Μην χασετε

«O σύζυγός μoυ πάσχει από σχιζoφρένεια εδώ και πoλλά χρόνια – Δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητα μας»

Ο γάμος ενός ατόμου με ένα άλλο, το οποίο πάσχει από ψυχική ασθένεια, έχει τις δυσκολίες του. Μια καλή φίλη μου είναι παντρεμένη με έναν άνδρα, ο οποίος πάσχει από χρόνια σχιζοφρένεια. Οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες, όταν η ασθένεια είναι στο επίκεντρο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη φίλη μου, μοιράστηκε ορισμένες από τις εμπειρίες που αποκόμισε…

 

Απομόνωση

Κάθε σχέση έχει τις δυσκολίες της. Tο να στραφούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα για παρηγοριά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφορτιστούμε. Οι αγώνες που περνάει η φίλη μου σχετίζονται συχνά με τα συμπτώματα του συζύγου της. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεται παρανοϊκός, δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί της. Όταν οι συνάδελφοί της κάνουν παράπονα για τους συντρόφους τους, επειδή δεν τις βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, η φίλη μου μένει σιωπηλή για τις μάχες που δίνει καθημερινά. Η ίδια είναι παντρεμένη με κάποιον με ψυχική ασθένεια. Ανησυχεί ότι θα ήταν άβολο να το συζητήσει μαζί τους με ειλικρίνεια, οπότε τείνει να το κάνει μόνο σε διαδικτυακά φόρουμ.

Λύπη

Η φίλη μου καταρρακώθηκε όταν οι γονείς της επέλεξαν να μην παρευρεθούν στο γάμο της. Δεν ενέκριναν τον άντρα της λόγω της αδυναμίας του να έχει μια σταθερή δουλειά – κάτι που συνδέεται άμεσα με τη σχιζοφρένεια του. Η έλλειψη κατανόησης για την ψυχική του ασθένεια, τους οδήγησε να τον χαρακτηρίσουν «τεμπέλη» και αρνήθηκαν να τον γνωρίσουν. Η φίλη μου είναι μια πολύ επιτυχημένη γυναίκα καριέρας που φέρνει περισσότερο από αρκετό εισόδημα για να συντηρήσει το νοικοκυριό τους, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται περιστασιακά. Είναι ευχαριστημένοι με αυτή τη συνθήκη αλλά λυπημένοι για το πώς το αντιλαμβάνονται άλλοι.

Advertisements

 

Το αίσθημα της χαράς

Η φίλη μου ήθελε να βεβαιωθεί ότι είχε πει και αυτή την πλευρά της ιστορίας της. Ο σύζυγός της δυσκολεύεται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και διατηρεί τον κύκλο του πολύ μικρό – αυτό σημαίνει ότι πολλοί γνωστοί της γυναίκας του δεν τον γνωρίζουν. Είναι επίσης ένα εσωστρεφές άτομο, οπότε η ιδέα να περνά τα βράδια του σαββατοκύριακου στο σπίτι παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια μαζί του τη γεμίζει με χαρά. Θεωρεί προνόμιο ότι ο σύζυγός της την εμπιστεύεται αρκετά για να τον γνωρίσει στενά – για να της επιτρέψει να τον δει ως έναν υπέροχο καλλιτέχνη και έναν τρυφερό άνθρωπο. Ο γάμος τους έχει σίγουρα τις προκλήσεις του, αλλά είναι πηγή πραγματικής χαράς και για τους δύο.

Πηγή

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα