Μην χασετε

Μήπως ιδρώνεις ενοχλητικά; Είναι ανησυχητικό; Τι μπορείς να κάνεις;

Αυτοί οι αντιαισθητικοί λεκέδες στα ρούχα που φαίνονται και σε φέρνουν σε δύσκολη θέση… Αυτές οι ιδρωμένες παλάμες που σε κάνουν να αποφεύγεις τις χειραψίες…

Η υπερβολική ζέστη πέρασε επιτέλους. Γιατί όμως εσύ συνεχίζεις να ιδρώνεις έτσι ακατάσχετα; Τι μπορεί να ευθύνεται και έχεις το άγχος μην ιδρώσεις και χαλάσεις την εμφάνισή σου στη δουλειά ή το ραντεβού; Αν δεν πρόκειται για αντίδραση του οργανισμού σου στο υπερβολικό άγχος, τότε πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να εμφανίζεις υπεριδρωσία. Ο Δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής σου εξηγεί τι μπορεί να συμβαίνει και ιδρώνεις τόσο πολύ, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις…

Τι είναι η υπεριδρωσία;

“Ο ιδρώτας φυσιολογικά ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας για αυτό και αποβάλλεται περισσότερο σε θερμό περιβάλλον. Η υπεριδρωσία είναι η κατάσταση κατά την οποία ιδρώνουμε περισσότερο από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού για θερμορρύθμιση” εξηγεί ο δερματολόγος. Όπως δηλαδή τέτοια εποχή που η θερμοκρασία είναι καλύτερη, αλλά παρόλα αυτά εσύ υποφέρεις…

Advertisements

Αρχικά δεν πρέπει να ανησυχείς. Το φαινόμενο του παραπανίσου ιδρώτα κατά κανόνα δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την υγεία, ούτε φυσικά μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο. Απλά κάποιοι οργανισμοί συμβαίνει να παρουσιάζουν αυτό το ιδιοπαθές, όπως χαρακτηρίζεται, σύμπτωμα.

Πώς όμως θα καταλάβεις πως αυτό είναι το πρόβλημα;

Απλές καθημερινές δυσκολίες από τον ιδρώτα θα πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες. “Είναι εύκολα αντιληπτή από τον πάσχοντα: οι λεκέδες στα ρούχα (στις μασχάλες), ο δισταγμός στη χειραψία, τα μουσκεμένα παπούτσια είναι κάποια από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σημειωτέον οτι η υπεριδρωσία δεν σημαίνει απαραίτητα και δυσοσμία” εξηγεί ο κ. Κουρής.

Με πιο απλά λόγια εκεί που κάποιος άλλος άνθρωπος θα ιδρώσει λίγο ή και καθόλου, ένα άτομο με ιδιοπαθή υπεριδρωσία θα γίνει “μούσκεμα”! “Εμφανίζεται συμμετρικά στο σώμα (παλάμες – πέλματα – μασχάλες – πρόσωπο – κορμός) σε αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σώματος (π.χ. κατά την γυμναστική) καθώς και στο συναισθηματικό στρές. Στο στρες μάλιστα η υπεριδρωσία προτιμά τις παλάμες και τα πέλματα ενώ γενικά ελαττώνεται κατά τον ύπνο” επισημαίνει ο δερματολόγος.

Τι πρέπει να προσέξεις…

Advertisements

Η ίδια η υπεριδρωσία σαν φαινόμενο δεν έχει κάποια αρνητική συνέπεια για την υγεία. Όμως, εκτός από τις κοινωνικές συνέπειες ενός ανθρώπου που ιδρώνει υπερβολικά υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα. Ένα δέρμα που ιδρώνει και παραμένει για περισσότερο διάστημα υγρό, είναι ευάλωτο σε μυκητιάσεις. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στις μεσοδακτύλιες πτυχές των ποδιών! Επίσης το δέρμα ιδιαίτερα στις παλάμες και τα πέλματα, μπορεί να εμφανίζει έκζεμα!

Πάντως, ο δερματολόγος προτείνει αυξημένη και προσεκτική τήρηση των κανόνων υγιεινής και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα προτείνει συχνά λουτρά με δροσερό νερό, αλλά και χρήση αποσμητικών.

Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες με διαφορετικά αποτελέσματα ανά περίπτωση. Μεταξύ αυτών και το… bottox:
– Διάλυμα με άλατα αλουμινίου μπορεί να βοηθήσει αν και ενίοτε μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής.
– Φάρμακα όπως καταπραϋντικά, ηρεμιστικά ή b-blockers που χρησιμοποιούνται στην καρδιολογία έχουν επίσης δοκιμαστεί.
– Η οντοφόρηση είναι μια παλιά αλλά δύσχρηστη μέθοδος.
– Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική θεραπεία (θωρακική συμπαθεκτομή), μέθοδος με πιθανές παρενέργειες.
– Η χρήση βουτυλικής αλλαντοτοξίνης (botox, dysport) έχει προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην υπεριδρωσία και είναι μια μέθοδος πρακτικά χωρίς παρενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση μια θεραπεία θα συσταθεί πάντα σε συμφωνία με τον δερματολόγο. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις πως η υπεριδρωσία δεν ιάται οριστικά. Απαιτεί συνεδρίες συντήρησης έκτος της χειρουργικής μεθόδου που περιγράψαμε.

Όταν δεν υπάρχει κανένα λόγος που ιδρώνεις…

Αν οι λόγοι που ιδρώνεις δεν έχουν να κάνουν με φυσικά αίτια (υψηλή θερμοκρασία ή εξάσκηση) τότε ίσως θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις. “Λόγος ανησυχίας προκύπτει στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία και χρήζει διερεύνησης. Ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις θυρεοειδούς, επινεφριδίων), κακοήθεις όγκοι (λέμφωμα), λοιμώξεις (Aids, φυματίωση, ηπατίτιδες) καθώς και φάρμακα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι κάποιες από τις αιτίες δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας”! Όπως όμως μας ενημερώνει ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής η δευτεροπαθής, η παθολογική δηλαδή υπεριδρωσία, είναι ασυνήθης.

tlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα