Μην χασετε

Θάνατος 14χρονης: «Οι γιατροί την είχαν παρατήσει για πάνω από τέσσερις ώρες στο κοντέινερ του νοσοκομείου»

«Καμία άλλη οικογένεια να μην βιώσει όσα βιώσαμε και βιώνουμε έως σήμερα»

 

Συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη η υπόθεση θανάτου της 14χρονης μαθήτριας Γυμνασίου, Κυριακής Ζάνιας, η οποία σύμφωνα με τους γονείς της, πέθανε ενώ περίμενε να εξεταστεί στο νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα με την μητέρα της αδικοχαμένης Κυριακής, κ. Ιλόνα, όλα ξεκίνησαν την 29η Νοεμβρίου του 2021 όταν η το παιδί της διεγνώσθη με την διαδικασία rapid test στον ΕΟΔΥ θετική στον κορωνoio όπου είχε ήπια συμπτώματα.

Advertisements

«Την 29η Νοεμβρίου 2021 διεγνώσθη με την διαδικασία rapid test στον ΕΟΔΥ η 14χρονη θυγατέρα μας, Κυριακή Ζανιά με κορωνoio, γεγονός που δήλωσα αμέσως στο 4ο Γυμνάσιο Λαμίας, στο οποίο φοιτούσε σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία. Τα συμπτώματά της ήταν ηπιότατα και πήρε αμέσως φαρμακευτική αγωγή κατόπιν οδηγιών των ιατρών μας» λέει μεταξύ άλλων η κ. Ινόλα μιλώντας στο protothema.gr

Όμως, το Σάββατο στις 4 Δεκεμβρίου, η Κυριακή παραπονέθηκε στην μητέρα της ότι είχε ζαλάδα και αμέσως κάλεσαν το ασθενοφόρο προκειμένου να την παραλάβει και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Η άτυχη μαθήτρια Γυμνασίου Κυριακή Ζανιά η οποία πέθανε στο νοσοκομείο της Λαμίας ενώ περίμενε να εξεταστεί«Την 4η Δεκεμβρίου 2021 και ώρα περίπου 8:15 π.μ η Κυριακή αισθανόταν μία ελαφρά ζαλάδα. Ώρα 8:57 π.μ κάλεσα το ΕΚΑΒ, γιατί τρόμαξα, και ανέφερα τα παραπάνω. Πράγματι, το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε αμέσως και έφτασε στο σπίτι μας ώρα 9:10. Με ειδοποιούν τηλεφωνικά οι άντρες στο ΕΚΑΒ ότι έφτασαν κάτω από το σπίτι μας, και φορέσαμε διπλή μάσκα, γάντια, πήρα αγκαζέ την Κυριακή και κατεβήκαμε 50 σκαλιά από τον γ’ όροφο της οικοδομής, που διαμένουμε (δεν διαθέτει ανελκυστήρα), και ανεβήκαμε άλλα 12 σκαλοπάτια για να βγούμε στο πεζοδρόμιο, όπου μας περίμενε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ανέβηκε μόνη της η Κυριακή στο όχημα και ακολούθησα εγώ με την αδελφή της. Ώρα 9:19 π.μ απεχώρησε το ΕΚΑΒ για το Νοσοκομείο Λαμίας» είπε.

Advertisements

 

Στο νοσοκομείο έφτασαν γρήγορα και το ΕΚΑΒ την μετέφερε σε ένα κοντέινερ δίπλα στην είσοδο των ΤΕΠ στο οποίο γινόταν η διαλογή ασθενών για κοβιντ.

«Περί ώρα 9:25 π.μ φτάσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και μας οδήγησαν στο κοντέινερ δίπλα στην είσοδο των ΤΕΠ. Ώρα 10:30πμ της έκαναν καρδιογράφημα και της έβαλαν ορό. Και ενώ περνούσε η ώρα, χωρίς κανένας να έρχεται ή να ενδιαφέρεται για την Κυριακή, ενώ εγώ ζητούσα διαρκώς ενημέρωση και να έρθει γιατρός να δει την κόρη μου, περίπου ώρα 13:30μμ διαμαρτυρήθηκε το κορίτσι ότι αισθανόταν μια επιβάρυνση και αμέσως η θεία της Μαρία ξαναενόχλησε το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να κάνουν κάτι για το παιδί» υπογράμμισε η κ. Ιλόνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με την μητέρα της άτυχης 14χρονης, το παιδί μπορούσε να περπατήσει και έδειχνε να έχει τις αντοχές της καθώς ότι της ζητούσαν το έκανε μόνη της χωρίς την βοήθεια νοσηλευτών ή άλλων ανθρώπων κάτι που δείχνει ότι η Κυριακή είχε ακόμη τις δυνάμεις της.

«Η Κυριακή σηκώθηκε, περπάτησε, βγήκε από το κοντέινερ χωρίς βοήθεια και κάθισε μόνη της στο καρότσι, όπου εκεί περίμενε ο τραυματιοφορέας. Ο δε τραυματιοφορέας υπέδειξε στην θεία της να κατεβάσει τα υποπόδια του καροτσιού και η Κυριακή λέει στην θεία της «όχι θεία, μπορώ να το κάνω μόνη μου», όπως και το έκανε. Εν συνεχεία την μετέφεραν στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών. Όλα αυτά έγιναν από ώρα 13:45 έως 14:00 περίπου» είπε χαρακτηριστικά.

Advertisements

Αυτό που τονίζει η κ. Ιλόνα είναι το γεγονός πως ως γονέας δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για την πορεία υγεία της κόρης της από την στιγμή που μπήκε μέσα στο κτήριο του νοσοκομείου ενώ δεν μπορεί να καταλάβει πως μέσα σε μια στιγμή «έχασε» το παιδί της.

«Από εκεί και ύστερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση περί της εξέλιξης της υγείας της Κυριακής έως που βγήκαν χωρίς καν να μας συλλυπηθούν και μας ανακοίνωσαν ότι έφυγε. Εύχομαι η ψυχή του παιδιού μας να βρει δικαίωση με την τιμωρία όλων των υπαιτίων για τον θάνατό του και καμία άλλη οικογένεια να μην βιώσει όσα βιώσαμε και βιώνουμε έως σήμερα» ανέφερε η πονεμένη μητέρα.

 

Το θρανίο στο οποίο καθόταν η 14χρονης μαθήτρια παραμένει κενό γεμάτο λέξεις αγάπης από τους συμμαθητές της

 

Οι συνήγοροι της άτυχης οικογένειας της 14χρονης Κυριακής, κ. Σοφία Σταυράκη και ο κ. Πάρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις τους για την υπόθεση του θανάτου της ανήλικης μαθήτριας υπογραμμίζουν πως βάση της έρευνας και του πορίσματος της ΕΔΕ προκύπτουν εγκληματικές ευθύνες των ιατρών και μάλιστα σε περισσότερα από ένα πρόσωπα.

«Λάβαμε στα πλαίσια της διοικητικής διαδικασίας το πόρισμα της ΕΔΕ που αφορά στον θάνατο της 14χρονης Κυριακής Ζανιά, η οποία απεβίωσε στο ΓΝ Λαμίας την 04/12/2021, το οποίο πόρισμα συνέταξε η καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γριβέα, δυνάμει της σχετικής απόφασης του διοικητή 5 ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το ως άνω πόρισμα αποδίδονται βαρύτατες ευθύνες σε ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, οι οποίοι κυριολεκτικά εγκατέλειψαν την 14χρονή Κυριακή Ζανιά από ώρα 9.25 πμ έως ώρα 14:00 μμ, στο κοντέινερ που βρίσκεται στην αυλή και δίπλα στην είσοδο του τμήματος Επειγόντων περιστατικών του ΓΝ Λαμίας, ενώ είχαν ήδη από ώρα 10:30 πμ καρδιογράφημα, που έδειχνε παθολογικό πρόβλημα. Επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία ως προς την αντιμετώπιση του περιστατικού της 14χρονης Κυριακής Ζανιά στερώντας της το δικαίωμα στην ζωή, ενώ όφειλαν να της παρέχουν άμεσα την καλύτερη ιατρική περίθαλψη.

Όσον δε αφορά στα περιστατικά που ακολούθησαν από ώρα 14:00μμ έως και τον θάνατο της περί ώρα 17:25μμ, η οικογένεια επιφυλάσσεται με την συμπληρωματική της μήνυση. Σύμφωνα με το ως άνω πόρισμα σε συνδυασμό με τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας Ζανιά, προκύπτουν ευθύνες σε περισσότερα από ένα πρόσωπα. Όλα αυτά τα στοιχεία, που είναι αδιάσειστα περί της εγκληματικής ευθύνης των ιατρών, θα προσκομιστούν στην Εισαγγελία Λαμίας με συμπληρωματική μήνυση εντός των ημερών, όπως ως άνω αναφέρουμε. Τόσο η οικογένεια Ζανιά, όσο και εμείς οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο για την απόδοση των ευθυνών, ώστε μην ξαναφύγει τόσο άδικα κανένα παιδί – συνάνθρωπός μας από τέτοιες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις, που δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν χώρα σ΄ένα ευνομούμενο Ευρωπαϊκό Κράτος.»

 

 

Η κ. Σοφία Σταυράκη συνήγορος της οικογένειας
Ο κ. Πάρης Παπαδάκης συνήγορος της οικογένειας

protothema.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα