Φοβάσαι ότι είναι καρκίνος; Στις έρευνες τονίζεται πως όλοι θα έχουμε τουλάχιστον μια φορά το φόβο πως πάσχουμε από καρκίνο έπειτα από κάποια εξέταση στο γιατρό.
Λίγο καιρό πριν η Angelina Jolie ανακοίνωσε πως χειρουργήθηκε για να αφαιρέσει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές της µε στόχο να µειώσει τις πιθανότητές της να εµφανίσει καρκίνο.
Στην ανοιχτή επιστολή της στους New York Times ανέφερε πως είχε πρόσφατα φοβηθεί ότι είχε καρκίνο: οι γιατροί της είχαν ανησυχήσει για κάποια ασυνήθιστα αιµατολογικά αποτελέσµατα και την έστειλαν για περισσότερες εξετάσεις.
«Πέρασα αυτό που φαντάζοµαι πως έχουν νιώσει χιλιάδες άλλες γυναίκες» έγραψε.
«Είπα στον εαυτό µου να µείνω ήρεµη, να είµαι δυνατή και πως δεν είχα κανένα λόγο να σκέφτοµαι πως δε θα ζούσα για να δω τα παιδιά µου να µεγαλώνουν και να γνωρίσω τα εγγόνια µου».
Ευτυχώς, οι µετέπειτα εξετάσεις έδειξαν πως δεν υπήρχε καρκίνος. Είναι πολύ πιθανό πως τουλάχιστον µία φορά στη ζωή σου θα τροµοκρατηθείς κι εσύ ότι πάσχεις από καρκίνο – µια παράξενη ελιά που χρειάζεται βιοψία, η ανάγκη επανάληψης µιας µαστογραφίας, ένα µη φυσιολογικό Παπ-τεστ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό.
«Αυτά συµβαίνουν καθηµερινά και σπάνια πρόκειται για κάτι ανησυχητικό» λέει η Φιορίτα Πουλακάκη, M.D., Ph.D., FEBS, xειρουργός µαστού. Προσπάθησε, ωστόσο, να διαχειριστείς το άγχος µε ωφέλιµο τρόπο και να κάνεις συγκεκριµένα βήµατα που θα εξασφαλίσουν την υγεία σου.
1. Κάνε ένα βήµα πίσω
Το να εµφανίζονται µη φυσιολογικά αποτελέσµατα σε εξετάσεις για καρκίνο είναι πολύ συχνό φαινόµενο. Έως και το 35% των γυναικών άνω των 40 ετών αναφέρουν πως είχαν ένα µη φυσιολογικό Παπ-τεστ ή µαστογραφία κάποια στιγµή στη ζωή τους.
«Η πιο συνηθισµένη κατάληξη αυτών των µη φυσιολογικών εξετάσεων είναι να διαπιστώσεις πως δεν έχεις καρκίνο» λέει η ειδικός. Θυµήσου, ο λόγος που αυτές οι εξετάσεις έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου είναι επειδή εντοπίζουν πραγµατικά µικρές αλλοιώσεις, όπως αποτιτανώσεις ασβεστίου σε µια µαστογραφία, που θα µπορούσαν να σηµαίνουν καρκίνο.
2. Βεβαιώσου ότι ακούς το γιατρό σου
«Μερικές φορές, όταν εξηγώ τα αποτελέσµατα µιας εξέτασης σε µια ασθενή, αντιλαµβάνοµαι πως είναι τόσο αγχωµένη που δεν ακούει αυτά που λέω» επισηµαίνει η ειδικός. Έρευνα δείχνει πως σχεδόν οι µισές από τις λεπτοµέρειες που θυµόµαστε από την επίσκεψη στο γιατρό είναι λάθος.
Μη βασίζεσαι στη µνήµη σου, ειδικά σε µια τέτοια φορτισµένη συναισθηµατικά κατάσταση. Σηµείωσε ό,τι ακριβώς είπε ο γιατρός (και µη διστάζεις να του ζητήσεις να τα επαναλάβει) ή έχε µαζί σου µια φίλη ή ένα συγγενή στη διάρκεια της επίσκεψής σου.