Μην χασετε

Οι βασικότεροι λόγοι που τα παιδιά στην εφηβεία εκδηλώνουν έντονο άγχος

Οι ειδικοί λένε ότι για τα έφηβα παιδιά, το καθημερινό άγχος είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο. Μπορεί να βοηθήσει τους νέους να επιτύχουν την επιτυχία και να παραμείνουν ενεργοί επειδή λειτουργεί ως κίνητρο σε κάποιο βαθμό. «Για τους εφήβους, το στρες είναι στην πραγματικότητα μια απάντηση στο περιβάλλον», είπαν.

Κανονικά, οι έφηβοι μπορεί να αγχώνονται για τη σχολική τους εργασία, για μια διαφωνία με έναν φίλο ή για ένα επερχόμενο αθλητικό γεγονός, που μπορεί να συμμετάσχουν.  Μπορεί επίσης να έχουν άγχος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ή για την εύρεση της σχολής της επιλογής τους, ανησυχίες που μπορεί να ξεκινήσουν πολύ πριν την Γ’ Λυκείου.

 

Περισσότερο άγχος για τα παιδιά στην εφηβεία

Όλα αυτά είναι φυσιολογικοί παράγοντες στρες και συνήθως δεν προκαλούν πολλά προβλήματα.

Advertisements

Τούτου λεχθέντος, το άγχος μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του αυξανόμενου άγχους σχετίζεται άμεσα με την πανδημία.

Αλλά, δεν είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί άγχος στους εφήβους. Τα κοινωνικά μέσα, η υπερ-επίγνωση των συναισθημάτων και ο υπερπρογραμματισμός είναι επίσης παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

 

Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Εάν το παιδί εμφανίσει κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές στην συμπεριφορά του, πιθανότατα οφείλεται στο αυξημένο άγχος που μπορεί να βιώνει:

Advertisements
  • Λειτουργούν ή συμπεριφέρονται ασυνήθιστα.
  • Οι βαθμολογίες τους έχουν αλλάξει.
  • Δεν βγαίνουν με τους φίλους τους ή δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αγαπούν.
  • Παραπονιούνται για σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονος ή πονοκέφαλος.
  • Κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.
  • Τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.

 

Γιατί έχουν άγχος

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να εντείνουν το άγχος τους, περιλαμβάνουν:

  • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων. Έτσι αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και παραμένουν συνδεδεμένοι.

Και ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων άγχους, ειδικά εάν οι έφηβοι υφίστανται διαδικτυακό εκφοβισμό ή αγωνίζονται με το φόβο της απώλειας (FOMO).

 

Advertisements
  • Υπερ-ευαισθητοποίηση

Οι γονείς έχουν κάνει σπουδαία δουλειά διδάσκοντας στα παιδιά τους να είναι συναισθηματικά ευφυή, συμπονετικά και με ενσυναίσθηση. Αλλά η επαφή με τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων  μπορεί να δημιουργήσει άγχος και στη ζωή ενός εφήβου.

Το να μην μπορούν να θέσουν τα συναισθήματά τους σε προοπτική, καθώς μπορεί να μην αναγνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα.

 

  • Φορτωμένο πρόγραμμα

Δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η μουσική, ο χορός και οι τέχνες θα πρέπει να ανακουφίσουν το άγχος και όχι να προσθέτουν. Για αυτό είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι κρίσιμος για την χαλάρωση και την ξεκούραση του παιδιού.

Εκτός από τα μαθήματα, την προπόνηση και τους διαγωνισμούς, πολλοί έφηβοι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο κι έτσι τα επίπεδα άγχους μπορεί να αρχίσουν να εκτοξεύονται.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα