Πόσο γερή είναι η καρδιά σας; Ένα απλό και ανέξοδο τεστ μπορεί να δώσει απαντήσεις, ισχυρίζονται οι Ισπανοί ερευνητές που παρουσίασαν σχετική μελέτη στο τελευταίο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Πρόκειται για το «τεστ της σκάλας», πόσο γρήγορα δηλαδή μπορεί κάποιος να ανέβει 60 σκαλιά (τέσσερις όροφοι). Αν η ανάβαση ξεπεράσει το ένα λεπτό, τότε υπάρχει πρόβλημα, εξηγεί ο Δρ Jesús Peteiro, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Coruña.
Στην έρευνα συμμετείχαν 165 εθελοντές με συμπτώματα σχετικά με τη στεφανιαία νόσο, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια κατά τη σωματική καταπόνηση, οι οποίοι κλήθηκαν να περπατήσουν ή να τρέξουν μέχρι εξαντλήσεως σε διάδρομο γυμναστικής και έπειτα αξιολογήθηκε η φυσική δραστηριότητά τους σε μεταβολικά ισοδύναμα (ΜΕΤ – μονάδα μέτρησης ισοδύναμη με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά κιλό σωματικού βάρους ανά λεπτό).
Μετά από ένα διάλειμμα, ανέβηκαν 60 σκαλιά σε γρήγορο ρυθμό -όχι τρέχοντας- και μετρήθηκαν ξανά τα μεταβολικά ισοδύναμα.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι χρειάστηκαν 40″ έως 45″ για την ανάβαση πέτυχαν περισσότερα από 9-10 μεταβολικά ισοδύναμα, ενώ για όσους υπερέβησαν το ενάμιση λεπτό λιγότερα από 8. Τι σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η επίδοση 10 μεταβολικών ισοδύναμων κατά την άσκηση συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα, λιγότερη από 1% ετησίως ή 10% στο διάστημα δεκαετίας. Αντιθέτως, λιγότερα από 8 μεταβολικά ισοδύναμα αυξάνουν τη θνησιμότητα στο 2-4% ετησίως ή 30% στο βάθος δεκαετίας.
Ένα άλλο εύρημα που προέκυψε από τις καρδιακές απεικονιστικές εξετάσεις των εθελοντών, έδειξε πως στην ταχύτερη ομάδα το ποσοστό μη φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας ανερχόταν στο 32%, ενώ σε όσους χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο έφτασε το 58%.
Τεστ ενδείξεων και όχι διαγνώσεων
Αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το τεστ της σκάλας, ανάμεσά τους και η Δρ Renee Bullock-Palmer, καρδιολόγος και διευθύντρια του Γυναικολογικού Καρδιολογικού Κέντρου στο Deborah Heart and Lung Center, καθιστώντας σαφές πως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τυπικό κλινικό έλεγχο. Όπως επεσήμανε, το γεγονός πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες που ανέβηκαν γρήγορα τα σκαλιά δεν είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κλονίζει την αξιοπιστία του τεστ.
Άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας υπογράμμισαν πως το οικονομικό και απλό τεστ της σκάλας, πέραν της ανακρίβειας από την έλλειψη σταθερών κριτηρίων αξιολόγησης (ενδεδειγμένος τύπος σκάλας, ελάχιστη ή μέγιστη ταχύτητα ανάβασης), ενέχει αρκετούς περιορισμούς: δεν βρίσκει εφαρμογή στους ηλικιωμένους, τα άτομα με κινητικές δυσκολίες ή άλλες ομάδες ασθενών όπως οι διαβητικοί, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους. Επιπλέον, τέτοιου τύπου τεστ θα μπορούσε να αποτελεί και η δυνατότητα κάποιου να διανύσει μια συγκεκριμένη απόσταση ή να κουβαλήσει τα ψώνια του σούπερ μάρκετ σε συγκεκριμένο χρόνο.
Προς υπεράσπιση της μέλετης τους, οι Δρ Peteiro και Harkin ανέφεραν πως το τεστ μπορεί να αποκαλύψει την ανάγκη κλινικού ελέγχου και πως πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ήδη, όπως για να διαπιστωθεί αν ασθενείς είναι έτοιμοι για το προγραμματισμένο τους χειρουργείο.
Το τεστ δείχνει μια γενική εικόνα της συνολικής καρδιακής υγείας. Αν κάποιος μετρά τις επιδόσεις του κάθε φορά που προβαίνει ανεβαίνει τη σκάλα εν είδει ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ανάβασης και επαναφοράς του καρδιακού του ρυθμού στο φυσιολογικό, μπορεί να καταλάβει πότε κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά και να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.