Μην χασετε

Γιατί είμαι πάντα κουρασμένη;

Μήπως το στρες και γενικά ο τρόπος ζωής σου μπλοκάρουν τα ενεργειακά σου αποθέματα με αποτέλεσμα να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Κι όμως υπάρχουν μικρά μυστικά ευεξίας, που μπορούν να σε αναζωογονήσουν.

Συνήθως οι κύριοι ένοχοι για τη μειωμένη ενεργητικότητα –όταν αυτή δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια– είναι η καθημερινή ζωή. Ειδικά αυτή την περίοδο όμως η ατονία μπορεί να οφείλεται και στη λεγόμενη «χειμωνιάτικη κόπωση», στην οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλουν και οι εποχικές λοιμώξεις.

Τι να φταίει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες της κούρασης μπορούν να εντοπιστούν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες:

  • Έλλειψη ύπνου. Ακόμα και μία ώρα λιγότερος ύπνος απ’ ό,τι χρειάζεσαι μπορεί το επόμενο πρωί να σε οδηγήσει σε υπνηλία και ατονία, σε σημείο που να μην μπορείς να διεκπεραιώσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες.
  • Στρες και άγχος. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε τρελαίνουν; Όταν είναι κανείς μονίμως σε κατάσταση στρες και δεν κατορθώνει να χαλαρώσει, ο οργανισμός καταπονείται και στο τέλος εξαντλείται.
  • Καθιστική ζωή. Εάν το σώμα δεν έχει καλή φυσική κατάσταση, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής. Από την άλλη, η κούραση από μόνη της αποτελεί αντικίνητρο για άσκηση. Παρ’ όλα αυτά, ο μισάωρος περίπατος με γρήγορο βήμα, που καθημερινά συνιστάται για καλή υγεία, αποτελεί και «φάρμακο» για την κούραση.
  • Κακή διατροφή. Εάν δεν τρως υγιεινά ή δεν πίνεις αρκετά υγρά, ο οργανισμός δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά. Το να προσπαθείς να νικήσεις την έλλειψη αυτή –και την κούραση που επιφέρει– με άφθονους καφέδες μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, διότι η πολλή καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.

Τι να κάνεις

Για να ξεπεράσεις το σύνδρομο της χειμωνιάτικης κόπωσης φρόντισε να:

Advertisements
  1. Έχεις έναν επαρκή νυχτερινό ύπνο, που θα βοηθήσει το σώμα να αποταμιεύσει ενέργεια για την επόμενη ημέρα.
  2. Δώσε έμφαση στις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (περπάτημα, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμπι) που δρουν στην ομαλή ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα.
  3. Εκμεταλλεύσου το ηλιακό φως, που στην Ελλάδα τουλάχιστον δίνει το «παρών», ακόμα και τον πιο βαρύ χειμώνα και απόλαυσέ το κάνοντας έναν περίπατο με το φως της ημέρας.
  4. Προτίμησε τις φρέσκιες, ωμές και φυσικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς). Σε σχέση με τις μαγειρεμένες και επεξεργασμένες, περιέχουν υψηλότερη αναλογία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στην τόνωση του οργανισμού.

Προσοχή: Αν παρά τη βελτίωση του διαιτολογίου η αίσθηση της υποτονικότητας δεν υποχωρήσει, τότε παράλληλα ίσως χρειαστεί να πάρεις και κάποιο πολιβιταμινούχο διατροφικό συμπλήρωμα ή να κάνεις ορισμένες εξετάσεις που θα υποδείξει ο γιατρός.

Έχεις ελέγξει το σίδηρό σου;

Μια συχνή κρυφή αιτία της κόπωσης είναι και η σιδηροπενική αναιμία, η οποία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό. Η σιδηροπενία διαπιστώνεται με εξετάσεις αίματος, που συνήθως εμφανίζουν χαμηλό αιματοκρίτη. Τότε χρειάζεται ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπιση και τον τρόπο θεραπείας – συνήθως με χορήγηση σιδήρου από το στόμα και διατροφική ενίσχυση του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, αβγά, ψάρια κ.ά.).

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ
womenonly.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα