Μην χασετε

Καρκίνος του μαστού: Αυτά είναι τα 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για τον καρκίνο του μαστού. Παρ’ όλα αυτά, μερικές γυναίκες «περιμένουν» τα προειδοποιητικά σημάδια για να εξεταστούν. Ωστόσο αυτά δεν εμφανίζονται αμέσως.

Μιλώντας στο news4health.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος τόνισε την σημασία του προληπτικού ελέγχου, καθώς η έγκαιρη πρόβλεψη και θεραπεία «σώζει ζωές».

Τα σημάδια σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο «δεν είναι ορατά από τα πρώτα στάδια του καρκίνου», γεγονός το οποίο δυσκολεύει την διάγνωση του, συνεπώς και την αντιμετώπιση του. Ο κ. Φιλόπουλος, συστήνει σε όλες τις γυναίκες να ξεκινήσουν τον προληπτικό έλεγχο «είτε δούνε σημάδια είτε όχι» με την προτεινόμενη ηλικία σύμφωνα με τον ίδιο να είναι τα 45 έτη όπου «οι μαστοί είναι πιο πυκνοί».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο ΓυναικώνΆλμα Ζωής, αν δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση, αυτοεξέταση και κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό τότε ίσως αργότερα η ασθένεια προχωρήσει στο επόμενο στάδιο στο οποίο εμφανιστούν τα εξής σημάδια:

Advertisements
  • Η διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων
  • Το ψηλαφητό μόρφωμα
  • Η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής)
  • Έκκριση υγρού από την θηλή.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εντοπιστούν είτε από την ίδια την γυναίκα, βλέποντας το στήθος της και ψηλαφίζοντας το, είτε από τον γυναικολόγο της.

Κάθε σημάδι έχει υψίστη σημασία και αν μια γυναίκα δεν δώσει την κατάλληλη προσοχή στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως:

  • Θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος)
  • Πόνους στα οστά
  • Μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Τονίζεται ιδιαίτερα, η μεγάλη αξία της προληπτικής τακτικής εξέτασης των μαστών με μαστογραφία σε γυναίκες μετά τη κλιμακτήριο, που δεν παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα της νόσου.

«Η εξέλιξη του καρκίνου του μαστού έχει καλή πορεία γιατί γίνεται πιο σύντομα αντιληπτός στα πρώιμα στάδια και αυτό οφείλεται κυρίως στη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή στην πιο γρήγορη διάγνωση της νόσου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.

 

Advertisements

news4health.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα