Τι είναι το μέλι και γιατί θεωρείται το πλέον φυσικό τρόφιμο; Γιατί κρυσταλλώνει και πόσο επηρεάζει αυτό την ποιότητά του; Ποια είναι η διατροφική του αξία;

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΟ, που συλλέγεται από τις κηρήθρες της κυψέλης όπου το εναποθέτουν οι μέλισσες. Στη συνέχεια διατηρείται όπως ακριβώς έχει, με την ελάχιστη, απολύτως απαραίτητη επεξεργασία, χωρίς καμία αφαίρεση, π.χ. θρεπτικών συστατικών, και χωρίς καμία ξένη προσθήκη, π.χ. συντηρητικών. Για να διατεθεί στην κατανάλωση πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, π.χ. να μην παρουσιάζει ασυνήθιστη γεύση ή οσμή και η σύστασή του να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το είδος του.

Θέρμανση
Προκειμένου να διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο στο ράφι των καταστημάτων αλλά και για να μην κρυσταλλώνει εύκολα, το τυποποιημένο μέλι υφίσταται ήπια θέρμανση. Μολονότι η διαδικασία αυτή επηρεάζει κάποιους ποιοτικούς δείκτες του, εάν γίνει τεχνικά σωστά και σε χαμηλή θερμοκρασία, τότε το μέλι διατηρεί τα χαρακτηριστικά, τη διατροφική αξία και τις βιολογικές του ιδιότητες.

Κρυστάλλωσε, και τώρα;
Σχεδόν όλα τα μέλια κρυσταλλώνουν, άλλα αργά και άλλα πιο γρήγορα. Η κρυστάλλωση («ζαχάρωμα») αποτελεί φυσική ιδιότητα του μελιού, δεν προκαλεί αλλοίωση της ποιότητάς του, δεν είναι ένδειξη νοθείας, ούτε επικίνδυνη για την υγεία μας.