Μην χασετε

Πώς να βρείτε τον καλύτερο παιδικό σταθμό για το παιδί σας.

Μόλις αποφασίσατε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να πάει στον παιδικό σταθμό, ασφαλώς προσπαθείτε να βρείτε το καλύτερο για το παιδάκι σας. Πολλές οικογένειες κάνουν αίτηση για παιδικό σταθμό μόλις γεννηθεί το παιδί. Αφού καταλήξετε σε ορισμένους παιδικούς σταθμούς, καλό είναι να κάνετε αίτηση σε όλους. Έτσι, αν δεν μπορέσετε να πάει το μικρό σας στην πρώτη σας επιλογή, να μπορείτε να διαλέξετε κάποιον άλλο.

Για να βρείτε τον καλύτερο παιδικό σταθμό για το παιδί σας, ακολουθήστε, αν φυσικά θέλετε τα παρακάτω βήματα:

Προσδιορίστε τις προτεραιότητες σας.

Πρώτα, αποφασίστε τι θέλετε. Θα θέλατε ένα παιδικό σταθμό κοντά στην δουλειά σας, ή καλύτερα κοντά στο σπίτι σας.

Advertisements

Το καθημερινό του πρόγραμμα θέλετε να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο χορός και η αφήγηση. Ψάχνετε για μία συγκεκριμένη προσέγγιση στη μάθηση;

Κρατήστε σημειώσεις, ώστε να έχετε μία λίστα αναφοράς, όσο αξιολογείτε τα διάφορα προγράμματα.

Κάνετε την έρευνα σας

Ρωτήστε γύρω σας, συγγενείς, φίλους και γείτονες, να σας δώσουν τα ονόματα των σταθμών που γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Advertisements

Ζητήστε πληροφορίες και κάποιο κατάλογο από τους εγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς, από το Δήμο.

Ρίξτε και μια ματιά στο internet. Θα βρείτε οπωσδήποτε λίστες με παιδικούς σταθμούς και πολύ πιθανόν σχόλια και αξιολόγηση από άλλους γονείς.

Ρωτήστε και επισκεφτείτε

Μπορείτε να κάνετε μερικές ερωτήσεις από το τηλέφωνο, για τα δίδακτρα και τις ώρες, αλλά ασφαλώς δεν θα μπορέσετε να σχηματίσετε μία γνώμη αν δεν πάτε εκεί και μιλήσετε με το προσωπικό.

Ρωτήστε τον υπεύθυνο οτιδήποτε χρειάζεστε. Ωράριο, δίδακτρα, πρόγραμμα διακοπών, θέματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών όπως η πειθαρχία και η διατροφή. Επίσης, πάρτε ένα αντίγραφο από το καθημερινό πρόγραμμα. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας για το χώρο και προσέξτε πως χειρίζεται ο διευθυντής τις ερωτήσεις σας.

Advertisements

Επισκεφτείτε τις αίθουσες διδασκαλίας, ελέγξτε την αναλογία δασκάλου παιδιού και δείτε αν είναι πολλά παιδάκια σε μία αίθουσα. Η Εθνική Ένωση για την εκπαίδευση των μικρών παιδιών στην Αμερική, συνιστά για τα παιδάκια από 2 έως 3 ετών να είναι σε ομάδες μέχρι 18 άτομα με τουλάχιστον 2 δασκάλους και από 3 έως 4 ετών πάλι με δύο δασκάλους αλλά όχι περισσότερα από 20 παιδάκια.

Παρατηρήστε πως φέρονται οι υπεύθυνοι με τα παιδάκια. Βεβαιωθείτε ότι είναι φιλικοί, εξυπηρετικοί και υπομονετικοί. Είναι σημαντικό να είναι έμπειροι δάσκαλοι, καλά πληρωμένοι που αγαπούν τη δουλειά τους και βέβαια το περιβάλλον να είναι ζεστό, καθαρό και ασφαλές.

Ρωτήστε για το προσωπικό. Εάν οι δάσκαλοι αλλάζουν κάθε έξι μήνες, φύγετε γρήγορα! Τα παιδιά χρειάζονται την ευκαιρία και τη συνοχή να σχηματίσουν ισχυρές σχέσεις με τους ανθρώπους που τα προσέχουν. Έτσι δεν χρειάζονται δασκάλους που να αλλάζουν συνεχώς.

Τελικά, η επιλογή του παιδικού σταθμού είναι καθαρά προσωπική απόφαση. Εάν μετά την επίσκεψη σας, φύγετε έχοντας την αίσθηση ότι σας αρέσει η ιδέα να πηγαίνει εκεί, είναι πολύ πιθανόν το σωστό μέρος για σας.

«Ο παιδικός σταθμός που διαλέξαμε για τα δύο κοριτσάκια μας, ήταν πολύ καλός στην μουσική και τις τέχνες» δηλώνει μία μητέρα, συνεχίζει δε, «αλλά το σπουδαιότερο ήταν η ωραία ατμόσφαιρα που είχε. Τα κορίτσια μας ήταν πραγματικά χαρούμενα και ευτυχισμένα να πηγαίνουν εκεί»

Ελέγξτε τις συστάσεις

Τα προσωπικά καλά λόγια, είναι μία ισχυρή θετική ένδειξη. Εάν ακούσατε καλά για κάποιο παιδικό σταθμό, ρωτήστε τους γονείς, τι ακριβώς τους άρεσε.

Ζητήστε από τα σχολεία που διαλέξατε ονόματα γονέων των οποίων τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμά τους. Επικοινωνήστε μαζί τους και ρωτήστε τους τι ακριβώς τους άρεσε και τι όχι. Αν δε το παιδάκι τους δεν πηγαίνει πια, ρωτήστε γιατί.

Κάντε τεστ με το μικρό σας

Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό με το παιδί σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δείτε πως το ίδιο και οι δάσκαλοι επικοινωνούν και αν αισθάνεται άνετα στον χώρο αυτό. Νομίζετε ότι οι δάσκαλοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το παιδάκι σας; Αυτό χαίρεται με τις δραστηριότητες του σταθμού;

«Ξέρω ότι κάναμε τη σωστή επιλογή για το αγοράκι μας», δηλώνει μία εργαζόμενη μητέρα. «Ο μικρός ήταν πολύ χαρούμενος, μετά από μία ημέρα στον παιδικό σταθμό και στο σπίτι δεν σταμάτησε να μιλάει για όλα τα ωραία πράγματα που έκανε εκεί»!

Αν ο παιδικός σταθμός που διαλέξατε δεν έχει ελεύθερη θέση, μην απελπίζεστε. Γι’ αυτό ακριβώς είναι χρήσιμο να έχετε κάνει αίτηση και σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Οπωσδήποτε θα έχετε εναλλακτικές λύσεις, καλές για το μικρό σας.

paidorama.com

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα