Μην χασετε

Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;

Νερό: Το ποσοστό νερού (υγρασίας) ποικίλλει και κυμαίνεται συνήθως από 14-17%. Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, τόσο μεγαλύτερη σταθερότητα έχει και τόσο περισσότερο αντέχει στη ζύμωση, αλλά γίνεται δυσκολότερο στο χειρισμό. Αντίθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο ζύμωσης (ξίνισμα του μελιού).

Άλλα συστατικά: Αποτελούν περίπου το 5-6% του μελιού. Πρόκειται για διάφορα οργανικά οξέα, αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, φυσικές χρωστικές, αρωματικές ουσίες κ.ά., η συνύπαρξη των οποίων, αν και σε μικρές ποσότητες το καθένα, προσδίδει στο μέλι τη μεγάλη διατροφική και βιολογική του αξία.

Πού κάνει καλό;
Το μέλι παρέχει άμεση ενέργεια, συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, καταπολεμά τη νευρικότητα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ελαττώνει τα παθογόνα μικρόβια στο έντερο, δρα ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας και των μικροβιακών λοιμώξεων, καταπραΰνει ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, έχει επουλωτικές, αντιοξειδωτικές και μακροβιοτικές ιδιότητες.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα