Μην χασετε

Εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι για να προστατέψετε την καρδιά και τα οστά σας

Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης το σώμα της γυναίκας βιώνει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες οφείλονται στη φυσική φθορά που προκαλεί η γήρανση και στη μείωση της παραγωγής ορμονών που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση.

Advertisements

Οι αλλαγές αυτές προκαλούν εξάψεις, κολπική ξηρότητα, αϋπνίες, νυχτερινές εφιδρώσεις, κατάθλιψη και απώλεια επιθυμίας για σ∈ξ. Η πρόσληψη βάρους είναι επίσης συνηθισμένη στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα και να απομακρύνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, των δύο μεγαλύτερων απειλών για την υγεία των γυναικών, καθώς μεγαλώνουν.

Παρότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση γύρω από τροφές που μπορούν να αποτρέψουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές και αποφεύγοντας αυτές που μπορούν να τα επιδεινώσουν.

 

Δείτε τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε:

  • Aποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα καυτερά φαγητά.
  • Αν είστε καπνίστρια, προσπαθήστε να περιορίσετε ή να σταματήσετε το κάπνισμα.
  • Tροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες σόγιας μειώνουν τις εξάψεις επειδή περιέχουν ισοφλαβόνες, οι οποίες δρουν όπως τα οιστρογόνα στον οργανισμό.
  • Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι ο λιναρόσπορος, μια εναλλακτική της σόγιας, μείωσε κατά 50% τη συχνότητα των εξάψεων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  • Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι ο λιναρόσπορος, μια εναλλακτική της σόγιας, μείωσε κατά 50% τη συχνότητα των εξάψεων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  • Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των οστών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά από αυτή, όταν το σώμα σταματά την παραγωγή οιστρογόνων. Προσπαθήστε να τρώτε και να πίνετε 2-4 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα μύδια, οι σαρδέλες, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο.
  • Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι σημαντικά, επειδή βοηθούν το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.
  • Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από τροφές όπως παγωτά, βούτυρα, κρέατα και πλήρη γαλακτοκομικά.
  • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και τα καρύδια, που έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
  • Τρώτε επίσης πολλές φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα