθόδους θεραπείας. Η αναπνοή είναι κάτι το φυσικό, το κάνουμε χωρίς σκέψη, γι αυτό δεν είναι κάτι που γενικά θεωρούμε ως τρόπο για να συνδεθούμε βαθιά με τον εαυτό μας, να ηρεμήσουμε τις ανησυχίες μας ή ακόμα και να φτάσουμε σε ανώτερα επίπεδα συνείδησης. Κάτι τόσο απλό όσο η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει αυτούς που υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές καταστάσεις και εκείνους που έχουν επιβιώσει από παγκόσμιες καταστροφές.
Υπάρχουν πολλές μορφές αναπνοής, υπάρχει η γνωστή ολοτροπική αναπνοή που έγινε δημοφιλής από τον Wim Hof. Υπάρχει μια άλλη τεχνική γνωστή ως μετασχηματιστική αναπνοή και η χαρακτηριστική πρακτική της αναπνοής που θα παρουσιαστεί σε αυτό το άρθρο, η αναζωογονητική αναπνοή ή η συνεκτική αναπνοή, η οποία αποτελεί εμπορικό σήμα.
Αυτό το συγκεκριμένο στυλ αναπνοής προήλθε από χρόνια μελέτης των αρχαίων αναπνευστικών πρακτικών των αυτοχθόνων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου εκείνων από τις παραδόσεις της Αφρικής, της Χαβάης και των Ιθαγενών της Αμερικής.
Η βοηθός κλινική καθηγήτρια ψυχιατρικής στο New York Medical College, Patricia Gerbarg, μελετά την τεχνική με τον σύζυγο της Richard Brown αναπληρωτή καθηγητή κλινικής ψυχιατρικής στο University College of Physicians and Surgeons της Κολομβίας. «Θέλαμε να βρούμε ένα σύντομο πρόγραμμα που θα μπορούσε να δοθεί γρήγορα στους ανθρώπους, οι οποίοι θα είχαν άμεση ανακούφιση μέσα σε πέντε ή δέκα λεπτά και με την πάροδο του χρόνου θα προκαλούσε μακροπρόθεσμες αλλαγές.» δήλωσε η Gerbarg.
Η μελέτη
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής το 2017, με επικεφαλείς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ζήτησε από 30 άτομα με μεγάλη κατάθλιψη να εφαρμόζουν τακτικά την αναπνευστική τεχνική καθώς και γιόγκα. Μετά από 3 μήνες, τα αποτελέσματα από μια τυποποιημένη δοκιμασία καταγραφής κατάθλιψης έδειξαν πως τα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν μειωθεί σημαντικά.
Παρόλο που το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι κάτι τόσο απλό όσο η αναπνοή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της σοβαρής κατάθλιψης. Δεν χρειάζονται χάπια. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα ισχυρή επειδή μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη τακτικών αναπνοών μέσα και έξω από την μύτη με ρυθμό 5 αναπνοών ανά λεπτό, κάθε εισπνοή και εκπνοή σε περίπου 6 δευτερόλεπτα. Όταν ξεκινήσετε, συνίσταται να το εφαρμόζετε με τα μάτια κλειστά αλλά από τη στιγμή που θα το ελέγξετε μπορείτε να το κάνετε εύκολα με τα μάτια ανοιχτά, δηλαδή όταν οδηγείτε, ενώ είστε σε μια συνάντηση, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της μέρας που θα αισθάνεστε άγχος ή που δε θα νιώθετε καλά. Η Gerbarg λέει: «Είναι απόλυτα ιδιωτικό. Κανείς δεν ξέρει ότι το κάνετε.»
Η αναπνοή θα πρέπει να είναι ήρεμη και ήπια, επειδή ο στόχος σας είναι να εξισορροπηθεί το συμπαθητικό με τις αντιδράσεις του παρασυμπαθητικού και να χαλαρώσουν και να αφομοιωθούν οι περιοχές του νευρικού συστήματος. Είναι ενδιαφέρον, ότι όταν το ζευγάρι ξεκίνησε αρχικά να ερευνά τη δύναμη της αναπνοής, η πρώτη σκέψη ήταν ότι έτσι πρέπει να στέλνεται επιπλέον οξυγόνο στον εγκέφαλο που διαφορετικά μπορεί να λείπει. Ωστόσο, ήξεραν ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα να εξηγήσουν για τα βαθύτερα αποτελέσματα που είχαν δει σε εκείνους που είχαν εφαρμόσει την τεχνική αναπνοής. Για να μην αναφέρουμε ότι κάποιοι τύποι αναπνοής πράγματι μειώνουν την ποσότητα οξυγόνου που πηγαίνει στον εγκέφαλο.
Γιατί λειτουργεί;
Η Gerbarg και ο Brown πιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο λειτουργεί αυτή η τεχνική είναι χάρη στα παρασυμπαθητικά νεύρα, εκείνα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το σώμα και που λένε στα όργανα πότε να χτυπήσουν, να αφομοιώσουν, να αναπνεύσουν και όλες τις άλλες λειτουργίες, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια ότι στέλνουν ακόμα περισσότερα μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση από το σώμα προς τον εγκέφαλο. «Αυτά τα ανερχόμενα μηνύματα επηρεάζουν έντονα την ανταπόκριση στο άγχος, τα συναισθήματα και τα νευροσωμικά ρυθμιστικά δίκτυα» δήλωσε σε ένα βιβλίο που γράφει το ζευγάρι: Yoga Therapy: Theory and Practice.
Σύμφωνα με την Gerbarg «Η αναπνοή είναι η μόνη αυτόνομη λειτουργία που μπορούμε εθελοντικά να ελέγξουμε». Είναι εύκολο να δούμε πως η αλλαγή του ρυθμού της αναπνοής μπορεί να αλλάξει τα μηνύματα που έλαβε ο εγκέφαλος.
Οι ήρεμες και ομοιόμορφες αναπνοές στέλνουν μηνύματα ασφάλειας σύμφωνα με την Gerbarg, αυτό μπορεί να μειώσει τις ανήσυχες ή καταθλιπτικές σκέψεις και να δημιουργήσει χώρο για περισσότερα αγαπητά συναισθήματα. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι γενικά σπάνιες, αλλά εκείνοι με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να δοκιμάσουν αυτή την πρακτική μόνο υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία.
Στην πραγματικότητα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε μέσα μας. Τα ανθρώπινα σώματα μας είναι θαυμάσια και αν κάτι τόσο απλό όσο η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, θα πρέπει σίγουρα να την μελετήσουμε περισσότερο. Αν είστε δύσπιστοι σχετικά με αυτές τις πληροφορίες και νιώθετε πως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, κάντε μια προσπάθεια την επόμενη φορά που θα είστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι και δείτε αν βοηθάει!