Είναι ο μύθος, η μητρότητα, η ζωή. Είναι το γυναικείο στήθος. Οι γυναίκες το καμαρώνουν, το φοβούνται, το συγκρίνουν, το αρνούνται. Είναι στο χέρι μας όμως να το κρατήσουμε υγιές, σφριγηλό και όμορφο. Με ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και σωστή φροντίδα, θα αντιμετωπίσουμε καθετί που το απειλεί τόσο σε ιατρικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο.
Για υγιές στήθος
Κάνουμε μαστογραφία
Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό, σε κάποιες εξετάσεις που θεωρούνται σταθμός για τον έλεγχο της καλής υγείας των μαστών τους. Ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία 25 χρόνια ενώ αυξάνεται σε συχνότητα μειώνεται όσον αφορά τη θνησιμότητα που παρουσιάζει. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την επιστήμη της Ογκολογίας και τα εύσημα ανήκουν κυρίως στην πρώιμη διάγνωση, γιατί αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι θεραπεύσιμος. Η αξία, λοιπόν, της μαστογραφίας είναι αναμφισβήτητη. Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών. Από εκεί και πέρα η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αυτό γιατί μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται. Σε γυναίκες με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό συστήνεται ο έλεγχος με μαστογραφία να γίνεται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας που νόσησε. Σε γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών αποφεύγεται συνήθως η μαστογραφία για τους εξής λόγους:
* Στην ηλικία αυτή, ο μαζικός αδένας είναι πολύ πυκνός και κατά συνέπεια η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας.
* Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι μικρός.
* Ο μαζικός αδένας στη νεαρή ηλικία είναι περισσότερο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και γι’ αυτό τον προστατεύουμε από την ακτινοβολία εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αν όμως υπάρξει εύρημα, τότε μπορεί ο γιατρός να συστήσει μαστογραφία σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι η γυναίκα.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αν η γυναίκα ηλικίας 25-30 ετών δεν εμπίπτει στην περίπτωση που άτομο του στενού της οικογενειακού περιβάλλοντος ανέπτυξε καρκίνο στην ηλικία των 35-40 ετών, ώστε να πρέπει να ξεκινήσει τη μαστογραφία 10 χρόνια νωρίτερα, μπορεί σε αυτήν την ηλικία να υποβληθεί σε κλινική εξέταση και αν χρειαστεί σε υπερηχογράφημα μαστών.
Κόβουμε το κάπνισμα
Η αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μια συνιστώμενη πρακτική για μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι όχι μόνο το ενεργητικό κάπνισμα, αλλά και το παθητικό μπορεί να επιδρά αρνητικά στον μαζικό αδένα. Μια πάθηση των μαστών που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα είναι το περιθηλαίο απόστημα (η φλεγμονή δίπλα στη θηλαία άλω), η οποία μπορεί να υποπέσει σε χρόνια μορφή και να ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό τη γυναίκα. Γι’ αυτό, το κάπνισμα θεωρείται εχθρός του στήθους.
Δεν το παρακάνουμε με το αλκοόλ
Πολυάριθμες μελέτες εδώ και χρόνια συνηγορούν υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, γιατί αυτή βελτιώνει τους χτύπους της καρδιάς, μιας και λειτουργεί προστατευτικά για τα αγγεία μας. Στον αντίποδα, όμως, αυτών των ερευνών έρχονται άλλες μελέτες, οι οποίες συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με μεγάλη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Η.Π.Α., παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν 1-2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 32% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης όγκου, ενώ εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο (3-5 ποτά την ημέρα) εκτόξευαν τις πιθανότητες αυτές στο 51%, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές το αλκοόλ επεμβαίνει στον μεταβολισμό των οιστρογόνων.
Διατηρούμε το βάρος μας σταθερό
Το βάρος δεν σχετίζεται μόνο με αισθητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και με τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με μελέτες, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κρατάμε σταθερό το βάρος μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Αποφεύγουμε την ορμονοθεραπεία
Οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, οι οποίες χορηγούνται κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, θα ήταν καλό να περιορίζονται για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, όπως θα ορίσει ο γιατρός. Η μακροχρόνια λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης έχει συνδεθεί με μορφές καρκίνου όπως του μαστού. Ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη λήψης ορμονών, αυτή σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2-5 χρόνια.
Θηλάζουμε το μωρό μας
Το να έχει μια γυναίκα νωρίς στη ζωή της κύηση και να θηλάσει το μωρό της για αρκετό διάστημα θεωρείται καλός παράγοντας για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα το μωρό να συσσωρεύσει περιττά κιλά κατά την ανάπτυξή του. Ωστόσο, δεδομένου ότι και ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, αυτό δεν είναι απόλυτο.
Για όμορφο μπούστο
Το στήθος αρχίζει να αναπτύσσεται στην εφηβεία και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σωματικές αλλαγές. Τα οιστρογόνα (ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες) συντελούν στην ανάπτυξη του στήθους, η οποία ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 17 ετών. Περνώντας όμως από διάφορες φάσεις της ζωής, με σημαντικότερη την εγκυμοσύνη, το στήθος αλλάζει, και επειδή στηρίζεται με τη βοήθεια ιστών (τα λεγόμενα ινώδη στοιχεία του μαστού), είναι επιρρεπές στη χαλάρωση. Γι’ αυτό, όσο μεγαλώνουμε δεν είναι τόσο σφιχτό όσο πριν. Για να παραμείνει όσο πιο νεανικό γίνεται και για να στέκεται στο ύψος του, θα πρέπει να του αφιερώνετε καθημερινά λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.
Διαλέγοντας σουτιέν
Το σουτιέν συγκρατεί το στήθος και δεν το αφήνει να χαλαρώσει. Τα μαλακά σουτιέν τού δίνουν ένα στρογγυλό, φυσικό σχήμα. Διαθέτουν ελαστικότητα, δεν έχουν ραφές και παίρνουν το σχήμα του. Το σωστό σουτιέν πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το στήθος. Αν προεξέχει κάποιο τμήμα του, τότε χρειάζεστε μεγαλύτερο νούμερο. Οι τιράντες δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτές και αν έχετε μεγάλο και βαρύ στήθος να μην είναι πολύ λεπτές. Με το να τις σηκώνετε υπερβολικά δεν καταφέρνετε να σηκώσετε περισσότερο το στήθος, αλλά μόνο το πίσω μέρος του σουτιέν. Τα σουτιέν που φοράτε καθημερινά φροντίστε να είναι βαμβακερά, ώστε να επιτρέπουν στο στήθος να αναπνέει.
Επιστήθιες συμβουλές
* Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα κρύο ντους. Χρησιμοποιήστε στην αρχή χλιαρό νερό, ξεκινώντας από τα πόδια, και καθώς ανεβαίνετε προς τα πάνω φροντίστε να το κάνετε σταδιακά όλο και πιο κρύο. Κυκλικές κινήσεις γύρω από κάθε στήθος με κρύο νερό επί 2΄ θα το αναζωογονήσουν.
* Μετά το ντους, κάντε επάλειψη στο στήθος με μια ενυδατική κρέμα.
* Η γυμναστική βοηθάει πολύ και συμβάλλει στο να διατηρείται το στήθος σε φόρμα. Οι συστηματικές ασκήσεις με βαράκια ή λάστιχο είναι ό,τι πρέπει. Μην παραλείπετε όταν γυμνάζεστε να φοράτε σουτιέν. Ένα αθλητικό σουτιέν σε σχήμα «Χ» στην πίσω πλευρά είναι ιδανική επιλογή, ειδικά για γυναίκες με μεγάλο στήθος.
* Το κολύμπι είναι ιδανικό σπορ, γιατί δυναμώνει τους μυς του στήθους, ενώ παράλληλα του κάνει υδρομασάζ και το τονώνει, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού.
* Αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις βάρους, γιατί επιδρούν αρνητικά στην όψη του στήθους, το χαλαρώνουν και ενδέχεται να δημιουργήσουν ραγάδες.
* Η καλή στάση του σώματος βοηθάει το στήθος να στέκεται στο ύψος του. Οι κυρτοί ώμοι μπορούν να κάνουν το μικρό στήθος να εξαφανιστεί και το μεγάλο να φαίνεται πεσμένο. Το κεφάλι ψηλά, λοιπόν, και ίσια η πλάτη!
Για την ιστορία
* Στον Μεσαίωνα, με την Ιερά Εξέταση, τα στήθη ήταν ερμητικά κρυμμένα, ώσπου ήρθε η Αναγέννηση για να αποκαλυφθούν στους πίνακες του Μποτιτσέλι.
* Τον 18ο αιώνα οι γυναίκες σήκωναν και ταυτόχρονα συμπίεζαν το στήθος τους ώστε να ξεχειλίζει από τα ντεκολτέ τους. Οι στενοί κορσέδες τούς έκοβαν την ανάσα. Λαχάνιαζαν και ανέπνεαν γρήγορα. Οι άνδρες θεωρούσαν αυτήν την αδιάκοπη κίνηση του στέρνου πολύ ελκυστική.
* Στα τέλη του 18ου αιώνα τα ντεκολτέ ήταν τόσο τολμηρά, που συχνά φαίνονταν ακόμη και οι θηλές.
* Στη Γαλλική Επανάσταση οι γυναίκες εγκατέλειψαν τους κορσέδες και φόρεσαν αιθέρια ρούχα κατά τα αρχαία ελληνικά πρότυπα, συχνά διάφανα.
* Οι κορσέδες επέστρεψαν θριαμβευτικά την τέταρτη δεκαετία του 19ου αιώνα, ενώ την όγδοη δεκαετία του ίδιου αιώνα οι γυναίκες ήθελαν να φαίνεται το στήθος τους πληθωρικό και αυτό επιτεύχθηκε με την προσθήκη μιας δεύτερης σειράς από ατσάλινες μπανέλες στον κορσέ.
* Κατά τη διάρκεια της Μπελ Επόκ, οι γυναίκες δεν ήθελαν να ξεχωρίζουν οι δύο μαστοί. Προτιμούσαν το στήθος τους να φαίνεται ενιαίο.
* Οι καμπύλες σταμάτησαν να είναι στη μόδα τον 20ό αιώνα, στη δεκαετία του ’30. Για να δείχνουν ψηλόλιγνες, οι γυναίκες «φάσκιωναν» το στήθος τους.
* Τα σουτιέν στη δεκαετία του ’50 δίχασαν, αλλά και κατέκτησαν τις γυναίκες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού το στήθος απέκτησε κωνικό σχήμα.
* Με τη διάδοση του φεμινιστικού κινήματος κερδίζει έδαφος το μικρό στήθος και οι φεμινίστριες αρχίζουν
να βάζουν φωτιά στα σουτιέν τους.
* Το 1974, ο Κριστιάν Ντιόρ λανσάρει το new look, που αναδεικνύει το στήθος και τους γοφούς.
* Η δεκαετία του ’90 ξεκίνησε αισιόδοξα για όσους αγαπούν τις καμπύλες. Οι γυναίκες ανακαλύπτουν ξανά τα ενισχυμένα σουτιέν. Ήδη από το 1991 τα σούπερ μοντέλα, με πρώτη τη Ναόμι Κάμπελ, αρχίζουν να ποζάρουν για τις φωτογραφήσεις του «Vogue» φορώντας Wonderbra, τα σουτιέν που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1968 και τα ανακάλυψαν πάλι στις αγορές του Λονδίνου.
* Την πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε το σουτιέν δεν είχε νόρμες. Με ενίσχυση ή χωρίς, στράπλες ή με τιράντες, βαμβακερό ή από δαντέλα, σε φλούο ή nude χρώματα, ήταν μέσα στη μόδα και κάλυπτε κάθε γούστο.
* Το 2014 δημιουργήθηκε το πιο ακριβό σουτιέν στην ιστορία, από τη Victoria Secret. Η αξία του ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια και αποτελείται από 4.000
διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, διευθυντή της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.