Μην χασετε

Πως μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς οι διατροφικές παρεκτροπές των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μοναδική ευκαιρία για να γιορτάσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, απολαμβάνοντας ξεχωριστά εδέσματα και λίγο αλκοόλ περισσότερο απ’ όσο συνήθως. Οι υπερβολές, όμως, μπορεί να έχουν  απρόβλεπτες συνέπειες που φτάνουν έως την καρδιά.

 

Ένας από τους κυριότερους κινδύνους είναι το καρδιολογικό σύνδρομο των εορτών, αναφέρει η καθηγήτρια Καρδιολογίας Dr. Leslie Cho, διευθύντρια του Κέντρου Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα καρδιολογικά προβλήματα που αναπτύσσονται εξαιτίας της υπερκατανάλωσης άλατος και αλκοόλ. Αν και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου μπορεί να το παρακάνει κάποιος, έχει διαπιστωθεί ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η πιο επίφοβη απ’ όλες.

Advertisements

«Το πολύ αλάτι και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή, μια σοβαρή καρδιακή αρρυθμία», εξηγεί η Dr. Cho. «Βραχυπρόθεσμα, η αρρυθμία αποτελεί απλώς μία προειδοποιητική ένδειξη ότι υπήρξε σημαντική διατροφική εκτροπή. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό».

 

 

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το καρδιολογικό σύνδρομο των εορτών είναι πιθανότερο να συμβεί σε ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εκδηλώνεται και σε υγιή άτομα.

Advertisements

«Για πολλούς ανθρώπους, οι γιορτές σημαίνουν ότι ξαφνικά έχουν στη διάθεσή τους και σε αφθονία εξαιρετικά «πλούσια» φαγητά και γλυκά», λέει η ειδικός. «Αυτό δεν συμβαίνει σε ένα γεύμα, αλλά επί ημέρες, αν όχι εβδομάδες, στη σειρά».

Επιπλέον, η συνεχής παρουσία άφθονων εδεσμάτων στο σπίτι και στη δουλειά, τροφοδοτεί την υπερκατανάλωση. Έτσι ο οργανισμός υπερφορτώνεται με θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και αλκοόλ και κάποια στιγμή αντιδρά. Τα τυπικά συμπτώματα που προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή είναι:

  • Φτερουγίσματα της καρδιάς. Είναι το αιφνίδιο και παροδικό αίσθημα δυνατών ή γρήγορων παλμών στο στήθος
  • Έλλειψη ενεργητικότητας ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης
  • Ζάλη και αίσθημα λιποθυμίας
  • Δυσφορία στο στήθος, που μπορεί να περιλαμβάνει πόνο ή αίσθημα πίεσης
  • Δύσπνοια, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων ή ακόμα και κατά την ανάπαυση

«Ακόμα και υγιή άτομα μπορεί να νιώσουν μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ την καρδιά τους να «χάνει» κάποιους χτύπους ή να πάλλεται πολύ δυνατά στο στήθος τους», προειδοποιεί η Dr. Cho.

 

Πώς να προστατευθείτε

Για να προστατεύσετε την καρδιά σας δεν χρειάζεται να καταπιεστείτε ή να κλειστείτε στο σπίτι. Είναι, όμως, απαραίτητο να λάβετε μερικά απλά μέτρα.

  • Βάλτε ένα πρόγραμμα. Μην κάθεστε ποτέ νηστικοί ή πεινασμένοι στο εορταστικό τραπέζι. Φροντίστε να τρώτε κάτι πριν από αυτό και να πίνετε δύο ποτήρια νερό. Μην τρώτε σε ένα γεύμα το φαγητό όλης της ημέρας. Ακόμα και στις γιορτές, πρέπει να κάνετε καθημερινά τρία γεύματα, φροντίζοντας όμως τα δύο από αυτά να είναι πιο ελαφρά.
  • Προσέξτε τις ποσότητες. Να έχετε πάντοτε επίγνωση του πόσο και τι τρώτε και πίνετε. Να πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας και να μην αφήνετε να σας γεμίζουν το μισοάδειο ποτήρι. Να εναλλάσσετε το ποτό, με νερό ή λίγο αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Να αποφεύγετε να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες. Φροντίστε να αρχίζετε πάντοτε το γεύμα σας με την πιο απλή σαλάτα φρέσκων ή ψητών λαχανικών που σας προσφέρεται. Να φάτε απ’ όλα, αλλά σε λογικές ποσότητες. Από τα γλυκά, περιορισθείτε σε ένα μικρό κομμάτι ή τεμάχιο από ένα είδος.
  • Μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο πιάτο σας. Ακόμα κι αν κάποιο φαγητό σας φαίνεται ανάλατο, είναι πιθανό να καλύψουν την έλλειψη τα τυριά, τα αλλαντικά και τα διάφορα συνοδευτικά του.
  • Μείνετε δραστήριοι. Ό,τι κάνετε πριν και μετά το γιορτινό τραπέζι, είναι εξίσου σημαντικό για την καρδιά με ό,τι κάνετε στη διάρκειά του. Ένα απλό πρόγραμμα άσκησης (π.χ. περπάτημα) μειώνει το στρες και συμβάλλει στην καύση θερμίδων.
  • Χαλαρώστε. Οι γιορτές θεωρούνται η πιο στρεσογόνος εποχή του χρόνου (μαζί με τις καλοκαιρινές διακοπές). Και αυτό διότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες και θέλουμε να κάνουμε πάρα πολλά, σε μικρό χρονικό διάστημα. Να αφήνετε καθημερινά λίγο χρόνο για να χαλαρώνετε. Η χαλάρωση είναι πολύ σημαντική για υγιή καρδιά.

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα