Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, τον μαϊντανό και τον μάραθο. Το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Στο σέλινο τα κοτσάνια δεν τα τρώμε, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το άρωμά τους. Αντίθετα, τρώγονται τα φύλλα του και αρωματίζουν σούπες και άλλα φαγητά.

Advertisements

Το κοτσάνι του κόβεται σε φέτες συνήθως και συνοδεύει αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες, ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το καρότο).

Το σέλερι (celery) είναι η πιο γνωστή παγκοσμίως ποικιλία με μεγάλα σαρκώδη κοτσάνια τα οποία είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται καθώς είναι πιο γευστικά σε αντίθεση με τα φύλλα που είναι πικρά.

 

 

Οφέλη για την υγεία

Ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, το σέλερι είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου του χαμηλού αριθμού θερμίδων. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους στοχεύουν στην απώλεια βάρους, ή τη διατήρηση της υγιούς πέψης.

Advertisements
  Σκόρδο: Τα πολύτιμα οφέλη και οι παρενέργειες στον οργανισμό μας

 

Άλλα βασικά οφέλη του σέλερι περιλαμβάνουν:

Πρόληψη του καρκίνου

Το σέλερι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν γνωστές ποικιλίες, όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη C, καθώς και λουνουλαρίνη (lunularin) και βεργαπταίνη (bergapten). Αυτά και άλλα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, που συμβάλλει στον καρκίνο.

 

Διαχείριση αρτηριακής πίεσης

Είναι πλούσιο σε ένα φυτοχημικό γνωστό ως φθαλίδες (phthalides). Αυτή η ένωση πιστεύεται ότι χαλαρώνει τους ιστούς του τοιχώματος της αρτηρίας, οπότε ευνοεί την υγιή ροή του αίματος. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες σε μια σχετική έρευνα, που περιελάμβανε εκχύλισμα από σπόρους του, παρουσίασαν μειώσεις τόσο στην συστολική, όσο και στη διαστολική τους αρτηριακή πίεση.

 

Πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα από τους σπόρους του, γνωστό ως L-3-n-βουτυλοφθαλίδιο (L-3-n-butylphthalide), βελτιώνει τόσο τη γνωστική επάρκεια, όσο και την μνήμη. Αυτό το εκχύλισμα θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο τόσο στην θεραπεία του Αλτσχάιμερ, όσο και στην πρόληψη της εξέλιξής του.

  Σκόρδο: Τα πολύτιμα οφέλη και οι παρενέργειες στον οργανισμό μας

 

Advertisements

 

 

 Θρεπτικά συστατικά

Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών τύπων αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών. Αυτά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες κι έτσι περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Είναι καλή πηγή στα εξής:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Κ
  • Κάλιο
  • Φολικό οξύ

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα (ένα φλιτζάνι):

  • Θερμίδες: 14
  • Πρωτεΐνη: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Λίπος: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Ίνες: 1,6 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 1 γραμμάριο

 

Advertisements

Τι πρέπει να προσέξετε

Σε υπερβολικές ποσότητες, το σέλερι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ή αέρια (μετεωρισμός) σε μερικούς ανθρώπους. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα μαννιτόλης (mannitol) στο σέλερι, τα οποία έχουν συνδεθεί επιστημονικά με γαστρεντερικά προβλήματα.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements