Κατάψυξη ωαρίων: Στην εποχή μας όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκινούν να κάνουν παιδί μετά τα 35, αφού έχουν πραγματοποιήσει τα επαγγελματικά τους σχέδια. Όμως, η επίτευξη κύησης δυσκολεύει δραματικά, δεδομένου ότι μετά τα 35 μειώνεται η αναπαραγωγική λειτουργία μιας γυναίκας. Η κατάψυξη των ωαρίων στη σωστή ηλικία επιτρέπει τη διατήρηση της γονιμότητας για περισσότερα χρόνια.
Παλαιότερα σ’ αυτή την επιλογή οδηγούσαν σοβαρές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση, ο καρκίνος του μαστού και οι όγκοι ωοθηκών, καθώς και οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις οποίες ελαττώνεται ο όγκος των ωοθηκών και των ωοθυλακίων-ωαρίων που απομένουν.
Πλέον, όμως, γίνεται και κατ’ επιλογή. Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία από 25 έως 38 ετών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας.
Γιατί να καταψύξει μια γυναίκα τα ωάριά της;
Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες τους. Ένα ωάριο ωριμάζει κάθε μήνα και μπορεί να γονιμοποιηθεί. Όσο περνούν τα χρόνια τα διαθέσιμα ωάρια σιγά- σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό, γιατί οι ωοθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα ωάρια (μετά τα 35 απομένει 10% του αποθεματικού). Επίσης, μειώνεται και η ποιότητά τους, γιατί δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό με το πέρασμα του χρόνου.
Ένας ακόμα λόγος είναι οι πιθανότητες χρωμοσωμικής ανωμαλίας (σύνδρομο Down) που σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών είναι 1:1.200, ενώ σε γυναίκες 45 ετών είναι 1:35.
Ποια είναι η διαδικασία;
Αρχικά γίνεται η συλλογή των ωαρίων μετά από ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Έπειτα τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-196°C) αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ειδικού υγρού κρυοσυντήρησης το οποίο προστατεύει την πλασματική μεμβράνη των ωαρίων. Όταν είναι επιθυμητή η κύηση, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποίηση).
Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται στο σώμα της γυναίκας 2 με 3 ημέρες αργότερα, χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμονική θεραπεία. Στις ημέρες μας η κατάψυξη ωαρίων έχει τελειοποιηθεί με τεράστια ποσοστά επιτυχίας, χάρη στη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) που εξασφαλίζει ότι τα ωάρια θα καταψυχθούν σωστά και θα επιβιώσουν κατά την απόψυξη.
Ευχαριστούμε τον Στέφανο Χανδακά, ΜD MBA PhD, μαιευτήρα-ενδοσκοπικό χειρουργό- γυναικολόγο, εξειδικευμένο στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική, τ. επιμελητή του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο και επιστημονικό συνεργάτη των Nοσοκομείων «Μητέρα» και «Υγεία» (www.drchandakas.gr).