Μην χασετε

Όταν η έγκυος εκτίθεται σε φως, τα έμβρυα έχουν καλύτερη όραση!

Νέα μελέτη δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.

Το φως που φθάνει στο εσωτερικό του σώματος ενός ποντικού – και φυσικά ενός ανθρώπου – είναι τόσο λίγο ώστε, αν μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να βρεθούμε εκεί, δεν θα μπορούσαμε καλά καλά να δούμε ούτε τη μύτη μας. Η ανεπαίσθητη αυτή ακτινοβολία φαίνεται ωστόσο ότι είναι αρκετή για να δώσει «σήμα» για τη διεξαγωγή σημαντικών διαδικασιών. Μια από αυτές φαίνεται να είναι ο σωστός σχηματισμός των ματιών, τουλάχιστον στα ποντίκια στα οποία έγιναν οι έρευνες που θα συνεχιστούν για να ελεγχθεί αν ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και από το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων στο Σινσινάτι εξέτασαν την επίδραση που μπορεί να έχει η έκθεση εγκύων ποντικών στο φως στην ανάπτυξη των ματιών των εμβρύων που κυοφορούν υποβάλλοντας τα πειραματόζωα σε απόλυτο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», είδαν ότι η έλλειψη του φωτός επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του ματιού των εμβρύων, «καταργώντας» έναν μηχανισμό που είναι σημαντικός για τη μεταγενέστερη οφθαλμολογική υγεία τους.

Advertisements

Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών κάτι τέτοιο δεν συνέβη στα έμβρυα των ποντικών που αναπτύσσονταν στο σκοτάδι, οδηγώντας σε βλάβες στον αμφιβληστροειδή και προβλήματα όρασης. «Εδώ δεν έχουμε κάτι ανεπαίσθητο, πρόκειται για μια μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο αμφιβληστροειδής, ο οποίος φαίνεται ότι απαιτεί να περάσει φως μέσα στο σώμα» ανέφερε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λανγκ του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Το διάστημα έκθεσης στο φως που εντοπίστηκε ως κρίσιμο για την ανάπτυξη των ματιών στα ποντίκια αντιστοιχεί με τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης στους ανθρώπους, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι η διαδικασία εξελίσσεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο – αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνες. Θεωρούν ωστόσο ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των οφθαλμολογικών παθήσεων στους ανθρώπους, καθώς πολλές από αυτές σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία.

tovima.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα