Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών την ημέρα παρέχει άμεση προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση παρέχει μόνιμη προστασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σημαντική βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και την ελαστικότητα των αγγείων, η οποία βοηθά στην καλή ροή του αίματος , μόλις 4 ώρες μετά αφού έτρωγαν ξηρούς καρπούς όπως καρύδια .
Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Και μόνο με την κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια ή καρυδέλαιο για τέσσερις ημέρες, θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων,» είπε ο Δρ Πένι Κρίς Έρετρον, καθηγητής διατροφολογίας στο Penn State University στην Πενσυλβάνια.
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που προσδιορίζει ότι τα καρύδια περιέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Και μόνο με την κατανάλωση τριών κουταλιών της σούπας (51 γρ) καρυδέλαιο, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων σας σε 4 ώρες.
Το καρυδέλαιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα καλό για την ακεραιότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων. Είναι τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευελιξία τους.
***
Η καρυδιά είναι ένα θαύμα της φύσης, ένα ευλογημένο δέντρο το οποίο είναι εκμεταλλεύσιμο “από την κορφή ως τα νύχια”. Ο λόγος, γίνεται διότι είναι ολοκληρωτικά αξιοποιήσιμο, για παράδειγμα οι καρποί του διατίθενται για κατανάλωση “καρύδια”, τα φύλλα του διατίθενται επίσης για κατανάλωση ή χρήση σε αφεψήματα (το αφέψημα και το έγχυμά τους είναι τονωτικό του πεπτικού σωλήνα και σταματά τις διαρροϊκές κενώσεις σε τοξικές καταστάσεις) και το ξύλο του χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων.
Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, ωστόσο, τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Πρώτα απόλα να εξηγήσουμε πως είναι μια κατά βάση πρωτεινική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Καρύδια και άλλα οφέλη
Καρύδια κατά του καρκίνου
Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cancer Research».
Καρύδια κατά και του διαβήτη
Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» το 2002, έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καρύδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Καρύδια και προστασία από τις πέτρες στη χολή
Αρχίστε να καταναλώνετε καρύδια αν θέλετε να προστατευτείτε από τις πέτρες στη χολή. Τα αποτελέσματα τις πολύχρονης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology», 2004) έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές είχαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα για τις γυναίκες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.
Πώς να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τα καρύδια!
Στο πρωινό γεύμα
Μια καλή ιδέα είναι να τα προσθέσουμε στο πρωινό μας. Για παράδειγμα να γεμίσουμε 1 ποτήρι γάλα με κουάκερ ή δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι, ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και ψιλοκομμένα καρύδια.
1 ποτήρι γάλα με 1 φέτα ψωμί με φυτικό βούτυρο/μέλι/μαρμελάδα/ταχίνι/spread μελιού με σπόρους και ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο
1 ποτήρι γάλα, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο
1 ποτήρι φυσικό χυμό, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς
Στο δεκατιανό και στο απογευματινό γεύμα
Στο δεκατιανό μας μπορούμε σε ένα μικρό μπωλ να ψιλοκόψουμε φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα, και να προσθέσουμε μέλι και θρυμματισμένα καρύδια.
εναλλακτικά μπορούμε να πιούμε 1 ποτήρι φυσικό χυμό σε συνδυασμό με 1 μικρό κομμάτι σπιτική καρυδόπιτα χρησιμοποιώντας για την παρασκευή της μη επεξεργασμένα υλικά, ή κέικ με θρυμματισμένα καρύδια και μαύρη ζάχαρη.
ή 1 γιαούρτι με θρυμματισμένα καρύδια, μέλι και φρέσκο ψιλοκομμένο φρούτο
Στα κυρίως γεύματα «μεσημεριανό-βραδινό»
ΥΓ: θωρακίστε τον οργανισμό σας με τους ωφέλιμους καρπούς της φύσης καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 40-60 γρ./ημέρα, διότι η υπερβολή ενδέχεται να σας οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους.