Μην χασετε

Δυσαριθμία

Στις συνήθεις μαθησιακές δυσκολίες συμπεριλαμβάνεται και η διαταραχή της ‘δυσαριθμίας’.

Τι είναι η δυσαριθμία;
Πρόκειται για αδυναμία επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων και κατανόησης μαθηματικών εννοιών. Πολλές φορές οι μαθησιακές δυσκολίες διατηρούνται σε όλη τη ζωή του ατόμου και επηρεάζουν πολλές πλευρές της: το σχολείο, την εργασία, την καθημερινή ρουτίνα, την οικογένεια και ορισμένες φορές ακόμη και τη δημιουργία φίλων και το παιχνίδι.

Τα αίτια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα αίτια δεν είναι γνωστά και γι’αυτό δεν ωφελεί να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε και αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να διαγνωσθεί σωστά το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα και, κυρίως χωρίς να θεωρηθεί αναπηρία. Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό, τόσο η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ‘εκτός έλεγχου’ με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με δυσαριθμία
Δείχνουμε στο παιδί μας ότι τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την αγάπη μας γι’αυτό και ότι είμαστε διατεθειμένοι να το βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτύξει τον απαραίτητο βαθμό αυτοεκτίμησης και να πιστέψει στις ικανότητες του. Το να εμφανίσει κανείς κάποιο τύπο μαθησιακής δυσκολίας δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος να μάθει οτιδήποτε, αλλά ότι απλώς πρέπει να του υποδειχθεί κάποιος διαφορετικός τρόπος για να μάθει συγκεκριμένα πράγματα.

Advertisements

Συνεργάστηκε η σχολική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Αντιγόνη Ορφανού

babyspace.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα