Μην χασετε

Lockdown: 3 τρόποι που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ψυχικά ασφαλείς

Οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδειχθεί απρόσμενα δύσκολοι ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας «έφερε» το δεύτερο πανελλαδικό lockdown, ύστατη προσπάθεια των ειδικών να «φρενάρουν» την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού. Χωρίς σαφές τέλος σε αυτές τις ολοένα και πιο ζοφερές συνθήκες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίσουμε εκτός της σωματικής – τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας – και την ψυχική μας υγεία, η οποία καταπονείται από τις αρνητικές εξελίξεις, το αίσθημα της ανασφάλειας και το απότομο νέο «φυσιολογικό».

Πώς θα διαχειριστούμε το δεύτερο lockdown

Πριν αναφερθούμε σε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ελπίδα είναι κάτι που μπορείτε να καλλιεργήσετε, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σας. Μαθαίνοντας πώς να καλλιεργείτε την ελπίδα καθημερινά, ενισχύετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα για να συνεχίσετε με αμείωτη προσπάθεια, ανεξάρτητα από αυτά που θα φέρει το μέλλον.

#1 Συναισθήματα; Πείτε τα με το όνομά τους

Η απελπισία και η ανασφάλεια μπορεί να κάνει την ζωή πιο γκρίζα και ανυπόφορα «βαριά». Όσο χειρότερα αισθάνεστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να συγκεντρωθείτε σε πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε. Το κλειδί για τη ρύθμιση σύνθετων συναισθημάτων έγκειται στην αναγνώριση και την επισήμανση συγκεκριμένων συναισθηματικών καταστάσεων, σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση. Όσο πιο λεπτομερείς γίνεστε με την αναγνώριση των συναισθημάτων σας τόσο πιο εύκολο γίνεται να προσδιορίσετε τον λόγο που αισθάνεστε έτσι αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Μερικά συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεστε περιλαμβάνουν:

Advertisements
  • Φόβος
  • Ανησυχία
  • Πένθος
  • Δυσπιστία
  • Πικρία
  • Θυμός
  • Ανησυχία

Δοκιμάστε να καταγράψετε όλα όσα αισθάνεστε, καθώς έτσι θα μπορέσετε να τα εκφράσετε και να τα εξωτερικεύσετε κι επομένως να έρθετε σε καλύτερη επαφή μαζί τους. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξασκήσετε την αναγνώριση και την αποδοχή δυσάρεστων συναισθημάτων αντί να τα.. «κρύβετε» ενστικτωδώς.

#2 Λάβετε δράση όπου και όπως μπορείτε

Στην περίπτωση των παγκόσμιων ανησυχιών, όπως είναι αυτή που σχετίζεται με την πανδημία του κοροναϊού, μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Οι ενέργειές σας μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά μπορούν να έχουν αντίκτυπο.

Και όπου δεν μπορείτε να δράσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την φωνή σας καθώς μπορείτε ακόμα και έτσι να κάνετε την διαφορά. Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, προσφέρετε βοήθεια, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και μην διστάσετε να την ζητήσετε. Εξετάστε άλλους τρόπους για να κάνετε τη διαφορά και ενθαρρύνετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

#3 Παραμείνετε στο παρόν

Είναι σημαντικό να παραμείνετε παρόντες, ακόμα και αν το παρόν δεν είναι το καλύτερο.. «μέρος». Παραμένοντας συνειδητά στην παρούσα στιγμή έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε κατά «πρόσωπο» τα συναισθήματά σας κι επομένως να τα διαχειριστείτε πιο ωφέλιμα. Όταν αυξάνετε την ευαισθητοποίησή σας για τα συγκεκριμένα πράγματα που σας ενοχλούν αυτήν τη στιγμή, ο εντοπισμός χρήσιμων λύσεων προς το παρόν γίνεται ευκολότερος.

Η εστίαση στο παρόν θα σας βοηθήσει, παράλληλα, να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στα καλά πράγματα και να βρείτε νόημα σε μικρές λεπτομέρειες που πολλές φορές «παρασύρονται» από την παλίρροια της αρνητικότητας και της δυσφορίας όταν εστιάζετε σε πράγματα που έχουν ήδη συμβεί ή σε πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον.

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα