Μία από τις τροφές που συνήθως δεν εντάσσουμε στο διαιτολόγιό μας, αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη σιλουέτα μας είναι το μηλόξιδο. Η βοήθειά του στη διαδικασία απώλειας βάρους είναι ανεκτίμητη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν γλυτώνει τον οργανισμό μας και από πολλά άλλα προβλήματα.
Τι είναι το μηλόξιδο;
Το μηλόξιδο της ζύμωσης του χυμού από το άλεσμα των μήλων. Όπως ο χυμός του μήλου έτσι και το μηλόξιδο περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β6, φολικό οξύ, νιασίνη παντοθενικό οξύ και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες νατρίου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.
Σε τι μας ωφελεί το μηλόξιδο;
Το μηλόξιδο χρησιμοποιείται κατά κόρον για την απώλεια βάρους, για την ενδυνάμωση των αδύναμων οστών (οστεοπόρωση), για τις κράμπες και τους πόνους στα πόδια, για τις στομαχικές διαταραχές, για τον πονόλαιμο, για τα προβλήματα του κόλπου, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αρθρίτιδα. Επίσης, η κατανάλωση μηλόξιδου απελευθερώνει το σώμα από τις τοξίνες, τονώνει τη σκέψη, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη χοληστερόλη και καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Πολλοί χρησιμοποιούν το μηλόξιδο στο δέρμα για την καταπολέμηση της ακμής, ως τονωτική λοσιόν για τα ηλιακά εγκαύματα, για τα τσιμπήματα των εντόμων καθώς και για την πρόληψη της πιτυρίδας, ενώ χρησιμοποιείται και στο λουτρό για τις κολπικές μολύνσεις.
Πόσο μηλόξιδο μπορούμε να καταναλώνουμε;
Η κατάλληλη δόση μηλόξιδου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του ατόμου καθώς και διάφορες άλλες συνθήκες. Τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα κατ ‘ανάγκην ασφαλή για όλους γι΄αυτό πρέπει να ακολουθείτε πάντοτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και τις συμβουλές του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη μηλόξιδου;
Η κατανάλωση μηλόξιδου είναι ασφαλής. Σε μεγαλύτερες μόνο ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σμάλτο των δοντιών ή κάψιμο στο λαιμό και το στόμα.
boro.gr