Μην χασετε

Το γάλα χαλάει τα δόντια στα μωρά;

…& άλλες αλήθειες και μύθοι για τη περιποίηση των δοντιών

Τα πρώτα δόντια του παιδιού (νεογιλά), εμφανίζονται σε ηλικία 6-10 μηνών και η πλήρης εμφάνιση τους ολοκληρώνεται τον τρίτο χρόνο της ζωής. Όταν το παιδί πλησιάζει τον έκτο χρόνο της ζωής του, αρχίζει η σταδιακή αντικατάσταση τους από τα μόνιμα δόντια που ολοκληρώνεται σε ηλικία 11-12 ετών.

Τα πρώτα δόντια του παιδιού βοηθούν στην ομιλία, τη μάσηση, την πέψη και τη διαμόρφωση του προσώπου, καθώς προετοιμάζουν τη στοματική κοιλότητα ώστε να βγουν τα μόνιμα δόντια. Προβλήματα στα νεογιλά δόντια, όπως τερηδόνα ή τραυματισμός, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τερηδόνας είναι το τάισμα με μπιμπερό ενώ το μωρό κοιμάται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου μειώνεται, με αποτέλεσμα το γάλα που παραμένει στα δόντια να προκαλεί τερηδόνα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το παιδί πίνει το βράδυ με μπιμπερό χυμό ή καταναλώνει ζάχαρη.

Advertisements

Η προσπάθεια στοματικής υγιεινής ξεκινά με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στο στόμα. Με μία υγρή καθαρή γάζα προσπαθούμε να καθαρίσουμε όλες τις οδοντικές επιφάνειες. Λίγο αργότερα, μετά το δεύτερο χρόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοματική υγιεινή μια πολύ μικρή οδοντόβουρτσα, χωρίς όμως οδοντόκρεμα. Στην ηλικία των πέντε ετών περίπου, μπορεί το παιδί να αρχίσει μόνο του τη στοματική υγιεινή, χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα με πολύ μικρό μέγεθος και οδοντόκρεμα σε μέγεθος φακής.

Ο σωστότερος χρόνος για να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοοδοντίατρο είναι με την ανατολή των πρώτων δοντιών. Τότε θα οργανωθεί και θα προταθεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα για το παιδί. Θα εξετασθεί η σύγκλειση των γνάθων και θα δοθούν σημαντικές πληροφορίες στους γονείς για διάφορα θέματα όπως:

• Τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών δοντιών
• Τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια λόγω πιπίλας ή μπιμπερό (με ζαχαρούχα ροφήματα), κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων
• Τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, πως και πότε πρέπει να διακόπτονται
• Τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας
• Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
• Τη συμβολή της υγιεινής διατροφής στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών.

faysbook.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα