Μην χασετε

Oι γυναίκες ήταν, είναι και θα είναι oι στυλoβάτες της ελληνικής οικογένειας

«Όπου υπάρχει μητέρα στο σπίτι, τα πράγματα πάνε καλά» είχε πει ένας σύγχρονος φιλόσοφος, και για τις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό είναι αλήθεια.

Ο δυναμισμός των μαμάδων, το ταλέντο τους να τα προλαβαίνουν όλα αλλά και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε όλους τους ρόλους τους, είναι στοιχεία που μόνο να τα θαυμάσεις μπορείς!

 

Μεταξύ άλλων, η μάνα είναι ο άνθρωπος που κρατά την οικογένεια ενωμένη και δεμένη. Ένα πιάτο ζεστό φαΐ, ένα καθαρό σπίτι, μια τεράστια αγκαλιά ή μια συμβουλή που θα σε ξεκολλήσει από ένα αδιέξοδο είναι πάντα εκεί και σε περιμένει.

Advertisements

Μάλιστα, οι παλιοί έλεγαν πως αν μια μάνα φύγει, η οικογένεια διαλύεται. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στο εκατό τοις εκατό αφού οι μπαμπάδες σήμερα είναι πιο ενεργοί και αφοσιωμένοι στα παιδιά, αλλά μπορώ να καταλάβω απόλυτα τους λόγους που το υποστηρίζουν.

 

Κρατούν τα πάντα σε τάξη

Στις περισσότερες οικογένειες, η γυναίκα είναι ο ο μαέστρος του σπιτιού και η υπεύθυνη ώστε να λειτουργούν όλα ρολόι! Η τάξη του σπιτιού, το πρόγραμμα των παιδιών, οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις, το διάβασμα, τα ψώνια, οι φίλοι, οι βόλτες και ένα κάρο υποχρεώσεις που διευθετεί. Ακόμα κι όταν δεν τα κάνει όλα η ίδια ή όταν τα μοιράζεται με τον σύντροφό της, έχει πάντα την έγνοια και τον πρώτο λόγο στο να είναι όλα σε τάξη. 

Και μεταξύ μας, το πρόγραμμα και η τάξη είναι οι βασικοί πυλώνες για μια λειτουργική, ήρεμη και καλοκουρδισμένη οικογένεια που αποφεύγει τις εντάσεις και τους καβγάδες.

 

Advertisements

Έχουν μια ζεστή αγκαλιά και μια καλή κουβέντα για όλους

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γιαγιά μου, την «Μάνα» ολόκληρη της οικογένειας, η οποία είχε πάντα μια καλή κουβέντα και μια ζεστή αγκαλιά για όλους. Τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια, τα αδέλφια ή ακόμα και τα μακρινά ξαδέλφια την επισκέπτονταν συχνά για μια συμβουλή ή για έναν λόγο παρηγοριάς.

Ολόκληρη η οικογένεια βρισκόταν συχνά μαζί εξαιτίας της, ενώ σαν παιδί διατηρούσα την επαφή μου με όλους τους συγγενείς που πηγαινοέρχονταν στο σπίτι μας. Τον ρόλο της γιαγιάς κέρδισε αργότερα επάξια η μαμά.

Από τότε έχουν αλλάξει πολύ οι καιροί αλλά, ακόμα και σήμερα, η γυναίκα είναι εκείνη που θα αγκαλιάσει με τρυφερότητα τα προβλήματα των άλλων, θα φέρει συγγενείς και φίλους πιο κοντά και έχει πάντα να πει σε όλους μια ενθαρρυντική και γλυκιά κουβέντα. Είναι πάντα πρόθυμη, με την ευαισθησία της, να στηρίξει ολόκληρη την οικογένεια και να την βοηθήσει να σταθεί όρθια.

 

Δημιουργούν την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου

Μάνα, μητέρα, μαμά. Η γυναίκα που είναι πάντα δίπλα σου, στηρίζει τις επιλογές σου και σε δέχεται με τα καλά και τα άσχημά σου. Ό,τι κι αν συμβεί, ξέρεις πως θα είναι εκεί και θα σε περιμένει! Σου δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, πως έχεις μια οικογένεια που θα είναι πάντα εκεί!

Και αυτή η οικογένεια, της οποίας τα μέλη νιώθουν ασφάλεια και θαλπωρή, χρωστάνε πάρα πολλά στην γυναίκα του σπιτιού που φροντίζει καθημερινά, με μικρές αλλά και μεγάλες θυσίες, να κρατά την οικογένεια δεμένη και ακέραιη.

Μια αξία που, με το πέρασμα των χρόνων, δεν έχει αλλάξει. Η γυναίκα ήταν, είναι και θα είναι η ζεστή φωλιά που θα κουρνιάσεις όταν όλα πάνε στραβά και ο στυλοβάτης της οικογένειας. Εκείνη που στηρίζει τα θεμέλιά της και δεν αφήνει τίποτα να την κλονίσει!

 

Advertisements

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα