Φτιάξτε τραγανά πιτάκια σφολιάτας γεμιστά με κρέμα πατισερί και σταφίδες!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Advertisements
Συστατικά
Για την κρέμα πατισερί
- 500 γρ. γάλα
- 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. βούτυρο
Για τη σύνθεση
- 850 γρ. φύλλα σφολιάτας
- 100 γρ. σταφίδες μαύρες
- 1 αβγό, για άλειμμα
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε μέσα 400 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί το μείγμα και να πάρει μια βράση.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε πολύ αργά το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα όλο το μείγμα και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σφίξει το μείγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Φροντίζουμε να εφάπτεται η μεμβράνη στη κρέμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Ανακατεύουμε την κρύα κρέμα με ένα κουτάλι να αφρατέψει. Εναλλακτικά χτυπάμε στο μίξερ για να πάρει πάλι βελούδινη υφή.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα φύλλο σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας μας και απλώνουμε τη μισή κρέμα.
- Βάζουμε τις μισές σταφίδες και τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε 6 κομμάτια. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να απλώσουν.
- Απλώνουμε με ένα πινέλο το αβγό, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Advertisements