Πώς συμβάλλει η διατροφή στην αποκατάσταση της ορμονικής ανισορροπίας και ποια τρόφιμα βοηθούν.
Μια γυναίκα βρίσκεται σε ορμονική ανισορροπία όταν τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης της είναι μη σταθερά. Παρότι τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, η ορμονική ανισορροπία σε οποιοδήποτε επίπεδο διαταράσσει την ποιότητα ζωής.
Ευτυχώς, για τις περισσότερες γυναίκες, η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να μειωθεί με την αλλαγή της διατροφής σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα (αντί ζάχαρης και λιπαρών επιλογών).
Ορμονική ανισορροπία
Το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη μη διατήρηση σε ικανοποιητικά επίπεδα, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Δεδομένου του ότι οι πρωτεΐνες συμμετέχουν στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 50g, τρώγοντας τρόφιμα όπως άπαχα κρέατα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, σπανάκι, καρύδια, προϊόντα σόγιας και quinoa.
Απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η ορμονική ανισορροπία που βιώνουν γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε μια σταθερή πρόσληψη μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το κάλιο και ο φώσφορος. Για το λόγο αυτό προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το άπαχο κρέας. Επιπλέον, τα φρέσκα φρούτα (π.χ. μήλα, πορτοκάλια και μούρα) περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, Α καθώς και πλήθος άλλων.
Τρόφιμα όπως γλυκά, αναψυκτικά, λευκό ψωμί και παγωτά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτες και μπορούν να συμβάλουν στην ορμονική ανισορροπία, προκαλώντας απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μειώστε την πιθανότητα σημαντικής μείωσης της γλυκόζης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρώγοντας τουλάχιστον τρία γεύματα σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
Απαραίτητα λιπαρά οξέα
Σύμφωνα με τη Christiane Northrup, απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, μπορούν να βοηθήσουν την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας παρέχοντας στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα απαραίτητα δομικά υλικά. Θεωρείται επίσης ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην εξισορρόπηση των προσταγλαδινών, που συμμετέχουν στην εκδήλωση συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων συνιστούν τα αυγά, η σόγια, τα καρύδια, τα ψάρια κρύου νερού, τα οστρακοειδή, οι σπόροι κολοκύθας και ο λιναρόσπορος.
Φυτο-οιστρογόνα
Σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος των φυτο-οιστρογόνων (σ.σ. συστατικά των φυτών με ήπια οιστρογονική η αντι-οιστρογόνο δράση), που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στους αντίστοιχους υποδοχείς και αποτρέπουν την προσκόλληση ξενο-οιστρογόνων (ισχυρότερες, συνθετικές, τοξικές ορμόνες). Φυτο-οιστρογόνα περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές.
Στην προσπάθεια να αποφύγουμε τις αυξητικές ορμόνες, τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα που απαντώνται σε κατασκευάσματα σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προτείνεται η κατανάλωση των αντίστοιχων οργανικών/ βιολογικών τροφίμων.
Σκόρδο
Το σκόρδο αφετέρου, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου με έκλυση των κυττάρων από καρκινογόνες ουσίες. Καθαρίζει επίσης το λεμφικό σύστημα και ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, που εργάζονται για την εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος.
Τσάι
Η kombucha είναι ένα ακατέργαστο, ζυμωμένο τσάι, πλούσιο σε ενεργά ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την αλκαλικότητα του σώματος, που βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του σώματος, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το αδενικό σύστημα. Επίσης, το καλής ποιότητας πράσινο τσάι έχει υψηλά επίπεδα κατεχινών, που αυξάνουν την παραγωγή των ενζύμων που αποσβένουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Βότανα
Υπάρχουν αναφορές πως κάποια βότανα όπως π.χ. το Dong Quai, η ρίζα γλυκόριζας, η ρίζα πικραλίδας και το αγριοκυπάρισσο, προάγουν την ορμονική ισορροπία. Η χορήγησή τους βέβαια, θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.
Ωστόσο, απ’ όλα τα ανωτέρω δεν συνεπάγεται ότι δεν θα χρειαστεί κάποιου είδους φαρμακευτική θεραπεία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.
Μίλεσης Γιώργος MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
iatronet.gr