Μην χασετε

Επιτρέπουμε στη σχέση του έφηβου παιδιού μας να κοιμάται στο σπίτι μας ή όχι; Ποια είναι η γνώμη σας;

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν μπορείς να φανταστείς ότι μια μέρα θα εμφανιστούν μπροστά σου με την σχέση τους. Τα παιδιά όμως, μεγαλώνουν και αυτή η μέρα, έρχεται πολύ πιο σύντομα απ’ όσο νομίζεις. Ενώ λοιπόν, προσπαθείς να εξοικειωθείς με την ιδέα ότι ο γιος ή κόρη σου έχει δεσμό, σου ζητούν να φιλοξενήσεις τον/την καλή του σπίτι.

 

Το να κοιμούνται στο σπίτι του έφηβου συντρόφου τους είναι η νέα τάση;

Συζητώντας πρόσφατα με εφήβους και ενήλικες κάτω των 30, συνειδητοποίησα πως το να φιλοξενείς τη σχέση των παιδιών είναι κάτι που συνηθίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Αρκετοί σύγχρονοι γονείς δεν είναι σαν τους δικούς μας που γνώριζαν μόνο αυτόν (ή αυτήν) που θεωρούσαμε «άνθρωπο της ζωής μας». Αντίθετα, είναι πιο ανοιχτοί σε τέτοια θέματα και συχνά μοιράζονται το πρωινό τους με τον/την σύντροφο του έφηβου παιδιού τους χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές.

Advertisements

 

Πρέπει να αποδεχτούμε το ότι τα παιδιά μεγαλώνουν

«Τα έφηβα παιδιά χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να έχουν τις προσωπικές τους στιγμές», συμβουλεύει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ρομίνα Σαλούστρου σε αντίστοιχη ερώτηση αναγνώστη μας.

«Οι έφηβοι βιώνουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης. Οι συντροφικές τους σχέσεις παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς προετοιμάζονται για την ενήλικη ζωή. Η σeξουαλικότητα, οι ορμόνες, οι ορμές, η επιθυμία είναι επίσης έντονα στοιχεία της περιόδου αυτής», εξηγεί η ειδικός, τονίζοντας πως εμείς οι γονείς πρέπει να αποδεχτούμε και να φροντίσουμε αυτή την πλευρά της εφηβείας τους.

Όπως και να το κάνουμε, έχει έρθει η ώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους, να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους και να κάνουν την επανάστασή τους.

Advertisements

 

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να τους επιτρέπουμε να έχουν το χώρο και και τον χρόνο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν», συμβουλεύει η κ. Σαλούστρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη μία ειλικρινής συζήτηση μαζί τους.

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και κινείται σε διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό που φαίνεται απαγορευτικό για κάποιους γονείς, ενδέχεται να θεωρείται ανεκτό από κάποιους άλλους. Το ζητούμενο είναι να μιλήσουμε μαζί με τα παιδιά και να βρούμε μαζί τα όρια και τους άγραφους κανόνες που εξυπηρετούν ολόκληρη την οικογένεια.

«Είναι σπουδαίο να μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες του παιδιού και χρειάζεται να βρείτε έναν τρόπο που να ταιριάζει στον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού σας», αναφέρει η ψυχολόγος.

Advertisements

Υπάρχουν αρκετές πρακτικές λύσεις για να αφήσετε χώρο στο έφηβο παιδί, χωρίς όμως να νιώσετε καταπίεση. Για παράδειγμα, μπορείτε να του επιτρέψετε να συναντιέται με τον/την φίλη του στο σπίτι σας όταν εσείς λείπετε, ή να κοιμάται σπίτι μόνο κάποια σαββατοκύριακα.

 

«Το στοίχημα είναι να είστε όλοι ευχαριστημένοι χωρίς να νιώθετε θιγμένοι. Θέστε ξεκάθαρα τα όρια ώστε να είναι ορατά, με αγάπη και ενδιαφέρον για την καλή εξέλιξη όλων των σχέσεων», συμβουλεύει η Ρομίνα Σαλούστρου.

Με λίγα λόγια, το σημαντικό είναι να βρείτε τη λύση που θα ικανοποιεί τόσο εσάς όσο και τα παιδιά, χωρίς κάνετε εκπτώσεις στις αξίες σας και χωρίς, φυσικά, να κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν πως δεν τα καταλαβαίνετε.

 

Πηγή: mama365.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα