Μην χασετε

Πώς θα καταλάβετε αν είστε έγκυος σε δίδυμα

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν δίδυμα. Αν μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος και θέλετε να αναγνωρίσετε αν κυοφορείτε δίδυμα, υπάρχουν ενδείξεις που σύμφωνα με τον μαιευτήρα χειρουργό-γυναικολόγο κ. Κωνσταντίνο Μύριλλα το μαρτυρούν.

 

Η υψηλή τιμή της χοριακής

Η υψηλή τιμή της χοριακής, στις πρώτες εβδομάδες της κύησης, είναι ενδεικτική πιθανής διδυμίας. Συγκεκριμένα, η χοριακή είναι ορμόνη που παράγει το ίδιο το έμβρυο άρα είναι διπλάσια σε νούμερο από τη μονή κύηση, στο ίδιο ακριβώς στάδιο. Για παράδειγμα, ενώ στην 5η εβδομάδα (1η εβδομάδα καθυστέρησης) της μονής κύησης η χοριακή “παίζει” από 500-1000 στη δίδυμη είναι μεταξύ 1000-2000!

Advertisements

Ναυτία από τις πρώτες μέρες

Η έναρξη συμπτωμάτων αναγούλας και ναυτίας από πολύ νωρίς, από τις πρώτες κι όλας ημέρες καθυστέρησης είναι πιθανώς ενδεικτική δίδυμης κύησης, επειδή γίνεται μεγαλύτερος ερεθισμός του κέντρου εμέτου, στον προμήκη μυελό του εγκεφάλου, από την υψηλότερη χοριακή. Με τον ίδιο μηχανισμό αυξάνεται η πιθανότητα υπερέμεσης της εγκυμοσύνης, των έντονων, δηλαδή, εμέτων που απαγορεύουν στην έγκυο να φάει ή να πιει σχεδόν το παραμικρό με αποτέλεσμα να χρειάζεται νοσηλεία και ορούς για να συνέλθει.

Υπόταση και λιποθυμίες

Εκσεσημασμένη υπόταση με πιθανά λιποθυμικά επεισόδια έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί σε δίδυμα στην πρώτη φάση της κύησης, γιατί μειώνεται περισσότερο ο τόνος των αγγείων ώστε να επιτευχθεί καλύτερη αιματική ροή στο σημείο εμφύτευσης του πλακούντα, με αποτέλεσμα συστηματική και ενοχλητική υπόταση.

Μεγαλύτερη κοιλιά

Advertisements

Αν και στην εποχή μας η κάθε κύηση παρακολουθείται με τον υπέρηχο από την αρχή της, οπότε γνωρίζουμε πιθανά δίδυμα, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της μήτρας και άρα και στην εμφάνιση της κοιλιάς υπάρχει στη δίδυμη εγκυμοσύνη, που δεν είναι βέβαια ακριβώς διπλάσια αλλά σε ποσοστό 50-60% μεγαλύτερη.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για τη δίδυμη κύηση

Πρωταρχικά, ανάλογα με τη φυλή, διαφοροποιείται και το ποσοστό των διδύμων. Δηλαδή οι μαύρες γυναίκες έχουν πιθανότητα 1/60, οι λευκές 1/100 και οι ασιάτισσες 1/160 για αυτόματη σύλληψη διδύμων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες στη λευκή Καυκάσια φυλή διπλασιάζεται η πιθανότητα σύλληψης ετερόζυγων διδύμων από διαφορετικά ωάρια, γιατί διπλασιάζεται η πιθανότητα διπλής ωορρηξίας λόγω της αύξησης θερμοκρασίας κατά το θέρος.

Η πιθανότητα σύλληψης διδύμων είναι αυξημένη όταν υπάρχουν δίδυμα στην οικογένεια της μητέρας μόνο και όταν αυτά είναι ετεροζυγωτά, γιατί τα μονοωοζυγωτά που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος, δηλαδή διπλασιασμού του γονιμοποιημένου ωαρίου κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα