Μην χασετε

Bacne: Η ακμή στην πλάτη και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Το λεγόμενο bacne απασχολεί περισσότερες γυναίκες απ᾽όσες φανταζόμασταν.

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, και κυρίως γυναίκες, ξεκινώντας από την εφηβεία μας. Βέβαια, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το πρόβλημα συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή για διάφορους λόγους, με αποκορύφωμα τη συνεχόμενη χρήση μάσκας και το λεγόμενο maskne που μας απασχολεί τους τελευταίους μήνες.

Εκτός όμως από τα σπυράκια που μπορεί να εμφανίσει κανείς στο πρόσωπο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακμή στην πλάτη, που είναι εξίσου ενοχλητική και μπορεί μάλιστα να επιμένει σε ορισμένα σημεία για πολύ καιρό, αν δεν την προσέξουμε.

Από τι προκαλείται το bacne;

Η ακμή τείνει να αναπτύσσεται σε σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων και περισσότερη λιπαρότητα. Γι᾽αυτό και στα λιπαρά δέρματα κάνει “πάρτι”, μιας και συνήθως σε τέτοιους τύπους επιδερμίδας έχουμε υπερέκκριση σμήγματος που συσσωρεύεται στους πόρους του δέρματος. Παράλληλα μπορεί να συσσωρευτούν νεκρά κύτταρα που εγκλωβίζουν το σμήγμα και κλείνουν τους πόρους. Έτσι, αυτοί διογκώνονται, διασπώνται και οδηγούν σε ανάπτυξη φλεγμονών και διάφορων μορφών ακμής.

Advertisements

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο ιδρώτας από μόνος του δεν προκαλεί ακμή, όπως συχνά λέγεται. Όμως, ένα μείγμα ιδρώτα, βακτηρίων και νεκρών κυττάρων μπορεί να φράξει τους πόρους οδηγώντας στην εμφάνιση των ενοχλητικών μαύρων στιγμάτων και σπυριών.

Τι μπορείς να κάνεις;

Καταρχάς, σου προτείνουμε να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο με την πρώτη ένδειξη ακμής που θα διαπιστώσεις, καθώς αν δεν την προλάβεις και δεν την αντιμετωπίσεις εγκαίρως, κινδυνεύεις να αποκτήσεις ουλές και σημάδια που θα φύγουν πολύ δύσκολα.

Στη συνέχεια, αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ο καλός και σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής με cleansers για λιπαρά δέρματα ή ειδικά καθαριστικά για ακνεϊκές επιδερμίδες.

Tip: Άφηνε το σαπούνι να δράσει στο ντους για λίγα λεπτά πριν ξεβγάλεις πολύ καλά με νερό. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και αν χρειάζεται να απλώσεις κάποια ειδική κρέμα για την ακμή – περίμενε λίγα λεπτά να απορροφηθεί από το δέρμα πριν ντυθείς.

Για να αποφύγεις την έντονη εφίδρωση, φρόντισε εκτός από συχνά ντουζ (ιδίως μετά τη γυμναστική) να αποφεύγεις καταστάσεις που προκαλούν έντονη τριβή με την πλάτη σου, και άρα δημιουργία ιδρώτα.

Advertisements

Eπιπλέον, το conditioner έχει ενοχοποιηθεί αρκετά για τη δημιουργία ακμής στην πλάτη, καθώς είναι συχνό φαινόμενο να το ξεβγάζεις στο τέλος, αφήνοντας τα υπολείμματά του να τρέχουν στην πλάτη σου. Φρόντισε την επόμενη φορά να ξεπλύνεις πρώτα τα μαλλιά και στο τέλος το σώμα σου, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα μείνει πεντακάθαρο.

Και τέλος και πιο σημαντικό, απόφυγε να πειράζεις τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα (μια κακή συνήθεια που έχουν πολλοί), καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω μόλυνση και εξάπλωσή τους, αλλά και στη δημιουργία σημαδιών.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα