Όλοι έχουμε αναρωτηθεί ποια μπαχαρικά ταιριάζουν με τι, ώστε να αναδείξουμε τα πιάτα μας και να απογειώσουμε τη γεύση στο φαγητό. Αυτό βέβαια είναι ένα ζήτημα ανοιχτό, που χωράει πολλές ιδέες και απόψεις. Υπάρχουν συνδυασμοί μπαχαρικών που σε μια γαστρονομική κουλτούρα μπορεί να θεωρούνται δεδομένοι, ενώ σε μία άλλη όχι και τόσο.
Αν και πρόκειται επομένως για ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί πλήρως, ωστόσο ένας οδηγός μπαχαρικών, όπως αυτός που ακολουθεί, σίγουρα θα φανεί χρήσιμος στην κουζίνα μας.
Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν με τι
Αστεροειδής γλυκάνισος
Αρωματίζει λικέρ, σιρόπια, γλυκά και αρτοσκευάσματα, όπως κέικ ή μπισκότα. Ενισχύει όμως και τη γεύση των κρεατικών. Ταιριάζει με χοιρινό, κοτόπουλο και πάπια. Η γεύση που δίνει είναι γλυκιά και πιπεράτη. Αστεροειδή γλυκάνισο εμένα μου αρέσει να βάζω στο τσάι και στα ψητά μήλα.
Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι είναι ένα έντονο μπαχαρικό με πικάντικη γεύση. Κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του, όπου κι αν βρεθεί. Μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια. Αλλά και στα μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα, στο χοιρινό, στο στιφάδο.
Δάφνη
Απαραίτητο μυρωδικό για τα κοκκινιστά μας, τις πατάτες γιαχνί, το χταπόδι, το στιφάδο και φυσικά τις φακές. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην βάλουμε στο φαγητό μας περισσότερα από ένα ή δύο αποξηραμένα φύλλα δάφνης. Έχουν έντονη γεύση που θα καλύψουν όλες τις υπόλοιπες.
Δεντρολίβανο
Ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Θα το βάλουμε σίγουρα στα ψάρια φούρνου και στο ψητό αρνάκι, αλλά και σε όλα τα κυνήγια, στα πουλερικά, το χοιρινό. Χωράει ακόμη και στις πατάτες ή τις γλυκοπατάτες, τα αυγά και τις ομελέτες.
Θυμάρι
Αλλάζει ευχάριστα τη γεύση σε μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας, ταιριάζει με ψητά ψάρια και κρεατικά. Λίγο θυμάρι μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω στα λαχανικά, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά, για να τα κάνουμε αμέσως πιο ξεχωριστά. Με θυμάρι (όπως και με δεντρολίβανο) φτιάχνουμε επίσης νόστιμες μαρινάδες και αρωματικό λάδι.
Καγιέν πιπέρι
Κύριο συστατικό της μεξικάνικης και ινδικής κουζίνας το πιπέρι καγιέν το προσθέτουμε κυρίως σε σάλτσες, σούπες και μαρινάδες κρεατικών. Δίνει μια αδιαμφισβήτητα καυτερή γεύση στα πιάτα. Οπότε το προτείνω για τους λάτρεις των καυτερών!
Κανέλα
Δίνει ιδιαίτερη νότα σε κέικ, μηλόπιτες και γλυκά με σοκολάτα. Μου αρέσει και σε αλμυρά πιάτα, καθώς η γεύση και το άρωμά της θυμίζουν σπιτικό φαγητό. Θα τη βάλω σε μαρινάδες, στο κόκκινο κρέας και στον κιμά. Προτιμούμε μικρές ποσότητες, γιατί θα μας αφήσει μια πικράδα αν το παρακάνουμε. Φυσικά κανέλα θα πασπαλίσουμε πάνω στο ρυζόγαλο, τη γλυκιά μπουγάτσα και το καπουτσίνο μας. Συνδυάζεται υπέροχα με το γαρίφαλο.
Κάρδαμο (ή κακουλέ)
Είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, μετά από το σαφράν και τη βανίλια. Το ευχάριστο άρωμά του είναι απαραίτητο στο πασχαλινό τσουρέκι. Προστίθεται συχνά σε μείγματα τσαγιών και σε μαρμελάδες, ενώ θα δέσει και με πιάτα κρεατικών ή πουλερικών. Πρόταση: Ρίχνουμε σπόρους κάρδαμου σε ζεστό νερό και αφήνουμε για 20 λεπτά. Μετά με το νερό φτιάχνουμε τον ελληνικό καφέ!
Κάρυ
Το κάρυ με το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα είναι μείγμα διάφορων μπαχαρικών, όπως κουρκουμά, κάρδαμο, κύμινο, πιπέρι κ.α. Με κάρυ θα αρωματίσουμε το κοτόπουλο ενώ ταιριάζει με την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκς για σαλάτες, λαχανικά και σούπες. Καλό είναι να το προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί καίγεται γρήγορα και πικρίζει.
Κόλιανδρος
Ο κόλιανδρος συναντάται σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα θα έλεγα ότι δεν έχει και πολλούς οπαδούς. Είναι αυτή η βαριά μυρωδιά του, που είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς. Αν το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας θα είναι σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας αλλά και στα ψητά. Ταιριάζει πολύ σε σαλάτες, ιδίως με τη ντομάτα.
Κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα)
Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να ρίξουμε λίγο κουρκουμά στο νερό, για να προσθέσουμε χρώμα και άρωμα. Η γεύση του πάει καταπληκτικά σε τηγανιές με κοτόπουλο ή χοιρινό, στα λαχανικά (ψητά, βραστά ή στον ατμό), στις πατάτες, τα αυγά και στα θαλασσινά (τύπου σαγανάκια ή παέγια).
Κρόκος (ή σαφράν)
Ο κρόκος προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του. Μπορεί να μπει σε όλα τα όσπρια, στο πιλάφι, στα ζυμαρικά, σε κρέμες τυριού, σε dip γιαουρτιού, σε dressings για σαλάτες. Ταιριάζει με το κοτόπουλο, το αρνί, τις πατάτες, νοστιμίζει άσπρες σάλτσες και ψαρόσουπες.
Κύμινο
Το κύμινο έχει δυνατή και ζεστή γεύση. Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει σάλτσες και συνταγές με κιμά, όπως τα σουτζουκάκια. Συνδυάζεται όμως εξίσου καλά με το κοτόπουλο, το ψάρι, το αρνί και αναδεικνύει ιδανικά το ψωμί, το τυρί και τα όσπρια. Προτείνω να το δοκιμάσετε την επόμενη φορά με φασόλια γίγαντες!
Μαχλέπι
Η χρήση του αφορά τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Είναι το απαραίτητο αρωματικό για τα τσουρέκια, το βάζουμε όμως και σε ψωμιά, βασιλόπιτες ή κουλουράκια, στις κρέμες βανίλια. Αγοράζουμε ολόκληρους τους κόκκους και τους αλέθουμε μόνοι μας στο γουδί ή στο μούλτι, για να κρατάνε το πλούσιο άρωμά τους.
Μοσχοκάρυδο
Είναι το μπαχαρικό που δεν λείπει από τις λευκές κρέμες, τις πουτίγκες, τις λευκές σάλτσες με κυριότερη τη μπεσαμέλ, τον πουρέ πατάτας. Ταιριάζει με το σπανάκι και τα καρότα, μπαίνει ακόμη σε πίτες, σε σουφλέ, σε αρτοσκευάσματα. Γενικά έχουμε στο νου ότι είναι ταιριαστό με όλα τα πιάτα που περιέχουν γαλακτοκομικά.
Μπαχάρι
Το προσθέτουμε στις μαρινάδες για κρέας ή κοτόπουλο, νοστιμίζει το χοιρινό και τα ψητά κατσαρόλας. Ταιριάζει σε σάλτσες με ντομάτα, στις περισσότερες λευκές σάλτσες αλλά και σε πίτες. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται σε κέικ, στις κρέμες μπαβαρουάζ και στα μπισκότα. Παντρεύεται ωραία με το μοσχοκάρυδο. Extra tip: Στο μύλο πιπεριού προσθέτω μερικά ολόκληρα μπαχάρια, τα οποία τρίβονται μαζί με το μαύρο πιπέρι, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή νότα παντού.
Μπούκοβο
Το μπούκοβο έχει την μορφή νιφάδων, από την σάρκα και τα σπόρια της πιπεριάς. Το χρησιμοποιούμε στις συνταγές σε αντικατάσταση του κλασικού μαύρου πιπεριού. Πιο συγκεκριμένα ταιριάζει στις πικάντικες σάλτσες, τα τας κεμπάπ, στο χοιρινό με λάχανο, στις σούπες και όπου αλλού θέλουμε να δώσουμε μία πιο πικάντικη γεύση.
Παπαρουνόσπορος
Η γεύση του είναι ελαφρώς πικάντικη και στο στόμα θυμίζει αμύγδαλο, φουντούκι και σουσάμι. Πασπαλίζεται ως διακοσμητικό σε διάφορα αρτοσκευάσματα, τον συναντάμε σε κέικ, κριτσίνια, παξιμάδια, στο πολύσπορο ψωμί. Θα δώσει όμως και μια εκλεπτυσμένη νότα στις σαλάτες και τις χορτόπιτες.
Πάπρικα
Η πάπρικα χωρίζεται σε κατηγορίες. Υπάρχει η γλυκιά, η μέτρια και η καυτερή, ανάλογα με το ποσοστό των σπόρων της πιπεριάς που θα ενσωματωθεί στο άλεσμα. Υπάρχει επίσης και η καπνιστή πάπρικα. Το μπαχαρικό αυτό δίνει τον τόνο στις σάλτσες ντομάτας, έχει πολύ καλή σχέση με τα λευκά τυριά, τα αυγά, τα πουλερικά, τους κιμάδες αλλά και το χοιρινό. Όταν είναι καπνιστή δίνει ένα συν στο φαγητό, ιδιαίτερα στις μαρινάδες. Μου αρέσει πολύ στο κουνουπίδι γιαχνί και στα χοιρινά παϊδάκια.
Πιπέρι
Όλες οι ποικιλίες πιπεριών (μαύρο, πράσινο, κόκκινο, λευκό) προέρχονται από το ίδιο φυτό. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται στους διαφορετικούς χρόνους συγκομιδής και στην κατεργασία στην οποία υποβάλλονται οι κόκκοι. Είναι από τα πιο διαδεδομένα και περιζήτητα μπαχαρικά, αφού το πιπέρι μπαίνει σχεδόν παντού. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο να κάνει πιο καυτερό το πιάτο μας. Το πιπέρι νοστιμίζει το φαγητό.
Για το λευκό πιπέρι μόνο θα επισημάνω ότι θα το προτιμήσουμε σε λευκά μαγειρέματα όπως στη μπεσαμέλ, τον πουρέ πατάτας, τις σάλτσες με κρέμα γάλακτος.
Ρίγανη
Η ρίγανη είναι το έμβλημα της ελληνικής κουζίνας και δε λείπει ποτέ από το ντουλάπι μας. Δεν υπάρχει χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη, θα μπει σε όλα τα κρέατα φούρνου, στα ψάρια, τις πατάτες, στις σάλτσες ντομάτας, ακόμη και στη βάση της πίτσας. Γενικά τη ρίγανη όλοι ξέρουμε πού και πώς να τη χρησιμοποιήσουμε, οπότε δε χρειάζεται να πούμε και πολλά.
Σουμάκ
Ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα το σουμάκ έχει σκούρο βυσσινί χρώμα και η γεύση του είναι όξινη. Το χρησιμοποιήσουμε αντί του λεμονιού, για να δώσουμε οξύτητα αλλά και λίγο χρώμα. Μπορεί να μπει σε μαρινάδες, ταιριάζει με αρνίσια παϊδάκια, χοιρινά μπριζολάκια, πανσέτες και κοτόπουλο. Δίνει ξεχωριστό άρωμα ως ντρέσινγκ στην ντοματοσαλάτα και στα χόρτα. Επίσης σε φαλάφελ και άλλους οσπριοκεφτέδες, αλλά και στο χούμους αντί λεμονιού ή στο γιαουρτλού.
Τζίντζερ (ή πιπερόριζα)
Έχει γλυκόξινη και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Ταιριάζει πολύ με κρέατα, πουλερικά, σούπες, λαχανικά, ρύζι, μαρινάδες ψαριών, σάλτσες. Νοστιμίζει επίσης γλυκίσματα με σοκολάτα, κέικ, μπισκότα, φρουτοσαλάτες, αρτοσκευάσματα, ακόμη και το τσάι ή τα ροφήματά μας.
Τώρα που ξέρεις ποια μπαχαρικά ταιριάζουν με τι, σίγουρα θα μεγαλουργήσεις στην κουζίνα σου! Εσένα ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνδυασμοί μπαχαρικών;