Μην χασετε

Γιατί πρέπει να πλένουμε δύο φορές τα ρούχα που αγοράζουμε πριν τα φορέσουμε

Είναι λογικό να μην σου πάει η καρδιά να ρίξεις τα ολοκαίνουρια ρούχα σου στο πλυντήριο έτσι όπως τα βλέπεις όμορφα και κολλαρισμένα. Αλλά πρέπει, γιατί υπάρχει σημαντικός λόγος.

 

Έχεις γυρίσει από shopping και θέλεις το βράδυ να βγεις με τις φίλες σου. Όσο κι αν σου φαίνεται τέλεια ιδέα να φορέσεις το καινούριο φουστάνι που αγόρασες και σου πάει άψογα επάνω σου, ξέχασέ την!

Το φόρεμα αυτό που τόσο λαχταράς να φορέσεις πρέπει πρώτα είτε να πάει στο καθαριστήριο, είτε να το βάλεις στο πλυντήριο για να πλυθεί.

Advertisements

Φαίνεται ότι τα καινούργια μας ρούχα, προτού καν πάρουν μια θέση στις κρεμάστρες της ντουλάπας μας, έχουν προλάβει να αποκτήσουν μια ζωή πλούσια… σε μικρόβια. 

 

Μάλιστα σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal τα καινούρια ρούχα θα πρέπει να πλένονται δύο φορές πριν φορεθούν.

«Χημικά από τις βαφές των υφασμάτων και ίχνη φορμαλδεΰδης ανιχνεύονται συχνά στα ρούχα, που παράγονται στα εργοστάσια και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρώπινο δέρμα», λέει ο δρ. Ντόναλντ Μπελσίτο, καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

 

Advertisements

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσα χέρια έχουν ακουμπήσει το ρούχο πριν το αγοράσεις. Γι’ αυτό τον λόγο ο Μπελσίτο προειδοποιεί: «Έχω δει περιπτώσεις, όπου ο πελάτης μπορεί να κολλήσει ψείρες, δοκιμάζοντας ένα ρούχο και υπάρχουν και αρκετές μεταδοτικές δερματοπάθειες που μεταδίδονται από τα ρούχα, όπως η ψώρα».

Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει τι «κουβαλούν» όσοι έχουν δοκιμάσει ένα ρούχο ή πόσοι το έχουν δοκιμάσει.

 

Τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα βάφονται με χρώματα ανιλίνης, κατάλοιπα της οποίας φεύγουν με δύο πλυσίματα, αλλά αρκετοί ανυπόμονοι αγοραστές παρατηρούν εξανθήματα που προκαλούν κνησμό «κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή ή εφίδρωση, όπως η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και οι μασχάλες».

Για παράδειγμα, σκέψου πόσο καιρό ήταν το ύφασμα του αγαπημένου σου T-Shirt ή τζιν τυλιγμένο γύρω από το τόπι του εργοστασίου ή της βιοτεχνίας κατασκευής του, όπως επίσης και το χρονικό διάστημα που πέρασε στοιβαγμένο στα ράφια του καταστήματος από όπου το αγόρασες.

Φρόντισε λοιπόν να πλένεις πάντα τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις. Αξίζει τον κόπο…

 

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα