Μην χασετε

Παντρεύτηκα Τούρκο και θέλω να σας πω όλη την αλήθεια για τη ζωή μου στην Κωνσταντινούπολη

Η  Ρωσίδα μπλόγκερ, Σβετλάνα, που με χιούμορ αποκαλεί τον εαυτό της «σύζυγος ενός Τούρκου Σουλτάνου». Ζει στην Κωνσταντινούπολη για περισσότερο από ένα χρόνο όπου γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο που βρισκόταν σε διακοπές εκεί.

 

Η Σβετλάνα μας αποκαλύπτει πως είναι η ζωή της στην στην Τουρκία . Θα εκπλαγείτε ποια αμερικανική παράδοση οι ντόπιοι απλά δεν αντέχουν.

Αισθάνομαι πραγματικά παντρεμένη.

Advertisements

Όλοι προσπάθησαν να με τρομάξουν, λέγοντας ιστορίες για τις συνέπειες του γάμου με έναν Τούρκο. Μετά από ένα χρόνο γάμου, άρχισα να ακούω ακόμα πιο ακατάλληλες συμβουλές όπως: “Μην αποκτήσετε παιδιά, αν αποφασίσετε να πάρετε διαζύγιο, δεν θα τα δεις ποτέ ξανά”.

Τώρα έχουμε 2 παιδιά. Έχει αλλάξει η σχέση μας; Ναι, σίγουρα. Συνειδητοποιώ πραγματικά ότι είμαι παντρεμένη τώρα. Εργάστηκα για 12 χρόνια (5 από αυτά ήταν χωρίς αργίες ή διακοπές). Τώρα δεν χρειάζεται να δουλεύω καθόλου, αφού ο σύζυγός μου εργάζεται και παρέχει στην οικογένειά μας ό, τι χρειαζόμαστε. Αισθάνομαι πραγματικά την υποστήριξη και την προστασία του.

Τα παιδιά αποκαλούνται φρικιά και μάγισσες.

Advertisements

 

“Φρικιό”, “παιδί γαϊδάρου”, “βάτραχος” και άλλες λέξεις όπως αυτές χρησιμοποιούνται για να απευθυνθούν στο παιδί μου στο δρόμο και το αντιμετωπίζω με χαμόγελο. Γιατί; Δεν είναι η πρώτη φορά. Την μεγαλύτερη κόρη μου φώναζαν συνήθως “άσχημη” ή “μάγισσα”.

Οι άνθρωποι εδώ δεν θέλουν να γρουσουζέψουν τα μωρά και τα παιδιά, έτσι δεν τους λένε ωραία λόγια.

Πρέπει να φοράω φορέματα και να μαγειρεύω πρόβειο κρέας.

Ο σύζυγός μου ενοχλείται όταν φοράω μόνο ένα μακρύ μπλουζάκι στο σπίτι (ακόμα κι αν δεν βγαίνω στο μπαλκόνι μας!). Λέει ότι υπάρχουν πολλά σπίτια τριγύρω και ότι κάποιος θα μπορούσε να με δει.

Επίσης δεν του αρέσει όταν μαγειρεύω χοιρινό και το δίνω στα παιδιά. Λέει ότι δεν είναι καθόλου υγιεινό και ότι μυρίζει άσχημα. Για να είμαι ειλικρινής, το πρόβειο κρέας μερικές φορές μυρίζει πολύ χειρότερα!

Ο σύζυγός μου ενοχλείται όταν φοράω μόνο ένα μακρύ μπλουζάκι στο σπίτι (ακόμα κι αν δεν βγαίνω στο μπαλκόνι μας!). Λέει ότι υπάρχουν πολλά σπίτια τριγύρω και ότι κάποιος θα μπορούσε να με δει.

Επίσης δεν του αρέσει όταν μαγειρεύω χοιρινό και το δίνω στα παιδιά. Λέει ότι δεν είναι καθόλου υγιεινό και ότι μυρίζει άσχημα. Για να είμαι ειλικρινής, το πρόβειο κρέας μερικές φορές μυρίζει πολύ χειρότερα!

Advertisements

Τα δώρα των Χριστουγέννων συχνά επιστρέφονται στα καταστήματα.

Κάθε πρώτη Ιανουαρίου, ο σύζυγός μου κι εγώ πηγαίνουμε στο τοπικό εμπορικό κέντρο, με πολλούς άλλους Τούρκους, για να αλλάξουμε τα δώρα του νέου έτους. Ο κόσμος συχνά κάνει δώρο ρούχα επειδή είναι φτηνά και φτιάχνονται εδώ στην Τουρκία.

Φέτος, αγοράσαμε πουλόβερ στις μαμάδες μας και μας χάρισαν μάλλινα. Δεν μας κάνουν όλα τα δώρα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα: ένα άτομο μπορεί να αλλάξει ένα αντικείμενο σε οποιοδήποτε κατάστημα που ανήκει στην αλυσίδα από την οποία αγοράστηκαν.

Θα πρέπει να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να προσφέρετε στο παιδί σας μια αξιοπρεπή εκπαίδευση.
Δυστυχώς, η καλή εκπαίδευση στην Τουρκία είναι είτε για έξυπνους ή πλούσιους ανθρώπους. Το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να πάει σε δημόσιο νηπιαγωγείο μόνο μετά την ηλικία των 4 ετών και μόνο για 4 ώρες (από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.μ.). Αν θέλετε να αφήσετε το παιδί σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (όπως μέχρι τις 5 μ.μ.) είναι πρόσθετες υπηρεσίες για τις οποίες θα πρέπει να πληρώσετε.

Στα ιδιωτικά σχολεία, πρέπει να πληρώσετε για τα πάντα: φαγητό, σχολικές και αθλητικές στολές και το παιδί σας, ξεκινώντας από το πρώτο έτος του σχολείου, πρέπει να έχει ένα iPad για να έχει την ευκαιρία να κάνει κάποιες εργασίες online. Το συνολικό ποσό είναι συνήθως περίπου 3.000 € ετησίως.

Οι καισαρικές τομές είναι πραγματικά κοινές στις τοπικές μαιευτικές κλινικές.

Οι γυναίκες γεννούν σε ιδιωτικές κλινικές. Οι τιμές κυμαίνονται από 150 έως 3.000 ευρώ και ορισμένες από τις δαπάνες καλύπτονται εν μέρει από την υποχρεωτική ασφάλιση.

Οι καισαρικές τομές είναι μια πραγματικά μια κοινή διαδικασία εδώ για μερικούς λόγους. Είναι πιο βολικό για τον γιατρό, και πολλές γυναίκες φοβούνται τον τοκετό, γι ‘αυτό ζητούν αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Έχετε τη δυνατότητα να πάτε σπίτι την επόμενη μέρα μετά τη γέννηση του μωρού αν όλα είναι καλά. Αν έχετε χειρουργική επέμβαση, πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για 24 ώρες.

Ορισμένοι γάμοι δεν βασίζονται στην αγάπη.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δεν κρύβουν τις σχέσεις τους από τους γονείς τους, ταξιδεύουν μαζί και νοικιάζουν ένα διαμέρισμα μαζί (είναι κυρίως φοιτητές που έχουν μετακομίσει σε άλλη πόλη).

Αλλά σε ορισμένες μικρές πόλεις, υπάρχουν αυστηρές παραδόσεις που πρέπει να τηρούνται. Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ξαδέλφια πρέπει ακόμη να παντρευτούν κατά την κρίση της οικογένειάς τους. Παρεμπιπτόντως, δεν μπορούν καν να βγουν μαζί πριν από το γάμο.

Ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον γεγονός για την τουρκική ιατρική: όλη η τεχνολογία και ο εξοπλισμός που υπάρχει στα καλύτερα νοσοκομεία είναι τόσο σπουδαίος, όσο στην Αμερική και την Ευρώπη, και οι τιμές είναι 20-30% χαμηλότερες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Τουρκία για να υποβληθούν σε πλαστική χειρουργική επέμβαση: αύξηση στήθους, πλαστική στη μύτη ή στα χείλη. Επιπλέον, μπορεί να δείτε και άντρες με επιδέσμους στα κεφάλια τους. Αυτό σημαίνει ότι πρόσφατα υποβλήθηκαν σε διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών.

Μπότοξ στο στομάχι είναι μια άλλη δημοφιλής επέμβαση εδώ. Δεν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, αλλά για ενέσεις που εξουδετερώνουν τη λειτουργία ορισμένων μυών και ως εκ τούτου η όρεξή σας μειώνεται.

Οι τιμές στην Τουρκία

Για να σχεδιάσετε τον προϋπολογισμό σας πριν από ένα ταξίδι, πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλες τις σημαντικές δαπάνες σας. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Avcılar, μια περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης.

Η ενοικίαση βίλας κοστίζει περίπου 1.000 € το μήνα. Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κοστίζει περίπου 200 € το μήνα. Η ενοικίαση αυτοκινήτου κοστίζει περίπου 31 € την ημέρα και η ενοικίαση ποδηλάτου είναι περίπου 15 € την ημέρα.

Θα ξοδέψετε περίπου 30 € για φαγητό από ένα σούπερ μάρκετ και θα το απολαύσετε για μια εβδομάδα. Ένα φλιτζάνι καφέ κοστίζει 78 λεπτά, ένα φλιτζάνι τσάι είναι το μισό της τιμής ενός καφέ. Ο μέσος λογαριασμός για δείπνο σε εστιατόριο με θέα στη θάλασσα κοστίζει 43 €. Σε μια τοπική πιτσαρία, θα ξοδέψετε περίπου € 6.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε ένα χαμάμ. Τα περισσότερα από αυτά είναι ιστορικά μνημεία. Για παράδειγμα, το Galatasaray Hamamı (στην φωτογραφία) χτίστηκε τον 15ο αιώνα με εντολή του σουλτάνου Bayezid II. Αυτό το χαμάμ επισκέφθηκε επίσης ο John Travolta, ο οποίος είναι διάσημος επειδή έδωσε μπουρμπουάρ 100 δολαρίων.

Είναι βολικό να ταξιδεύετε από πόλη σε πόλη με το τρένο και το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι είναι πρώτης κατηγορίας. Είναι καλύτερο να αγοράζετε θέσεις εκεί μιας και είναι περίπου 50% ακριβότερα. Υπάρχουν μόνο 16 θέσεις σε αυτά τα βαγόνια και υπάρχει δωρεάν Wi-Fi, δείπνο και δωρεάν ποτά κάθε 30 λεπτά.

Να είστε προσεκτικοί όταν πηγαίνετε στην αγορά.

Οι Τούρκοι λένε ωραία πράγματα, σας προσφέρουν να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους και κάνουν “τεράστιες” εκπτώσεις, αλλά είναι πραγματικά πονηροί. Έτσι πρέπει πάντα να ανοίγετε και να ελέγχετε τις καλά τυλιγμένες σακούλες που σας δίνουν οι πωλητές. Στην αγορά, επιλέξτε μόνοι σας τα φρούτα και τα λαχανικά: επιλέξτε τα καλύτερα, είναι δικαίωμά σας. Οι ντόπιοι πάντοτε επιλέγουν φρέσκα προϊόντα και μερικές φορές πετάνε τα σάπια στους πωλητές.

Advertisements

 

Τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου από την Τουρκία

Μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας Τούρκο αν:

αφού πιείτε τον πρωινό σας καφέ, αναποδογυρίζετε το φλιτζάνι για να μάθετε τι σας επιφυλάσσει το πεπρωμένο σας.
όταν έρχονται απρόσκλητοι επισκέπτες, τους δείχνετε ότι είστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τους βλέπετε και προσπαθείτε να τους πείσετε ότι έχετε μαγειρέψει αυτό το νόστιμο κέικ ειδικά γι ‘αυτούς.
ποτέ δεν βιάζεστε και πάντα αργείτε.
σε μια καφετέρια, δεν μοιράζετε το λογαριασμό, μαλώνετε για το ποιος θα πληρώσει αυτή τη φορά και προσπαθείτε να πείσετε τον άλλον ότι εσείς θα πληρώσετε.
σας αρέσει να κορνάρετε όταν οδηγείτε (επίσης κρεμιέστε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και ουρλιάζετε στους πεζούς και τους άλλους οδηγούς).
το γιαούρτι δεν είναι επιδόρπιο για εσάς, αλλά μια προσθήκη σε οποιοδήποτε κυρίως πιάτο.
φιλάτε κάποιον στο μάγουλό του, ακόμα κι αν τον γνωρίσατε μόλις για πρώτη φορά.

 

straight.gr

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα