Μια βιταμίνη αναγκαία για τον οργανισμό.
Τη βιταμίνη D τη παίρνουμε από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη του δέρματος και συντίθεται με αυτό τον τρόπο η βιταμίνη D. Γι αυτό και 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να πάρουμε τη ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας. Όμως, ενώ θα περίμενε κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεπάρκειας της βιταμίνης D, παρόλα αυτά οι μελέτες δείχνουν ότι, έχουμε έλλειψη. Και τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία, όπως θα δείτε και παρακάτω.
Καταρχήν, όσοι εμφανίζουν μια ανεπάρκεια βιταμίνης D, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη από ό, τι αυτοί με τα υψηλότερα επίπεδα. Ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης σας περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, έτσι χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.
Επίσης, σύμφωνα με άλλη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, όσοι ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, παρουσίασαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με εκενους που είχαν έλλειψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συσχετίστηκε με αύξηση 4% στην επιβίωση μεταξύ των ατόμων με καρκίνο. Η ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και τα ποσοστά επιβίωσης βρέθηκαν σε ασθενείς με λέμφωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου, αναφέρει το περιοδικό Anticancer Research .
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και της νόσου του Alzheimer. Όπως αναφέρει μια μελέτη στο περιοδικό Neurology, οι ενήλικοι που είχαν μέτρια ανεπάρκεια βιταμίνης D, είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και εκείνοι που παρουσιάζανε σοβαρή έλλειψη, είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο της νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα με υγιή επίπεδα. Φυσικά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση.
Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν 32% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα. Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μεώσει τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.
Παλιές μελέτες είχαν διαπιστώσει, ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζοναται με αυξημένο κίνδυνο νευρομυϊκών διαταραχών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον και άλλες. Τώρα, μια νέα μελέτη στο JAMA Neurology δείχνει, ότι αν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι ασθενείς στα πρώτα στάδια σκλήρυνσης κατά πλάκας με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 57% χαμηλότερο ποσοστό για νέες βλάβες στον εγκέφαλο και 57% χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D θα πρέπει να γίνει μέρος της φροντίδας νεοδιαγνωσθέντων ασθενών και μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών, όπως της ιντερφερόνης βήτα-1b.