Μην χασετε

Μυκητιάσεις: ποιες είναι και πώς να προστατευτούμε

Η καλοκαιρινή ζέστη και η υγρασία προκαλούν εφίδρωση στο σώμα, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για να αναπτυχθούν οι μύκητες. Είτε βρίσκεστε στην παραλία, είτε όχι (ακόμα) οι πιθανότητες των λοιμώξεων από τους μύκητες αυξάνονται επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι είναι η μυκητίαση;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Υπάρχουν 4 είδη μικροβίων: τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα πρωτόζωα. Όλα μπορούν να εισβάλλουν στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους, φυσικά. Μια μυκητιασική λοίμωξη προκαλείται από το είδος των μικροβίων, που ονομάζονται μύκητες.

Οι μύκητες είναι πολυκύτταροι και επειδή δε μπορούν να τραφούν από το έδαφος, το νερό ή τον αέρα, τρέφονται από τα φυτά, τους ανθρώπους και τα ζώα. Τείνουν να ευδοκιμούν σε θερμά και υγρά μέρη, όπως ανάμεσα από τα δάκτυλα, στη βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος και σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται μυκητίαση.

Advertisements

Ποιες είναι οι πιο κοινές μορφές μυκητιάσεων;

Δερματοφύτωση: Είναι ένας τύπος μυκητιασικής λοίμωξης που εμφανίζεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Ξεκινά στο δέρμα ως μια μικρή κόκκινη περιοχή στο μέγεθος ενός μπιζελιού και καθώς μεγαλώνει, απλώνεται σε έναν κύκλο ή δαχτυλίδι με ένα σαφές κόκκινο επίκεντρο.

Η δερματοφύτωση μπορεί να μοιάζει σα μία ερεθισμένη περιοχή με μικροσκοπικά σκουλήκια κάτω από το δέρμα και θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, τα πόδια ή το στήθος.

Το πόδι του αθλητή: Πρόκειται για έναν άλλο τύπο μυκητιασικής λοίμωξης, που εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια και το κάτω μέρος ή τις πλευρές των ποδιών.

Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ των εφήβων και των ενήλικων αρσενικών, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ρωγμές, φουσκάλες (γεμάτες νερό), ξεφλούδισμα στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων, ερυθρότητα, απολέπιση στα πέλματα και έντονο κνησμό. Το πόδι του αθλητή μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του ποδιού, συμπεριλαμβανομένων και των νυχιών.

Advertisements

Φαγούρα Jock: Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, που δημιουργείται στη βουβωνική χώρα. Κύριες αιτίες της θεωρούνται οι ανθυγιεινές συνθήκες.

Τα βακτήρια συνήθως αναπαράγονται σε υγρές συνθήκες και μετά από μια δύσκολη μέρα με υψηλές θερμοκρασίες, η περιοχή της βουβωνικής χώρας ενδέχεται να υπερθερμανθεί και τελικά να αναπτύξει ιδρώτα. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η περιοχή να γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε μικρόβια. Η συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί επίσης να προκύψει εάν φοράτε στενά ρούχα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταδοτική.

Σε γενικές γραμμές τα ιδρωμένα πόδια, τα πόδια που δε στεγνώνουν καλά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο, τα σφιχτά παπούτσια, τα εσώρουχα και οι κάλτσες, που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, σε συνδυασμό με ένα ζεστό κλίμα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ενός μύκητα.

Πώς θα αποφύγετε τις μυκητιάσεις;

Προκειμένου να αποφύγετε την όποια μορφή μυκητίασης, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να ακολουθείτε επιμελώς τα εξής:

• Να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά.

• Να στεγνώνετε το σώμα σας πολύ καλά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια και μάλιστα στην περιοχή ανάμεσα από τα δάχτυλα.

• Αποφύγετε στενά παπούτσια, κάλτσες και κυρίως εσώρουχα.

Advertisements

• Να φοράτε ειδικά παπούτσια για το ντους ή σανδάλια, όταν χρησιμοποιείτε μια δημόσια πισίνα ή ντους και αφήστε τα να στεγνώσουν μεταξύ των χρήσεων.

• Να φοράτε βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες και πρέπει να αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

• Μη φοράτε κάλτσες και εσώρουχα από συνθετικά υλικά.

• Αποφύγετε να μοιράζεστε ρούχα και πετσέτες με άλλους.

• Εάν είναι δυνατόν, στο σπίτι σας περπατήστε ξυπόλητοι.

• Αποφύγετε (όσο μπορείτε φυσικά) να τραυματίζετε τα νύχια σας. Στο σημείο μάλιστα αυτό, σημειώστε, ότι ορισμένα προϊόντα για τα νύχια μπορεί να βλάψουν τα ίδια τα νύχια, κάνοντάς τα ευάλωτα σε μολύνσεις.

• Να χρησιμοποιείτε την ειδικά σκόνη για τα παπούτσια, που εμποδίζει την υγρασία.

clickatlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα