Πολλά λέγονται και ακούγονται για την ηλιακή ακτινοβολία. Ποια είναι όμως η θέση των ειδικών και πώς μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς να θυσιάσουμε την υγεία μας;
«Ήλιος, καλοκαίρι, θάλασσα», αυτό είναι το τρίπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού! Όσο όμως και αν ο ήλιος μάς φτιάχνει τη διάθεση και μας γεμίζει αισιοδοξία, εντούτοις χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφηνόμαστε στα χάδια του χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ποιες είναι αυτές; Η κ. Κατερίνα Μαλούχου, δερματολόγος, επιμελήτρια β’ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», λύνει τις απορίες μας και μας ενημερώνει σχετικά με το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά.
Οι αιτίες της αύξησης της εμφάνισης μελανώματος
Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι αιτίες πολλές: η ελάττωση του στρώματος του όζοντος, οι πολύωρες ηλιοθεραπείες γιατί θεωρούμε το μαύρισμα ένδειξη ομορφιάς και υγείας, αλλά και το ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε τη ζέστη με πολύ πιο αποκαλυπτικά ρούχα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ενώ δηλαδή παλαιότερα οι άνθρωποι κάλυπταν ολόκληρο το σώμα με μακρυμάνικα ρούχα, ολόσωμα μπανιερό, ομπρέλες και καπέλα, σήμερα κάποιοι δεν θέλουν να φορέσουν ούτε καν μαγιό στην παραλία. Μάλιστα, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι επιστήμονες μάς συμβουλεύουν για μεγαλύτερη ασφάλεια να προτιμάμε τα σκούρα ρούχα –τα οποία απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες– με πυκνή ύφανση, όπως π.χ. τα τζιν.
Τι είναι οι UVA και UVB ακτίνες
Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία δεν είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι και επηρεάζει ό,τι βρίσκεται στη Γη. Ένα μέρος από τις ακτίνες UVΑ και UVΒ φιλτράρεται από το στρώμα του όζοντος, όμως το πιο μεγάλο μέρος τους φτάνει στη Γη και –ενώ η καθημερινή μας έκθεση στον ήλιο για διάστημα 20-30 λεπτών κρίνεται ευεργετική γιατί το δέρμα μας έτσι παράγει την απαραίτητη βιταμίνη D3– δυστυχώς η παρατεταμένη έκθεσή μας σε αυτές μπορεί να έχει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων, όπως εγκαύματα, ρυτίδες ή και καρκίνο του δέρματος. Ποια η διαφορά ανάμεσα στις UVΑ και UVΒ ακτίνες; Η UVΒ ακτινοβολία διαπερνά τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας, αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης και προσδίδοντάς της το χαρακτηριστικό μπρούτζινο χρώμα. Ωστόσο αν παραμείνουμε στον ήλιο για πολλή ώρα, εξαιτίας της UVΒ προκαλούνται ηλιακά εγκαύματα (το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα) και αν αυτό γίνει επανειλημμένα, τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Η UVΑ ακτινοβολία, πάλι, εισχωρεί στις πιο βαθιές στιβάδες του δέρματος, καταστρέφοντας το συνδετικό ιστό και προκαλώντας πρόωρη γήρανση και ρυτίδες, ενώ μακροπρόθεσμα και αυτή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου
Δυστυχώς κάποια άτομα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να αναπτύξουν μελάνωμα είτε εξαιτίας του οικογενειακού ιστορικού τους είτε εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων. Ανοιχτόχρωμα άτομα που καίγονται από τον ήλιο και δεν μαυρίζουν ποτέ, καθώς και αυτά που πάντα καίγονται και μαυρίζουν ελαφρώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να χρησιμοποιούν τα ρούχα ως το καλύτερο μέσο προστασίας. Άτομα που έχουν πολλούς σπίλους (ελιές) και φακίδες, που ζουν σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, που υπέφεραν από ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική τους ηλικία, που κάνουν συχνά σολάριουμ ή που έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ανήκουν επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά το δέρμα τους και να απευθύνονται στο δερματολόγο για οποιοδήποτε ύποπτο σημάδι.
AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
womenonly.gr