Μην χασετε

Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;

Ποια είναι η διατροφική του αξία;
Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διατροφικά στοιχεία, χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενέργεια: Οι θερμίδες που αποδίδει εξαρτώνται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, καθότι περιέχει λιγότερο από 0,1% λιπαρά. Η μέση ενεργειακή απόδοση εκτιμάται γύρω στις 20 θερμίδες ανά κουταλάκι (60 θερμίδες ανά κουταλιά), ενώ τα μέλια με λιγότερους υδατάνθρακες, όπως το πευκόμελο, αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες.

2
Υδατάνθρακες: Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μέλια διαφορετικής προέλευσης, η μέση περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι 78-80%. Κυριαρχούν οι μονοσακχαρίτες (κατά προσέγγιση 38% φρουκτόζη και 32% γλυκόζη), έπονται οι δισακχαρίτες (περίπου 7% μαλτόζη και 1,5% σακχαρόζη), ενώ περιέχει επίσης διάφορους πολυσακχαρίτες (1,5%) και ίχνη άλλων σακχάρων. Όταν η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη (σουκρόζη ή κοινώς ζάχαρη) υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, αυτό αποτελεί ένδειξη νοθείας του μελιού ή τεχνητής διατροφής των μελισσών με ζάχαρη.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα