Μην χασετε

Άσκηση το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξω

Η γυμναστική με τη ζέστη μπορεί να κρύβει κινδύνους. Μέτρα προφύλαξης του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Advertisements

Η γυμναστική τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, η άσκηση σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και προετοιμασία ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις που κυμαίνονται από θερμική εξάντληση έως θερμοπληξία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να “ανεβάσετε απότομα στροφές”. Ο ανθρώπινος οργανισμός, καταπονημένος από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να …αντιδράσει. Για αυτό είναι απαραίτητο να αυξάνετε σταδιακά την ένταση της άσκησης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πολύωρη γυμναστική σε υψηλές θερμοκρασίες δεν ενδείκνυται. Με απλά λόγια απαιτείται προσαρμογή τόσο της έντασης όσο και της διάρκειας της άσκησης, ώστε να προσαρμόζεται ο οργανισμός σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είσθε σε καλή φυσική κατάσταση και να μην ξεχνάτε να ζεσταίνετε τους μυς σας πριν αρχίσετε

Η καταπόνηση του οργανισμού σε συνθήκες ζέστης είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Αυτό σημαίνει ότι για να προφυλάξετε τον οργανισμό σας θα πρέπει να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το σώμα σας χρειάζεται να αναρρώνει ενδιαμέσως, για να προλάβετε τις βλάβες από υπερπροπόνηση και κόπωση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η κατάσταση του οργανισμού σας να είναι άριστη πριν εκτεθείτε στη σωματική άσκηση με υψηλές θερμοκρασίες. Εάν έχετε πυρετό, διάρροια, έντονη κόπωση κ.λ.π. αποφύγετε τη γυμναστική γιατί σίγουρα σας περιμένουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα…

Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η φυσική κατάσταση. Αν είστε ξενυχτισμένοι και ταλαιπωρημένοι από μία καλοκαιρινή κραιπάλη καλό είναι να αποφύγετε τη σωματική άσκηση. Σημαντική επίσης είναι η σωστή ενυδάτωση. Έτσι μην ξεκινήσετε την άσκηση αν δεν είστε καλά ενυδατωμένοι. Επίσης, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό στη διάρκεια της γυμναστικής.

Σε κάθε περίπτωση καλό να είναι να αποφεύγετε την γυμναστική τις πιο καυτές ώρες της ημέρας. Σίγουρα, πχ το τρέξιμο το μεσημέρι δεν ωφελεί σε τίποτε, ενώ αντίθετα μπορεί να προκαλέσει εκτός από την καταπόνηση του οργανισμού και μία σειρά άλλων ανεπιθύμητων προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Πηγή: iatronet.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα