Μην χασετε

Μπορεί η αδιαφορία ενός μπαμπά να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Η οικογένεια και ο περίγυρός σου μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις την επιλόχειο κατάθλιψη.

Είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και μετέπειτα στην περίοδο της λοχείας, η έγκυος χρειάζεται υποστήριξη από το περιβάλλον της, σωματική και ψυχολογική.

Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, είναι πως, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Η επιστήμη της Κλινικής Ψυχολογίας», η έλλειψη υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον της εγκύου, και –ιδιαίτερα- από τον μέλλοντα πατέρα, μπορεί να προκαλέσει επιλόχεια κατάθλιψη, ακόμη και πρόωρο τοκετό!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 210 εγκύους διαφόρων εθνικοτήτων και κοινωνικών τάξεων, τις οποίες παρακολουθούσαν στενά κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και, μέχρι και 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η έρευνά τους περιελάμβανε δύο σκέλη. Στο πρώτο, οι έγκυες κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις που αφορούσαν στην ψυχολογική υποστήριξη που τους παρείχε η οικογένειά τους, ο σύντροφός τους (και πατέρας του παιδιού τους ) και τα συμπτώματα μελαγχολίας που εμφάνιζαν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέταζαν δείγμα από το αίμα τους, για να εξακριβώσουν την ποσότητα της κορτικοτροπίνης, pCHR, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες και απελευθερώνεται από τον πλακούντα.

Advertisements

Φυσικά, λήφθηκαν υπ’ όψιν και παράγοντες όπως, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και οικονομική άνεση της κάθε εγκύου. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, όσες γυναίκες έχουν τη συμπαράσταση και την ψυχολογική υποστήριξη από την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν μειωμένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, και κατ’ επέκταση, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Επίσης, η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει και πάλι πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα. Μέλλουσες μητέρες που είχαν την υποστήριξη του συντρόφου τους είχαν πιο υγιή κύηση και τοκετό και πιο υγιή μωρά. Αντίθετα, η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης από τον πατέρα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρο τοκετό! (>37 εβδομάδων).

Συνεπώς, η ψυχολογία της γυναίκας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η οικογένεια και ο σύντροφος λειτουργούν ως προστατευτικό δίχτυ που θα τη βοηθήσουν πραγματικά να απολαύσει την ομορφιά της εγκυμοσύνης και της αγκαλιάς του μωρού της.

faysbook.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα