Μην χασετε

Μαστίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή ενός τμήματος του μαστού μιας γυναίκας.

Η μαστίτιδα γαλουχίας είναι φλεγμονή του στήθους που εμφανίζουν οι γυναίκες κατά την περίοδο της γαλουχίας και συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον θηλασμό. Γίνεται αντιληπτή συνήθως στη 2η και 3η εβδομάδα μετά τον τοκετό, με το 95% των περιπτώσεων να εμφανίζεται μέσα στις 12 πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη περίοδο της γαλουχίας.

Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές λάθη που γίνονται κατά το θηλασμό, όπως:

– Η ανεπαρκής άντληση γάλακτος από το στήθος (οφειλόμενη σε αιτίες όπως: μη συχνός θηλασμός, παράλειψη θηλασμού, προτίμηση θηλασμού σε ένα από τα δύο στήθη, αναποτελεσματικός θηλασμός λόγω λανθασμένης στάσης ή τοποθέτησης του βρέφους στο στήθος, ανατομικά προβλήματα του βρέφους, απότομος απογαλακτισμός, κ.α.).

Advertisements

-Η υπερπαραγωγή γάλακτος.

-Η αυξημένη πίεση στο στήθος (λόγω του στηθόδεσμου, της ζώνης του αυτοκινήτου, της συνήθειας της μητέρας να κρατάει με το χέρι το στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού) που φράσσει έναν ή περισσότερους γαλακτοφόρους πόρους.

Σύμφωνα με το www.f-thilasmos.gr άλλοι παράγοντες είναι:

-Η κούραση και το άγχος της μητέρας
– Προηγούμενο επεισόδιο μαστίτιδας
-Η ηλικία της μητέρας (η πιθανότητα αυξάνεται για τις ηλικίες από 21 έως 35)
-Ο πρώτος τοκετός (ο θηλασμός μετά τον πρώτο τοκετό εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα)

Η εικόνα της μαστίτιδας είναι χαρακτηριστική. Το σημείο του στήθους που έχει μολυνθεί είναι κόκκινο, ζεστό και σκληρό όπως όταν κάποιος γαλακτοφόρος πόρος έχει φράξει, στα συμπτώματα όμως προστίθεται και υψηλός πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις και αίσθημα κόπωσης και κατάπτωσης. Εάν τα συμπτώματα και κυρίως ο πυρετός, κρατάνε πάνω από μια ημέρα, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Εκείνος θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, που θα πρέπει όμως να είναι συμβατό με το θηλασμό. Σύμφωνα με www.thilasmos.gr η μαστίτιδα δεν αποτελεί λόγο απογαλακτισμού! Εάν ο θηλασμός είναι επώδυνος ή δυσάρεστος, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να βγάζετε το γάλα με το θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό.

Advertisements

Συχνά, μετά από μια μαστίτιδα μπορεί να έχει λιγοστέψει το γάλα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θηλάζετε ή να αντλείτε το γάλα συχνά για να μην μειωθεί η ποσότητά του. Εκτός από τα παραπάνω είναι δυνατόν το μωρό σας για λίγες ημέρες να μη θέλει να «πάρει» το στήθος. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική γεύση του γάλακτος. Όταν το γάλα λιγοστεύει, γίνεται πιο αλμυρό!

Φροντίστε να σας βοηθά κάποιος, ώστε να έχετε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε. Ο ύπνος και η χαλάρωση επιταχύνουν τη θεραπεία. Μέσα σε μερικές ημέρες από την λήψη των αντιβιοτικών, θα αισθανθείτε και πάλι καλά.

Επιπρόσθετα η μητέρα μπορεί να κάνει τα εξής:

– Να τοποθετεί στο προσβεβλημένο στήθος χλιαρή υγρή κομπρέσα για διάστημα 3 έως 5 λεπτών (ή να κάνει ζεστό μπάνιο) προ του θηλασμού.
-Να συνεχίζει με απαλό μασάζ του προσβεβλημένου στήθους και ειδικότερα της προσβεβλημένης περιοχής.
Να ξεκινά τον θηλασμό από το στήθος που δεν πονάει (στην περίπτωση που πονάει αρκετά το προσβεβλημένο στήθος). Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται οι ορμόνες χωρίς την ανασταλτική επίδραση του πόνου και αυξάνεται η ροή γάλακτος. Έπειτα από λίγο η λεχώνα αλλάζει στήθος και προσφέρει εκείνο με τη μαστίτιδα.
– Να τοποθετεί μετά το τέλος του θηλασμού πάγο (ποτέ κατευθείαν πάνω στο δέρμα, αλλά τυλιγμένο σε μια πετσέτα) ή ψυχρά επιθέματα στην προσβεβλημένη περιοχή για χρονικό διάστημα έως και 20 λεπτά (για να μειώσει το οίδημα).

Μαστίτιδα από μόλυνση

Στην οξεία φάση της συχνά συνοδεύεται και από αίσθημα κόπωσης, πυρετό ή ρίγη. Η μαστίτιδα συμβαίνει είτε γιατί βακτήρια εισχωρούν στο στήθος διαμέσου μιας πληγωμένης θηλής (από την καταπόνηση του θηλασμού). Πολλές φορές, όμως, η φλεγμονή αυτή μπορεί να οφείλεται και σε ανωμαλίες της θηλής, όπως, π.χ., κάποια εισολκή («εσοχή») ή ραγάδα, από όπου μπορεί να εισέλθουν παθογόνα μικρόβια. Επίσης, στατιστικά, οι γυναίκες που έπαθαν μια φορά μαστίτιδα είναι πιο επιρρεπείς να ξαναπάθουν στο μέλλον.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση αντιβιοτικών που καταπολεμούν τα μικρόβια. Επίσης, πρέπει να παρακολουθείτε καθημερινά την κατάσταση των μαστών σας, ώστε να προλάβετε τυχόν επιπλοκή (δημιουργία αποστήματος ). Αν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει και σχηματιστεί απόστημα, τότε το πιθανότερο είναι να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

mothersblog.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα