Μην χασετε

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι το μικρό μας είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε κρεβάτι

Μπορεί κάποια παιδιά να μεταβαίνουν από την κούνια στο κρεβάτι περίπου όταν είναι 18 μηνών, άλλα πιτσιρίκια μπορεί να είναι έτοιμα όταν είναι δυόμισι ή ακόμη και τριάμισι ετών. Οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε αυτό το ηλικιακό εύρος θεωρείται φυσιολογική, οπότε δεν ανησυχούμε αν το μικρό μας ακόμη δεν είναι έτοιμο να αρχίσει να κοιμάται σε κρεβατάκι.

Τα σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε κρεβάτι

Ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη ηλικία κατά την οποία πρέπει να γίνει αυτή η μετάβαση, υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι το μικρό μας είναι έτοιμο.

 

*Σκαρφαλώνει στην κούνια

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε κρεβατάκι καλό είναι να γίνεται όταν το παιδί είναι περίπου 89 εκατοστά ψηλό, επειδή τότε είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιχειρήσει να βγει από την κούνια. Και αυτό σημαίνει ότι η κούνια δεν είναι πλέον ασφαλής για τις προσπάθειες… απόδρασής του.

Advertisements

 

*Είναι στο στάδιο εκπαίδευσης για την τουαλέτα

Ο ύπνος στην κούνια δεν ευνοεί την εκπαίδευση της τουαλέτας, ειδικά όταν το παιδί ξυπνάει στη μέση της νύχτας προκειμένου να ικανοποιήσει τη βασική ανάγκη του.

 

*Πλέον δεν χωράει στην κούνια

Αυτό είναι το πιο προφανές σημάδι. Όταν το παιδί μπορεί εύκολα να ακουμπήσει στα άκρα της κούνιας με το κεφαλάκι και τα πατουσάκια του, είναι ώρα να γίνει η μετάβαση.

 

Advertisements

 

Πώς θα κάνουμε πιο εύκολη τη μετάβαση

Το σωστό κρεβάτι

Χρειαζόμαστε ένα κρεβάτι που να είναι κοντά στο έδαφος προκειμένου να αποτρέψουμε τυχόν τραυματισμούς αν έχετε έναν… δραστήριο υπναρά. Μια ιδανική επιλογή είναι μια κούνια που επεκτείνεται σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες (και τα μεγέθη) του παιδιού και εξελίσσεται σταδιακά σε κρεβάτι. Πέρα από το γεγονός ότι είναι μια συμφέρουσα επιλογή, προσδίδει παράλληλα στο παιδί μια αίσθηση οικειότητας, αφού μεγαλώνει μαζί του.

 

Σταθερή ρουτίνα ύπνου

Αν το νήπιο πέφτει για ύπνο κάθε βράδυ στις 9, πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη ρουτίνα, καθώς κάθε αλλαγή, όσο μικρή κι αν φαίνεται, μπορεί να το αναστατώσει. Επομένως, φροντίζουμε να καθιερώσουμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των βραδινών τελετουργιών, όπως το μπάνιο, το ζεστό γάλα και το διάβασμα παραμυθιών.

 

Μικρά και σταδιακά βήματα

Αν το παιδί δυσκολεύεται να περάσει ολόκληρη τη νύχτα στο νέο του κρεβάτι, διευκολύνουμε τη μετάβαση φροντίζοντας να παίρνει αρχικά τους υπνάκους του εκεί. Αυτή η πρακτική θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι αυτός είναι ο χώρος του για να κοιμάται και σταδιακά να τον συνηθίσει.

 

Advertisements

Ενθουσιασμός

Αντί απλώς να παρουσιάσουμε στο μικρό μας το νέο του κρεβάτι, προσπαθούμε να το ενθουσιάσουμε για αυτήν την αλλαγή, λέγοντάς του ότι τώρα θα κοιμάται σε ένα μεγάλο κρεβάτι όπως εμείς. Επίσης, μπορούμε να διαλέξουμε μαζί το νέο του κρεβατάκι.

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα